Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

3 oferty:Nibe, AlphainnoTec,Stiebel-Eltron

msabaj

Recommended Posts

No to słabo z poziomym. Teoretycznie można wymiennik zmieścić wszędzie, nawet w suchym piachu, odpowiednio go powiększając. Ale w takim przypadku dość mocno ograniczysz dyspozycyjną powierzchnię działki.

Nawet gdyby była woda gruntowa na 1,5 - 2,0m to można wykonać wymiennik na stosunkowo niewielkim obszarze, ale wtedy nie wiadomo jak te warunki będą wyglądały za kilka, kilkanaście lat. Miałem już problemy z podobną sytuacją.

Jestem po rozmowach z kolejnym instalatorem. Wykonuje instalacje na rurach Herz oraz pompy Danfoss (ze względu na dobry serwis,dostępność wszystkich części ze względu na produkcje w Polsce). Przez telefon zaproponował (jako pierwszy) kolektory poziome i do tego powiedział że można zrobić drenaż z oczyszczalni ścieków na te kolektory oraz drenaż z wody opadowej (z domu), co również będzie miało pozytywny wpływ na instalacje (?). Czekam na ofertę...

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@msabaj

Wiesz, mamy jedną instalację z k. płaskim z suchym piaskiem, ale jak napisał przedmówca kolektor został sporo przewymiarowany, do tego stworzyliśmy pewien system dodatkowo nawadniajacy kolektor

tylko czy takie dodatkowe systemy nie powodują tego że koszt poziomego zaczyna mocna zbliżać się do pionowego? Zapytam jeszcze czy jak koszt wykonania poziomego byłby identyczny z pionowym to co byś polecił?

Pomiędzy k. płaskim i odwiertami jest ok. 10 000 zł różnicy lub więcej (w zależności od tego jakie jest podłoże geologiczne) w cenie nawet jak przewymiarujesz mocniej kolektor płaski. Co bym polecił jakby cena była taka sama? Mimo pozorów ciężkie pytanie, ponieważ mamy k.płaskie, które sprawdzają się lepiej niż odwierty i ma na to wpływ rodzaj ziemi na działce jak i ilość zakopanej rury. Nie potrafię Ci więc jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli w twoim wypadku na działce występują piaski to polecałbym odwierty chyba, że możesz mocno przewymiarować k. płaski.

Pomiędzy k. płaskim i odwiertami jest ok. 10 000 zł różnicy lub więcej (w zależności od tego jakie jest podłoże geologiczne) w cenie nawet jak przewymiarujesz mocniej kolektor płaski. Co bym polecił jakby cena była taka sama? Mimo pozorów ciężkie pytanie, ponieważ mamy k.płaskie, które sprawdzają się lepiej niż odwierty i ma na to wpływ rodzaj ziemi na działce jak i ilość zakopanej rury. Nie potrafię Ci więc jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli w twoim wypadku na działce występują piaski to polecałbym odwierty chyba, że możesz mocno przewymiarować k. płaski.

czy kolektor płaski może być pod kostką? obok domu będzie dodatkowy garaż i tam będzie sporo terenu pod kostkę (sam teren z jednej strony domu to około 600m2- w tym będzie sporo kostki.)Druga część to planowany trawnik około 550m2 ( tutaj mogę zrobić dodatkowo drenaż z oczyszczalni). Czyli jak podsumować teren pod kostkę i trawnik da to około 1100m2-może to by wystarczyło?

Pod kostką będzie trudno o regenerację DZ, wręcz nie możliwe .

a czy samo przejście pod kostką będzie możliwe?cała działka dokładnie ma 5400m2 ale nie chcę takiej dużej i planuje to podzielić na 2. W razie czego jak przejście pod kostką było by możliwe to nie było by dla mnie problemu przesunąć się 10 metrów dalej (x36metrów daje nam 360m2 + druga strona). Jeżęli nie jest to możliwe to z drugiej strony pozostaje mi tylko to co pisałem wcześniej (chyba że drzewa mogą rosnąć na kolektorach-wtedy będzie sporo )

a czy samo przejście pod kostką będzie możliwe?cała działka dokładnie ma 5400m2 ale nie chcę takiej dużej i planuje to podzielić na 2. W razie czego jak przejście pod kostką było by możliwe to nie było by dla mnie problemu przesunąć się 10 metrów dalej (x36metrów daje nam 360m2 + druga strona). Jeżęli nie jest to możliwe to z drugiej strony pozostaje mi tylko to co pisałem wcześniej (chyba że drzewa mogą rosnąć na kolektorach-wtedy będzie sporo )

Przepust pod kostką TAK, drzewa NIE. Utrudnią regenerację i mogą zniszczyć kolektor.

Co powiesz o pomyśle z tą oczyszczalnią i drenażem nad kolektorami?

Sam widzisz i le to kombinacji;) Albo się uda, albo nie uda, albo będzie działać, albo nie. Nie kombinuj tylko załóż sobie dobrego powietrzaka - zero ingerencji w grunt, montaż kilka godzin. Nie daj się ogłupić, że to się częściej psuje, hałasuje, itp, itd. Używam trzeci sezon i wszystko jest super, a na forum znajdziesz takich co użytkują taki system już 5-6 lat. Nic się nie psuje, ludzie grzeją domy po 300m2 i płacą poniżej 2tys. rocznie. IMHO gruntówka to przeżytek i prędzej, czy później umrze śmiercią naturalną, bo w warunkach domowych to się po prostu nie kalkuluje.

No fakt tu masz prawdziwego użytkownika z licznikiem i ciepłomierzem pompa powietrzna panasonic.

Warto by było żebyś przed wklejeniem poznał "historię" tego użytkownika. Kolega bobrow zamontował pompę w miejsce kotła na ekogroszek, którym ogrzewał wcześniej, instalacja na zwykłych kaloryferach i izolacja w standardzie sprzed kilku lat. Poza tym jest to zużycie za 2tyg stycznia, który był akurat w tym roku dość mroźny. Dla kontrastu powiem, że ja w całym grudniu zużyłem sporo mniej niż bobrow w 2tyg - bo przy pompie PW te zużycie nie jest stałe przez cały sezon grzewczy. Gdy są minusowe temperatury to zużycie jest sporo wyższe niż w gruntówkach, ale przy temp dodatnich często jest sporo niższe i trzeba to uśredniać. Przy zimach takich jak dwie ostatnie zużycie PW będzie identyczne jak GW, różnice będzie widać przy sroższych zimach - pytanie tylko czy przeinwestowanie 15-20tys w droższą pompę zrekompensuje nam te różnice? Pytanie retoryczne, bo odpowiedź jest prosta - nie zrekompensuje...

Sam widzisz i le to kombinacji;) Albo się uda, albo nie uda, albo będzie działać, albo nie. Nie kombinuj tylko załóż sobie dobrego powietrzaka - zero ingerencji w grunt, montaż kilka godzin. Nie daj się ogłupić, że to się częściej psuje, hałasuje, itp, itd. Używam trzeci sezon i wszystko jest super, a na forum znajdziesz takich co użytkują taki system już 5-6 lat. Nic się nie psuje, ludzie grzeją domy po 300m2 i płacą poniżej 2tys. rocznie. IMHO gruntówka to przeżytek i prędzej, czy później umrze śmiercią naturalną, bo w warunkach domowych to się po prostu nie kalkuluje.

No i udało Ci się namieszać mi w głowie:rolleyes: Ten gościu z którym wczoraj rozmawiałem też mnie namawiał na powietrzną. Kurczę zwariuję zaraz....Chcę wydać kasę mądrze....jeżeli wiedziałbym że dołożenie 20kpln jest warte do dołożenia w lepszy system na pewno bym się nie zastanawiał ( to inwestycja na lata), ale jak nie warto......dom będzie nowy, cała podłogówka i ocieplenie tak więc może i ta różnica się nigdy nie zwróci. Jaką masz pompę powietrzną?

aha i jeszcze jedno, czy takiego pwietrzaka można zamontować dalej od domu? np: za garażem wolno-stojącym (ze względu na hałas to będzie jakieś 20metrów od kotłowni)

7m to moc nominalna

poniżej 7m ale nie mniej niż 3m moc nieco wyższa w zależności od modelu (np. 9kw t cap z 3m ma ok. 9,5kw)

powyżej 7m moc spada a powyżej 10 bardzo

Rozumiem......musiałbym najpierw usłyszeć na własne uszy jak to jest z tym hałasem;)sąsiada też mam blisko ta więc to jest taki znak zapytania...

Nie ma żadnego hałasu. U mnie pompa wisi na elewacji (zobacz sobie zdjęcia w galerii). Pompy w domu absolutnie nie słychać, a na dworze słychać ją tylko w wyraźnie minusowych temperaturach i to tylko w niektórych cyklach pracy (odszranianie, grzanie CWU) i nie jest to żaden przeraźliwy hałas. Wcześniej w domu miałem kocioł z podajnikiem na ekogroszek to w nocy wyraźnie słyszałem jego pracę - teraz nie słyszę absolutnie nic. Najlepiej przejedź się do kogoś posłuchać takiej pompy to sam zrozumiesz jaki to mit - w okolicach Łodzi na pewno znajdziesz wielu użytkowników tych pomp.