domelek 15.01.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Sam widzisz i le to kombinacji;) Albo się uda, albo nie uda, albo będzie działać, albo nie. Nie kombinuj tylko załóż sobie dobrego powietrzaka - zero ingerencji w grunt, montaż kilka godzin. Nie daj się ogłupić, że to się częściej psuje, hałasuje, itp, itd. Używam trzeci sezon i wszystko jest super, a na forum znajdziesz takich co użytkują taki system już 5-6 lat. Nic się nie psuje, ludzie grzeją domy po 300m2 i płacą poniżej 2tys. rocznie. IMHO gruntówka to przeżytek i prędzej, czy później umrze śmiercią naturalną, bo w warunkach domowych to się po prostu nie kalkuluje. Każdy ma prawo do swojej opinii, ja będę miał gruntówkę on/off - powiem Ci czemu. Pompy gruntowe on/off są proste w budownie nie mają zaawansowanej elektroniki tylko jakaś prosta automatyka, w porównaniu do powietrznych inwerterów to jak samochod z lat 80-tych w porównaniu z nowymi - jak pewnie wiesz te stare samochody można naprawic młotkiem i śrubokrętem - spróbuj to samo z nowymi - bez komputera ani rusz. Żyję już trochę na tym świecie i widze jak to się wszystko zmienia - dzisiaj już nie produkuje się rzeczy na lata, one z założenia mają się psuc (najlepiej tuż po okresie gwarancji) bo wtedy producent ma więcej kasy z tego. Dla mnie urządzenia, które nie są skomplikowane i ich działanie jest dla mnie zrozumiałe czyt. PC gruntowe on/off biją pod tym względem pompy PW inwerterowe, bo tutaj jak nie daj Boże padnie elektronika to te oszczędności mogą szybko zmalec do zera. Tym samym kieruję się w sprzecie AGD im mniej bajerów (wyświetlacze komputery w pralkach itp) tym może się mniej popsuc i dłuzej posłużyc A to czy montaz trwa kilka godzin czy dni - to nie ma znaczenia ma byc zrobione dobrze nie szybko! P.S. Moja pompa będzie kosztowac poniżej 30tys jesli dostane dotacje z WFOSiGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.01.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Moja pompa będzie kosztowac poniżej 30tys jesli dostane dotacje z WFOSiGW. A bez dotacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 15.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Bez dotacji 6k więcej...mówiąc pompa miałem na myśli wymiennik poziomy+ podłaczenie kotłowni wraz z zasobnikiem CWU (cała podłogówka z rozdzielaczami jest już na miejscu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 15.01.2016 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Bez dotacji 6k więcej...mówiąc pompa miałem na myśli wymiennik poziomy+ podłaczenie kotłowni wraz z zasobnikiem CWU (cała podłogówka z rozdzielaczami jest już na miejscu). coś dziwnie mała ta cena;)ile metrów będziesz miał odwiertów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.01.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Wymiennik poziomy to nie to samo co pionowy (odwierty). Ten pierwszy jest o wiele tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 15.01.2016 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 masz rację, pomyliłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 15.01.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Bez dotacji 6k więcej...mówiąc pompa miałem na myśli wymiennik poziomy+ podłaczenie kotłowni wraz z zasobnikiem CWU (cała podłogówka z rozdzielaczami jest już na miejscu). to drogo ja za inwertera, podłogówkę, całą kotłownię, odwierty - cczyli za całość - zapłaciłem 44k (mniej więcej) bez dotacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 15.01.2016 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 odnośnie podłogówki....co ile cm układaliście rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 15.01.2016 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 to drogo ja za inwertera, podłogówkę, całą kotłownię, odwierty - cczyli za całość - zapłaciłem 44k (mniej więcej) bez dotacji.... ...a ile z tego na kredyt jesli mozna spytac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.01.2016 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 odnośnie podłogówki....co ile cm układaliście rury? Ja układałem według projektu co 10, 15, w piwnicy 25 cm. Spora ilość inwestorów układa jednakowo we wszystkich pomieszczeniach 10 lub 15 cm. Do projektu na pewno przyda się OZC z obliczonymi stratami ciepła w poszczególnych pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 16.01.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Tak jak przedmówca napisał. Zarówno by dobrać pompę a potem wykonać projekt podłogówki najpierw policz OZC dla swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 16.01.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Najpierw OZC, ale układając podłogówke należy pamiętać o strefach brzegowych gdzie powinna być układana co 5-7.5 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.01.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Od stref brzegowych pomału się odchodzi. Domy są coraz lepiej ocieplane, a okna, balkony są coraz szczelniej montowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 16.01.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Ale to nie chodzi tylko o balkony i okna. Wylewka zazwyczaj od fundamentu oddzielna jest po obwodzie tylko dylatacją i stąd są tam większe straty ciepła. Oczywiście mowa o parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.01.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Czyli co, unosi się do góry? Po ponad 18 miesiącach od położenia jastrychu kładłem deskę na podłodze i nic takiego nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 16.01.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Wiem że nie w temacie,jednak pozwole sobie zapytać, w garażu podłogówkę kładzie się do samej bramy czy ze 2m od aby przypadkiem mróz nie złapał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 16.01.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Co do pompy kolego msabaj to w moim przypadku wiedząc jakiej mocy potrzebuje znalazłem na niemieckim portalu ebey Alphe nowa tylko stała ze 3 lata w firmie instalatorskiej ponieważ jakiś niemiec wpłaciła zaliczke i nie odebrał za 3tys euro +transport do mnie 600 zł cena katalogowa u nas 35000 zł.Jeszcze nie podłączona więc pewne ryzyko istnieje,jędnak firma od której kupiłem dała 1 rok gw. DZ poziome wykonałem wraz z ojcem,nie jest to jakaś czarna magia.Ewentualnie zlecić komuś z forum aby doradzili wyliczyli,ja mogę polecić kol.Wihajstra pomógł i doradził przy DZ jak zrobić aby bylo dobrze i efektywnie. Więc troche chęci dużo poczytać i można dzięki kolegom z forum zaoszczędzic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.01.2016 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Wiem że nie w temacie,jednak pozwole sobie zapytać, w garażu podłogówkę kładzie się do samej bramy czy ze 2m od aby przypadkiem mróz nie złapał? 2-3 metry od bramy. W gsrażu nie kładłbym podłogówki. Wystarczy, że nie położusz izolacji termicznej poziomej i temperatura nie spadnie w nim poniżej 5oC. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.01.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Najpierw OZC, ale układając podłogówke należy pamiętać o strefach brzegowych gdzie powinna być układana co 5-7.5 cm Te zalecenia to były aktualne kiedys, w miedzyczasie sie co nieco zmieniło, jezeli z obliczen wynika ze rozstaw wynosi 30 cm to jaki sens jest przyjnowac strefe brzegową 5-7,5 cm pomijam fakt kłopotliwego układania takiej rury przy tak małych rozstawach, nawet przy rozstawe 10 cm strefa brzegowa 5 cm rozstawu niewiele daje, moc grzejnika podłogowego wzrasta ok 20-25% przy zmniejszeniu rozstawu z 10 na 5 cm. Ani potrzeby ani sensu w strefach brzegowych aktualnie nie ma, moze sie sporadycznie trafic przypadek słabego ocieplenia lub mostka którego nie mozna uniknąc i wtedy mozna taką strefę przeliczyc, ale są to marginalne przypadki tak moze z 1% wszystkich instalacji a moze i mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 16.01.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Czytałem,myślałem aby odizolować częśc garazową od domu styro,jednak już mam wytynkowane,i będzie też wisiał tam rekuperator.Z drugiej strony mam świadomość że taki garaż 36m2 brama 5m,to wielki pochłaniacz energi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts