okobar 21.01.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Tak w ogóle, nie ma lekko.. Ja zrezygnowałem z kotłowni z nadzieją że tam zrobię sobie mini-pracownię. Pompa ciepła i zasobnik cwu poszły do przedłużonego o 60cm garażu. I co z tego wyszło? Kobieta mi zabrała i poinformowała że w takim razie tam będzie spiżarnia. I już. Nic do gadania Ktoś zna to z autopsji? tak, zna a co do kominów - od początku wiedziałem że będę mieć PC - ale mam dwa kominy - jeden do kozy w salonie, drugi w kotłowni.... do tej pory wciąż się zastanawiam co mnie skusiło żeby ten komin robić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 21.01.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 D R U G I komin w kotłowni robić?? Ja bym tacie serdecznie "podziękował" za porady Namawiał mnie również na piwnice że będe miał łatwiej i gdzie wegiel zsypywac. Zrobilem tylko kanał w garażu i co.... jest tam woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 21.01.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Żona wyprowadziłaby się wtedy z domu Ciekaw jestem czy tak łatwo byłoby się przebić z kominem przez stropy? Jeśli parterówka to z jednym stropem nie problem duża szlifierka kątowa dobra wiertara i otwór na komin to kilka godzin roboty,a w dachu już łatwiej. Gdybym wiedział że bede miał PC komina bym nie murował,a gdyby miał być gaz to rura przez ściane poziomo i tyle. Więc szkoda kasy na komin, widzicie co jest w KRAKOWIE więc za ileś lat kominy beda zbedne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciejZawadzki 21.01.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Mnie pół rodziny namawiała na komin i że są bardziej doświadczeni życiowo i takie tam, niektórzy wręcz byli oburzeni na taki pomysł...Na szczęście nie mamy ani jednego komina.Mieszkamy od jesieni, grzejemy PC od znanego na forum instalatora i jakoś jest cały czas ciepło, więc polecam. Aha i za pieniądze o wiele niższe niż podane w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 21.01.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 chyba nie wybuduje tego komina ( nie wiem ile zaoszczędzę - komin prawie 10m). Muszę przemyśleć tą rekuperację. Jak bym nie wybudował komina spalinowego i jednego wentylacyjnego to może na połowę WM z rekuperacją by starczyło?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 21.01.2016 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 To niech tyle nie gada, tylko kasę na kolejny komin wyłoży. namówił mnie jeszcze na dodatkowy garaż na działce:) garaż jest 6m od domu i tam też jest komin systemowy-może wystarczy tych kominów:), a jak będzie kryzys to może uda się zamontować piec w tym garażu i poprowadzić rurę do domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 21.01.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ja mam dwa kominy, jeden w salonie pod kominek czy koze a drugi w kotłowni bo na etapie budowy nie byłem zdecydowany na PC.Teraz wiem, że komin w kotłowni jest zupełnie nie potrzebny (jeśli planuje się PC), ale posłuchałem teścia.... i 3 tys. w plecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 24.01.2016 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 cześć po krótkiej przerwie:) właśnie podjąłem decyzje o WM z rekuperacją-robię Mam do Was pytanko czysto teoretyczne (z mojej strony), spodziewam się odpowiedzi czysto praktycznych-jak byście mieli do wyboru Nibe czu AIT co byście wybrali?Alfa z tego co wiem ma sprężarkę Mitsubishi a Nibe Copeland-a ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.01.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Wybrałbym AIT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.01.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Tylko, że to pompy jednego koncernu.... Poszukaj jeszcze innych producentów. Nibe to właściciel Alphy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.01.2016 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Tylko, że to pompy jednego koncernu.... Poszukaj jeszcze innych producentów. Nibe to właściciel Alphy. Co nie znaczy, że muszą różnić się tylko nazwą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.01.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Co nie znaczy, że muszą różnić się tylko nazwą.... Dlaczego nie pomyślisz o polskiej pompie? Jest dużo użytkowników na FM , nie słyszłem by któryś z nich nie był zadowolony z ich zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msabaj 25.01.2016 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Dlaczego nie pomyślisz o polskiej pompie? Jest dużo użytkowników na FM , nie słyszłem by któryś z nich nie był zadowolony z ich zakupu. Oczywiście że biorę pod uwagę. Cały czekam na ofertę, pod uwage biorę tylko jedną made in Poland☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 25.01.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Ja wybrałem NIBE bo przy dość zbliżonych właściwościach (Alpha ma chyba trochę lepsze na papierze) sterownik w NIBE podchodził mi po prostu bardziej do gusty. Z tego co pamiętam Alpha miała taki czarno biały sterownik, ale może coś się teraz zmieniło A i z tego co kojarze w NIBE przynajmniej u mnie jest sprężarka Bristol i to jest chyba sprężarka tłokowa, ale też może coś się już zmieniło Edytowane 25 Stycznia 2016 przez Sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 24.09.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Ja z kolei wybieram pomiędzy:- NIBE 1245 PC - 48 tys. zł z dolnym źródłem- Stiebel-Eltron WPC7 + cool - 41 tys. zł z dolnym źródłem Stiebel z innej firmy wychodzi sporo taniej i jest obecnie moim faworytem. Muszę dopytać jeszcze o szczegóły, czy na pewno obie ceny zawierają ten sam zakres. Dla 7 tys. zł to raczej nie warto dopłacać do NIBE? Co o tym myślicie? Edit: Była jeszcze pompa Alpha-Innotec ale ta wychodzi jeszcze drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.09.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Nibe to starsza konstrukcja jeszcze na R407 czyli troche lamus. Stiebel to nowsza pompa ale jakoś mniej popularna. Alpha to najlepsza z 3 które wymieniałeś chociaż nie na tyle aby tyle przepłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.09.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Szkoda, że nie było pytania o pompę ciepła firmy Viessmann - jeśli zależy klientowi na gruntowej to mógłbym polecić np. Vitocal 200 G i którąś z firm wykonawczych spośród naszych firm partnerskich. Ta akurat pompa kosztuje ok. 22 200 PLN. Chciałem tylko przypomnieć, że zadanie nam zapytania ofertowego TUTAJ nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje. Myślę, że warto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 26.09.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Jakoś na Waszej stronie zupełnie brak informacji technicznych na temat tej pompy a co więcej, nie posiada wbudowanego zbiornika na CWU. Jak wspomniałem o tych dwóch pompach to proszę jakoś przyrównać Vitocal do nich, w czym jest lepsza, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.09.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Nie liczyłbym na obiektywne porównanie. Każdy post śmierdzi reklamą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 26.09.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Nie liczyłbym na obiektywne porównanie. Każdy post śmierdzi reklamą... Dokładnie:) Porównaj sobie COP, głośność, możliwości sterownika i cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts