Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśma ślizgowa a folia paroizolacyjna - połączenie?

mmaarcin

Recommended Posts

Kurczę, jakoś nigdzie nie znalazłem nurtującego mnie problemu.

Mianowicie, paroizolację należy przykleić do profila ud i do ściany taśmą np. Coromix, lecz jeżeli chcę zrobić połączenie ślizgowe to do czego mam przykleić taśmę ślizgową?

Na wielu zdjęciach folia paroizolacyjna wystaje z pod płyty ( wiem, że trzeba ją później odciąć)

folia 2.jpg

( zdjęcie zapożyczone od Rom-Kon)

Czy folia będzie w tym wypadku spełniała rolę połączenia ślizgowego?

Oglądając filmiki np. rigipsa , to pod profilem ud jest naklejana taśma ślizgowa a paroizolacja jest tylko klejona do profila.

Jak szanowni forumowicze to rozwiązaliście?

Super wyjaśnione!

Dlaczego tylko nie zadałem tego pytania tydzień temu?!

Po wcześniejszych konsultacjach z majstrami od k-g (zawodowcy po szkoleniu w rigipsie) mam już profile UD przymocowane - na goło, bez taśm akustycznych (miały być zbędne) .

Ba, nawet przeglądając zdjęcia Rom-Kon nie widziałem taśm pod profilami UD.

W tym momencie nie mam szans na skorzystanie z pomysłu sebcioc55.

Normalnie taśmę butylową bym przykleił częściowo do UD i ściany i na to nakleił folię paroizolacyjną, ale nadal nie wiem co z taśmą ślizgową?

Edytowane przez mmaarcin

Taśmy ślizgowe - kiedyś stosowałem ale stwierdziłem że na małych poddaszach są zbędne. Tak samo jak teoria która mówi o nie przykręcaniu płyty do profila UD. Połączenie jednego z drugim to na bank problem ze zrywaniem akrylu w narożniku. Teraz taśmę separacyjną daję tylko by nie ubrudzić szpachlówką ściany jeśli jest już ściana zrobiona na gotowo - tynk cem wap bez szpachlowania.

Super wyjaśnione!

Dlaczego tylko nie zadałem tego pytania tydzień temu?!

Po wcześniejszych konsultacjach z majstrami od k-g (zawodowcy po szkoleniu w rigipsie) mam już profile UD przymocowane - na goło, bez taśm akustycznych (miały być zbędne) .

Ba, nawet przeglądając zdjęcia Rom-Kon nie widziałem taśm pod profilami UD.

W tym momencie nie mam szans na skorzystanie z pomysłu sebcioc55.

Normalnie taśmę butylową bym przykleił częściowo do UD i ściany i na to nakleił folię paroizolacyjną, ale nadal nie wiem co z taśmą ślizgową?

Taśmy akustyczne na poddaszu ze ścianami murowymi spełniają tylko rolę dobrego uszczelnienia - jako paroizolacja. Przy ścianach z G-K tak, służą do izolacji akustycznej.

Majstry przeszkolone przez Rigipsa i nawet nie wspomnieli o taśmach? Ja pytam się Inwestora czy chce czy nie ale przed decyzją wyjaśniam po co one są i co w danym przypadku dają.

Taśmy akustyczne na poddaszu ze ścianami murowymi spełniają tylko rolę dobrego uszczelnienia - jako paroizolacja. Przy ścianach z G-K tak, służą do izolacji akustycznej.

Majstry przeszkolone przez Rigipsa i nawet nie wspomnieli o taśmach? Ja pytam się Inwestora czy chce czy nie ale przed decyzją wyjaśniam po co one są i co w danym przypadku dają.

Bardzo istotna wiedza , cyt. dla potomnych.