grzechu1982 13.01.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam, Próbowałem znaleźć podobny wątek ale nie udało mi się znaleźć dla podobnych założeń jak moje , więc jeżeli gdzieś istnieje taki temat, a ja go powielam to z góry przepraszam. Założenia następujące: 1. na działce gaz z sieci i docelowo wykorzystywany tylko do ogrzewania domu2. dom piętrowy, 150 m2 podłóg ogrzewanych, całość podłogówka3. ściany 24 ytong + 20 cm styropianu, podłoga 20 cm styropianu, dach płaski 30 cm wełna4. wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i gwc glikolowym Pytanie:Czy opłaca się zamontować pompę ciepła powietrze-woda tylko do ogrzewania cwu w okresach poza sezonem grzewczym. Chciałbym wyłączać piec w czasie kiedy nie ma konieczności grzania i na ten czas włączać PCWU np. Hewalex, z podłączeniem częściowym do rekuperacji. Czy lepiej zostać przy gazie i również w lecie podgrzewać wodę gazem. Zastanawiam się czy przyniesie to jakieś oszczędności, czy będą one marginalne w porównaniu do poniesionych kosztów inwestycji. Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć.Zazwyczaj się to nie opłaci. Wszak tak czy siak będziesz płacił za przesył. Ale... Może uda ci się dzięki PC zejść poniżej 1200m3 gazu na rok i trafisz do niższej grupy taryfowej gdzie jest dużo tańszy przesył, a to już oszczędności rzędu kilkuset złotych. Ale jeżeli bedziesz korzystał z taryfy G11 mogą to być jedyne oszczedności z tego tytułu. Jednak wybierając taryfę G12 lub G12W i grzejąc wodę w drugiej taryfie, mogą spaść ci rachunki za prąd na cały dom. Moja rada. Pomieszkaj ze dwa lata (w pierwszych domek schnie) i wtedy przemyśl sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.01.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć. Zazwyczaj się to nie opłaci. Wszak tak czy siak będziesz płacił za przesył. Ale... Może uda ci się dzięki PC zejść poniżej 1200m3 gazu na rok i trafisz do niższej grupy taryfowej gdzie jest dużo tańszy przesył, a to już oszczędności rzędu kilkuset złotych. Ale jeżeli bedziesz korzystał z taryfy G11 mogą to być jedyne oszczedności z tego tytułu. Jednak wybierając taryfę G12 lub G12W i grzejąc wodę w drugiej taryfie, mogą spaść ci rachunki za prąd na cały dom. Moja rada. Pomieszkaj ze dwa lata (w pierwszych domek schnie) i wtedy przemyśl sprawę. Jednoznacznie odradzam PC do wody jeżeli masz gaz sieci . NAwet nie spalając gazu zapłacisz opłatę stałą . a przybędzie Tobie nowe ustrojstwo do psucia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ja też jestem sceptyczny i raczej bym tak nie zrobił. Wolałbym od razu pomyśleć o jednej PC do wszystkiego. No ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 13.01.2016 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Ja też jestem sceptyczny i raczej bym tak nie zrobił. Wolałbym od razu pomyśleć o jednej PC do wszystkiego. No ale... Aż mi się klasyk przypomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Aż mi się klasyk przypomniał Rejs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 17.01.2016 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Albo zostawisz gaz do wszystkiego, albo zamontujesz pompę do wszystkiego. Jedno i drugie to zbędne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzechu1982 17.01.2016 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Dziękuję za porady.Chyba rzeczywiście najlepiej będzie trochę pomieszkać i przekalkulować to już " na miejscu" biorąc pod uwagę zużycie gazu na CWU w lecie. Taką małą pompę do CWU nie będzie problemu zamontować później, gdyby się okazało, że jednak warto.A mając gaz w ulicy PC do wszystkiego odpada u mnie z uwagi na spore koszty inwestycji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts