TIGERn 13.01.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam.Od pewnego czasu (2 tyg.) jestem posiadaczem uzdatniacza Viessmann 30-N.Mam w zwiazku z tym pytanie: czy to normalne,ze podczas regeneracji zloza przez pewien czas,wycieka woda z jakiegos zaworka na samej gorze uzdatniacza (pod pokrywa oslanoajaca cala glowice)? Wszystko scieka do zbiornika z sola i dzieje sie tak prawdopodobnie podczas plukania wstecznego (chyba nazywa sie to back wash).Moze uda mi sie zrobic zdjecie.Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 13.01.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam.Od pewnego czasu (2 tyg.) jestem posiadaczem uzdatniacza Viessmann 30-N.Mam w zwiazku z tym pytanie: czy to normalne,ze podczas regeneracji zloza przez pewien czas,wycieka woda z jakiegos zaworka na samej gorze uzdatniacza (pod pokrywa oslanoajaca cala glowice)? Wszystko scieka do zbiornika z sola i dzieje sie tak prawdopodobnie podczas plukania wstecznego (chyba nazywa sie to back wash).Moze uda mi sie zrobic zdjecie.Prosze o pomoc. Ale masz wyciek na zewnątrz głowicy czy też woda wlewana jest jakąś rurką do zbiornika. Bo jeśli woda dolewana jest do zbiornika soli rurką to prawdopodobnie jest tzw. refill czyli uzupełnienie wody do wytworzenia solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 14.01.2016 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam.Od pewnego czasu (2 tyg.) jestem posiadaczem uzdatniacza Viessmann 30-N.Mam w zwiazku z tym pytanie: czy to normalne,ze podczas regeneracji zloza przez pewien czas,wycieka woda z jakiegos zaworka na samej gorze uzdatniacza (pod pokrywa oslanoajaca cala glowice)? Wszystko scieka do zbiornika z sola i dzieje sie tak prawdopodobnie podczas plukania wstecznego (chyba nazywa sie to back wash).Moze uda mi sie zrobic zdjecie.Prosze o pomoc. A tak na początek to jak uruchamiał to serwisant że nie zauważył takiego wycieku? Ciekawe Prawda. Podczas regeneracji zmiękczacza woda wypływa z górnej części głowicy i musi być odprowadzona do kanalizacji . Dodatkowo zmiękczacz posiada drugi przelew przy zbiorniku na sól. Sprawdź: po kolei: 1. Czy woda od tego króćca jest odprowadzona wężem do kanalizacji, jeżeli węża nie ma to .....................brak mi słów. 2. Jeżeli jest podłączony to sprawdź czy przy głowicy znajduje się opaska i czy tam nie występuje wyciek wody która w efekcie spływa do zbiornika na sól. Jeżeli tam masz nieszczelność to opaska i ma być ok. 3. Jeżeli to jest ok to sprawdź czy przypadkiem wąż od głowicy nie jest podłączony trójnikiem z przelewem bezpieczeństwa. od zbiornika solanki. Jeżeli tak jest to prawdopodobnie podczas płukania część wody odpływowa do kanalizacji a część przez trójnik wlewa się do zbiornika solanki. Pamiętaj iż takie podłączenie jest niedopuszczalne. Każdy przewód musi być oddzielnie podłączony do kanalizacji z zachowaniem przerwy powietrznej i syfonem (są do tego specjalne syfony) 4 Jeżeli każdy przewód podłączony jest oddzielnie do rury kanalizacyjnej i to wszystko jest szczelnie potraktowane silikonem (co często obserwuję) może się zdarzyć że jest tak jak w punkcie 3 Podsumowanie: Prawidłowe podłączenie zmiękczacza do kanalizacji: Króciec wychodzący z głowicy podłączamy wężem do kanalizacji. drugim wężem podłączamy króciec znajdujący się z tyłu zbiornika również do kanalizacji. Przewodów tych nie wolno łączyć ze sobą . Na każdym z nich ma być opaska zaciskowa. Pomiędzy wężami a kanalizacją ma być syfon z przerwą powietrzną. syfon taki zapobiega min. dostawaniu się bakterii z kanalizacji do zmiękczacza niekiedy zapobiega zassaniu nieczystości z kanalizacji a w przypadku np, zatkania kanalizacji zabezpiecza przed cofnięciem się nieczystości do zbiornika na sól. Często instalatorzy pomijają fachowe podłączenie zmiękczacza do kanalizacji. Wiele przydatnych informacji znajduje się przecież w instrukcji obsługi wystarczy poczytać. Myślę iż wiesz już co robić a z ciekawości jak usuniesz usterkę to napisz co było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIGERn 19.01.2016 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 http://images76.fotosik.pl/247/e27864c7f2dea9bbmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIGERn 19.01.2016 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 http://images78.fotosik.pl/247/6fc0167e4a5252c6med.jpg Tak wyglada element z ktorego cieknie woda.Urzadzenia nie montowal serwisant,tylko moj zaprzyjazniony hydraulik,na moje zyczenie,poniewaz w kraju w ktorym mieszkam,nie ma mozliwosc zakupu i montazu takiego uzdatniacza.Wiec zakupilem go w Polsce i zamontowalem na wlasna odpowiedzialnosc.Za urzadzeniem widocznym na zdjeciu,jest gorna czesc glowicy.Wyciek pojawia sie z tych dwoch czarnych wezykow podpietych do bialego urzadzenia.Chyba jest to elektrozawor.Wyciek pojawia sie tylko przez niewielka czesc czasu regeneracji.Co do wezy na zewnatrz,to przelewowy i ten od popluczyn,sa podlaczone prawidlowo do scieku.Ze spadkiem i wedlug instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIGERn 19.01.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Zapomnialem dodac,ze woda podczas wycieku,scieka do zbiornika solanki jakims otworkiem.Probowalem docisnac te czarne wezyki do tego bialego urzadzenia,ale bez rezultatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 19.01.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Zapomnialem dodac,ze woda podczas wycieku,scieka do zbiornika solanki jakims otworkiem.Probowalem docisnac te czarne wezyki do tego bialego urzadzenia,ale bez rezultatu Partacz a nie hydraulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIGERn 20.01.2016 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Partacz a nie hydraulik widze ze nabijanie postow dziala...Nie wiem co to ma do rzeczy,bo hydraulik nie zbudowal uzdatniacza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.01.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 widze ze nabijanie postow dziala...Nie wiem co to ma do rzeczy,bo hydraulik nie zbudowal uzdatniacza... Ale hydraulik te rurki polaczyl. Skoro cienka, to pewnie je zle polaczyl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.01.2016 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Probowalem docisnac te czarne wezyki do tego bialego urzadzenia,ale bez rezultatu Ze zdjęcie wygląda to na szybkozłączkę... one się czasami psują - może trzeba wymienić, ale to robota dla hydraulika, żeby sprawdził szczelność wszelkich połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.01.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ze zdjęcie wygląda to na szybkozłączkę... one się czasami psują - może trzeba wymienić, ale to robota dla hydraulika, żeby sprawdził szczelność wszelkich połączeń. To stoi 2 tygodnie i juz cieknie? Wiec po mojemu jakis blad w sztuce przy montazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TIGERn 20.01.2016 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 To stoi 2 tygodnie i juz cieknie? Wiec po mojemu jakis blad w sztuce przy montazu. Cieknie od pierwszej regeneracji zloza.Czyli od pierwszego uruchomienia.Hydraulika nie winie,bo nie mial do czynienia z takimi urzadzeniami wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.01.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Cieknie od pierwszej regeneracji zloza.Czyli od pierwszego uruchomienia.Hydraulika nie winie,bo nie mial do czynienia z takimi urzadzeniami wczesniej. To popros go zeby to sprawdzil. Rozebrałzłączke, zobaczył jak jest zrobiona, pomysla, poprawił/. Cos zrobil zle. Jakby by Ci spaprał instalacje z "szarych" rur w domu bo zawsze robił "niebieskimi" to tez bys go nie winił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquam 21.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 http://images78.fotosik.pl/247/6fc0167e4a5252c6med.jpg Tak wyglada element z ktorego cieknie woda.Urzadzenia nie montowal serwisant,tylko moj zaprzyjazniony hydraulik,na moje zyczenie,poniewaz w kraju w ktorym mieszkam,nie ma mozliwosc zakupu i montazu takiego uzdatniacza.Wiec zakupilem go w Polsce i zamontowalem na wlasna odpowiedzialnosc.Za urzadzeniem widocznym na zdjeciu,jest gorna czesc glowicy.Wyciek pojawia sie z tych dwoch czarnych wezykow podpietych do bialego urzadzenia.Chyba jest to elektrozawor.Wyciek pojawia sie tylko przez niewielka czesc czasu regeneracji.Co do wezy na zewnatrz,to przelewowy i ten od popluczyn,sa podlaczone prawidlowo do scieku.Ze spadkiem i wedlug instrukcji. Urządzenie do którego dochodzą czarne wężyki to cela chlorująca do dezynfekcji złoża podczas regeneracji. Jeżeli wyciek pojawia się na dwóch jednocześnie to prawdopodobnie nie zostały prawidłowo włożone podczas montażu celi. Woda w tym przypadku wycieka w momencie napełniania zbiornika podczas regeneracji a woda ścieka do zbiornika przy butli i przez otwór przez który przechodzi wężyk do zaworu solankowego. jeżeli nieszczelność występuje podczas napełniania to automatycznie ta sama nieszczelność uniemożliwia prawidłowe zaciąganie solanki. W związku z tym urządzenia nie działa prawidłowo. Takie właśnie ewentualne wycieki zawsze wychodzą przy prawidłowym uruchomieniu urządzenia przez serwis choć jest to bardzo rzadki przypadek aby taki wyciek następował. Możesz bez problemu sam usunąć tę usterkę nie musisz nawet zakręcać wody w domu. Zdejm obudowę urządzenia i odepnij przewody (nie martw się nie da się ich potem źle podłączyć) Złączka zbudowana jest w taki sposób że jak próbujesz wyjąć wężyk to złączka mocniej do zaciska. Musisz wyjąć najpierw oba wężyki. W tym celu dociśnij w górę pierścień w który włożony jest wężyk. Trzymając wciśnięty pierścień w górze pociągnij wężyk w dół. Wtedy go wyjmiesz. Tak samo zrób z drugim. Potem zobacz jaka jest głębokość złączki czyli jak daleko jest w stanie wejść w nią wężyk np.8mm. Zaznacz na wężyku te np. 8 mm i włóż ponownie. Aby łatwiej wężyki ci weszły możesz sfalować zewnętrzne ostre krawędzie po cięciu wężyka i wejdzie lekko. Wężyki po włożeniu nie powinny być naprężone. Myślę iż to załatwi sprawę. Może się też zdarzyć ze uszkodzone są oringi w złączkach ale to rzadki przypadek. Jeżeli wykonasz to tak jak napisałem najprostszym sposobem sprawdzenia będzie uruchomienie ręcznie regeneracji. Jeżeli nie włączyłeś dodatkowego płukania podczas uruchamiania urządzenia to pierwszym etapem regeneracji będzie napełnianie zbiornika solanki. Jeżeli nie ma wycieku to znaczy że wszystko zrobiłeś dobrze. Jeżeli źle to przyciskiem regeneracji przejdź przez kolejne etapy i zakończ regenerację. Jeżeli jest ok to pisz powiem co robić dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts