mmaarcin 12.01.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Kurczę, jakoś nigdzie nie znalazłem nurtującego mnie problemu. Mianowicie, paroizolację należy przykleić do profila ud i do ściany taśmą np. Coromix, lecz jeżeli chcę zrobić połączenie ślizgowe to do czego mam przykleić taśmę ślizgową? Na wielu zdjęciach folia paroizolacyjna wystaje z pod płyty ( wiem, że trzeba ją później odciąć) ( zdjęcie zapożyczone od Rom-Kon) Czy folia będzie w tym wypadku spełniała rolę połączenia ślizgowego? Oglądając filmiki np. rigipsa , to pod profilem ud jest naklejana taśma ślizgowa a paroizolacja jest tylko klejona do profila. Jak szanowni forumowicze to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 12.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228764-Duris-3-tymi-ręcami-robiony/page39 Od postu #768 Sebcio ładnie i prosto to opisał i jeszcze zdj. zapodał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 13.01.2016 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Super wyjaśnione!Dlaczego tylko nie zadałem tego pytania tydzień temu?! Po wcześniejszych konsultacjach z majstrami od k-g (zawodowcy po szkoleniu w rigipsie) mam już profile UD przymocowane - na goło, bez taśm akustycznych (miały być zbędne) .Ba, nawet przeglądając zdjęcia Rom-Kon nie widziałem taśm pod profilami UD. W tym momencie nie mam szans na skorzystanie z pomysłu sebcioc55.Normalnie taśmę butylową bym przykleił częściowo do UD i ściany i na to nakleił folię paroizolacyjną, ale nadal nie wiem co z taśmą ślizgową? Edytowane 13 Stycznia 2016 przez mmaarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 13.01.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Do UD taśma ślizgowa. Przyklejasz paroizolację do UD. Płytujesz. Naciągasz paroizolację i nożykiem wycinasz folie. Spoinujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profi45 14.01.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Do UD taśma ślizgowa. Przyklejasz paroizolację do UD. Płytujesz. Naciągasz paroizolację i nożykiem wycinasz folie. Spoinujesz. Pozdrawiam Podpowiedz mi jak później spoinujesz to łączenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 15.01.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Normalnie. Masa spoinowa, tasma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Taśmy ślizgowe - kiedyś stosowałem ale stwierdziłem że na małych poddaszach są zbędne. Tak samo jak teoria która mówi o nie przykręcaniu płyty do profila UD. Połączenie jednego z drugim to na bank problem ze zrywaniem akrylu w narożniku. Teraz taśmę separacyjną daję tylko by nie ubrudzić szpachlówką ściany jeśli jest już ściana zrobiona na gotowo - tynk cem wap bez szpachlowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.01.2016 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Super wyjaśnione! Dlaczego tylko nie zadałem tego pytania tydzień temu?! Po wcześniejszych konsultacjach z majstrami od k-g (zawodowcy po szkoleniu w rigipsie) mam już profile UD przymocowane - na goło, bez taśm akustycznych (miały być zbędne) . Ba, nawet przeglądając zdjęcia Rom-Kon nie widziałem taśm pod profilami UD. W tym momencie nie mam szans na skorzystanie z pomysłu sebcioc55. Normalnie taśmę butylową bym przykleił częściowo do UD i ściany i na to nakleił folię paroizolacyjną, ale nadal nie wiem co z taśmą ślizgową? Taśmy akustyczne na poddaszu ze ścianami murowymi spełniają tylko rolę dobrego uszczelnienia - jako paroizolacja. Przy ścianach z G-K tak, służą do izolacji akustycznej. Majstry przeszkolone przez Rigipsa i nawet nie wspomnieli o taśmach? Ja pytam się Inwestora czy chce czy nie ale przed decyzją wyjaśniam po co one są i co w danym przypadku dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.01.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Taśmy akustyczne na poddaszu ze ścianami murowymi spełniają tylko rolę dobrego uszczelnienia - jako paroizolacja. Przy ścianach z G-K tak, służą do izolacji akustycznej. Majstry przeszkolone przez Rigipsa i nawet nie wspomnieli o taśmach? Ja pytam się Inwestora czy chce czy nie ale przed decyzją wyjaśniam po co one są i co w danym przypadku dają. Bardzo istotna wiedza , cyt. dla potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts