dwiecegly 13.01.2016 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 WitamMam w projekcie domu przewidziany styropian pod wylewkami 8cm (parter) i 4cm (pietro). Czy to nie za mało? Będzie podłogówka. Dom jest juz wybudowany, czekam na instalacje CO. Czy mogę zwiększyć przewidzianą warstwe styropaniu? Zwlaszcza na parterze? Problemy jakie powstaną to obniżenie otworow na drzwi i obniżenie pierwszego schodka na schodach na piętro. Jakbym dał np styropian 12 lub 15cm zamiast 8cm to o tyle mi sie skrócą drzwi. Trzeba bedzie je docinać czy można kupić na dowolną wysokosc? W projekcie otwory drzwiowe mają 200cm (zakładam że wymiar jest podany z uzglednieniem koncowego pokrycia posadzki. Otwory na balkon maja 232cm wysokosci. Czy może być problem z odbiorem domu przez inspektora po takich zmianach ?A może w ogole nie warto zwiekszać warstwy ocieplenia ? Co z piętrem bo tam podniesienie poziomu to podwyższenie ostatniego schodka co już w ogóle wydaje sie niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.01.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam Mam w projekcie domu przewidziany styropian pod wylewkami 8cm (parter) i 4cm (pietro). Czy to nie za mało? Będzie podłogówka. Dom jest juz wybudowany, czekam na instalacje CO. Czy mogę zwiększyć przewidzianą warstwe styropaniu? Zwlaszcza na parterze? Problemy jakie powstaną to obniżenie otworow na drzwi i obniżenie pierwszego schodka na schodach na piętro. Jakbym dał np styropian 12 lub 15cm zamiast 8cm to o tyle mi sie skrócą drzwi. Trzeba bedzie je docinać czy można kupić na dowolną wysokosc? W projekcie otwory drzwiowe mają 200cm (zakładam że wymiar jest podany z uzglednieniem koncowego pokrycia posadzki. Otwory na balkon maja 232cm wysokosci. Czy może być problem z odbiorem domu przez inspektora po takich zmianach ? A może w ogole nie warto zwiekszać warstwy ocieplenia ? Co z piętrem bo tam podniesienie poziomu to podwyższenie ostatniego schodka co już w ogóle wydaje sie niedopuszczalne. 4cm na gorze zostaw, obleci. Jak zwiekszysz na dole, to se zęby powybijasz na schodach Ale mozesz zawsze podniesc kolejne schodki i to wyrownac. Czyli pierwszy schodek podniesie sie 4cm, nastepny podnosisz o 3,5, kolejny o 3cm itd. Ostatni zostaje na oryginalnym poziomie. W konsekwencji masz kazdy ciut nizszy. Ja jeszcze w zyciu nie widziałem inspektora odbierajacego dom. Rozbisz zgloszenie i tyle. Raz na chinski rok Cie skontroluja inspektorem. Choc to zalezy od powiatu. wniektorych faktycznie czesciej sprawdzaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.01.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dramatycznie mało tego styropianu pod podłogówkę. Pytanie czy masz już chudziak położony? Jeśli tak to ja bym go skuł i wszystko obniżył. Jeśli nie chcesz takiej demolki to zastosuj płyty poliuretanowe zamiast styropianu i na to jastrych anhydrytowy zamiast posadzki betonowej z miksokreta.Jest to niestety rozwiązanie droższe.Poliuretan przy tej samej grubości co styropian ma znacznie lepsze właściwości izolacyjne i mechaniczne. Posadzka anhydrytowa to grubość 4 do 5 cm.Teraz jest planowane 8 cm styropianu i pewnie 8 do 10 cm posadzki betonowej, razem najbiedniej 16 cmMożesz położyć płytę poliuretanową grubości 12 cm (to odpowiednik 17 cm styropianu) i 4 cm jastrychu anhydrytowego, razem 16 cm.Nie musisz wtedy martwić się o skracanie drzwi, a niższy pierwszy schodek to proszenie się o kontuzję zwłaszcza przy schodzeniu ze schodów. Poza tym to błąd w sztuce. Na priv mogę podać Ci namiar na firmę gdzie kupiłem w dobrej cenie płyty poliuretanowe pod swoją posadzkę anhydrytową z op. PozdrawiamCezary Edytowane 13 Stycznia 2016 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.01.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Nie żartuj, u nas przy odbiorze gość zjawia sie na dobra godzinę, szczególnie ostro sprawdza posadowienie domu względem granicy działki - co do cm, grubosci stropow, nadproża itp Sąsiad musiał burzyć jedna ściankę za garażem której nie było na projekcie. Czepił sie tez kilku innych drobnych rzeczy i przyjeżdzał po poprawkach drugi raz. Ogląda tez wszystkie instalacje i papiery. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Nie żartuj, u nas przy odbiorze gość zjawia sie na dobra godzinę, Nie żartuje. U nas sie nikt nigdy nie zglasza. W najblizszej okolicy u nikogo sie nie pojawil. Jak napisałem co powiat to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.01.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Dramatycznie mało tego styropianu pod podłogówkę. Pytanie czy masz już chudziak położony? Jeśli tak to ja bym go skuł i wszystko obniżył. Jeśli nie chcesz takiej demolki to zastosuj płyty poliuretanowe zamiast styropianu i na to jastrych anhydrytowy zamiast posadzki betonowej z miksokreta. Jest to niestety rozwiązanie droższe. Poliuretan przy tej samej grubości co styropian ma znacznie lepsze właściwości izolacyjne i mechaniczne. Posadzka anhydrytowa to grubość 4 do 5 cm. Teraz jest planowane 8 cm styropianu i pewnie 8 do 10 cm posadzki betonowej, razem najbiedniej 16 cm Możesz położyć płytę poliuretanową grubości 12 cm (to odpowiednik 17 cm styropianu) i 4 cm jastrychu anhydrytowego, razem 16 cm. Nie musisz wtedy martwić się o skracanie drzwi, a niższy pierwszy schodek to proszenie się o kontuzję zwłaszcza przy schodzeniu ze schodów. Poza tym to błąd w sztuce. Na priv mogę podać Ci namiar na firmę gdzie kupiłem w dobrej cenie płyty poliuretanowe pod swoją posadzkę anhydrytową z op. Pozdrawiam Cezary Wklejam fragment projektu jesli chodzi o posadzki na parterze: http://iv.pl/images/25335380109550048367_thumb.jpg Wydaje mi sie ze obecnie jest stan - wylana płyta zelbetowa, czyli przed połozeniem styropaniu. Jak mierzyłem jest teraz jakies 14-15cm poniżej poziomu docelowej warstwy podłogi. Każdy dodatkowy cm będzie chyba problemem. Raz to schody -> twoja metoda niby ok ale przecież nie można nadlać zbyt cieńko schodka bo to spęka.... Dwa to wysokosc drzwi. W projekcie mam wylewki betonowe zbrojone 5cm, anyhydrowe sa prawie dwa razy drozsze lae to koszt do przeżycia przy tej powierchni ale nie wiem czy warto dla tych 2cm roznicy. Koszta może nie sa jakies drastyczne to bo tylko 35m2 parteru, reszta to garaż. Prosze napisz ile droższe sa te płyty od styropaniu ? Mozna je kupić 8 albo 10centymetrowe? Oczywiście skuwanie tego co jest nie wchodzi w grę. Edytowane 13 Stycznia 2016 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 13.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Jak to tylko 35m2 to bym to skuł w pół dnia, wybrał piasek i zalał ponownie - koszt tyle co 3,5m3 betonu czyli jakies 700 zeta - myśle, że zdecydowanie taniej niż płyty PIR i anhydryt i możesz sobie położyć tyle styropianu ile będziech chciał. Mi ekipa zrąbała, źle przeczytała projekt i zostawiła tylko 9 cm na styropian - w dzień skuli 70m2 chudziaka i położyli nowy niżej - troche narzekali, ale wcale nie było to takie kłopotiwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 13.01.2016 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Zerknij na rysunek dwa posty wyżej, tam jest płyta żelbetowa 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.01.2016 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Płyty PIR są grubości od 60 mm co 20 mm do 200 mm Przykładowo cena grubości 14 cm to 61,- zł. netto za m2 PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.01.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 No ale jak mam w projekcie beton zbrojony 5cm, co mi da użycie anhydrytu którego też bedzie 5cm... Z tego co rozumiem jeśli użyje tych płyt PIR o grubości 8cm to beda miał jakby użył styropianu 12cm ? Czy warto dla tej różnicy dokładać tą kasę ? Styropian 8cm eps 031 - cena okolo 17zł / m2 a ta PIR 50zł brutto ? 3 razy droższa. NIe mam dużej powierzchni ale jesli ilozacja kosztuje wiecej niż kafelki nad nią to już jest dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 No ale jak mam w projekcie beton zbrojony 5cm, co mi da użycie anhydrytu którego też bedzie 5cm... Z tego co rozumiem jeśli użyje tych płyt PIR o grubości 8cm to beda miał jakby użył styropianu 12cm ? Czy warto dla tej różnicy dokładać tą kasę ? Styropian 8cm eps 031 - cena okolo 17zł / m2 a ta PIR 50zł brutto ? 3 razy droższa. NIe mam dużej powierzchni ale jesli ilozacja kosztuje wiecej niż kafelki nad nią to już jest dziwne Twój wybór. Ocieplenie posadzki instalujesz na dziesięciolecia. płytki na lat kilkanaście. Faktem jest że anhydrytowa posadzka w Twoim przypadku to zbytek. Pozdrawiam Cezary PS. Na stronie stowarzyszenia producentów i przetwórców poliuretanów znajdziesz wykaz firm. Podzwonisz i może znajdziesz tańsze płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 14.01.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ale pytanie czy te 4cm bedą robić taką różnice ze warto dopłacić w moim przypadku ponad 1200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ale pytanie czy te 4cm bedą robić taką różnice ze warto dopłacić w moim przypadku ponad 1200zł. Wejdź na cieplowlasciwe.pl, policz wersje ze styropianem i z poliuretanem, będziesz miał orientacyjne dane o ile kWh zmniejszy się zapotrzebowanie na ciepło. To prosta droga do policzenia kosztów zwrotu z inwestycji. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 18.01.2016 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Średnio ufam tym kalkulatorom ale po obliczeniach:Płyta PUR/PIR 8cm pod podłogą -Ile ciepła potrzebuje twój dom4,3kWmaksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz48W/m2wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu8 194kWhtyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego91kWh/m2*rokzużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej C Styropian 8cm po podłogą Ile ciepła potrzebuje twój dom4,5kWmaksymalna moc grzewcza jakiej potrzebuje twój dom w największy mróz50W/m2wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu8 407kWhtyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego94kWh/m2*rokzużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej C Wiec wychodzi 3KWh różnicy dla m2 czyli u mnie 90 x 3 = 270270kWh x 0.21zl = około 57zł rocznie. wiec te 1000zł zwroci mi sie za 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.01.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 @cactus Przecież masz tylko 35 m2 parteru, to dla czego liczysz 90m2 X 3 kWh? Ciepło z piętra jak przeniknie na parter, to i tak zostanie w domu. To na piętrze może być styropian. Chodzi o to, aby z parteru nie tracić ciepła bezpowrotnie do gruntu. Pozdrawiam Cezary PS Decyzję o 20 latach zwrotu musisz podjąć sam. Ja nie doradzę, bo jestem nieobiektywnym fanem poliuretanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 20.01.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Liczyłem dla 90m bo tyle ma cała powierzchnia a kalkulator z tej stronki obliczył 3KWh różnicy dla całego domu a nie tylko dla parteru. Musze pogadać jeszcze z kierownikiem budowy jak on to widzi a zwlaszcza ewentualne podniesienie poziomu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts