Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PCWU tylko w lato + ogrzewanie gaz, czy się opłaca ?

grzechu1982

Recommended Posts

Witam,

Próbowałem znaleźć podobny wątek ale nie udało mi się znaleźć dla podobnych założeń jak moje , więc jeżeli gdzieś istnieje taki temat, a ja go powielam to z góry przepraszam.

Założenia następujące:

1. na działce gaz z sieci i docelowo wykorzystywany tylko do ogrzewania domu

2. dom piętrowy, 150 m2 podłóg ogrzewanych, całość podłogówka

3. ściany 24 ytong + 20 cm styropianu, podłoga 20 cm styropianu, dach płaski 30 cm wełna

4. wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła i gwc glikolowym

Pytanie:

Czy opłaca się zamontować pompę ciepła powietrze-woda tylko do ogrzewania cwu w okresach poza sezonem grzewczym. Chciałbym wyłączać piec w czasie kiedy nie ma konieczności grzania i na ten czas włączać PCWU np. Hewalex, z podłączeniem częściowym do rekuperacji. Czy lepiej zostać przy gazie i również w lecie podgrzewać wodę gazem. Zastanawiam się czy przyniesie to jakieś oszczędności, czy będą one marginalne w porównaniu do poniesionych kosztów inwestycji.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć.

Zazwyczaj się to nie opłaci. Wszak tak czy siak będziesz płacił za przesył. Ale... Może uda ci się dzięki PC zejść poniżej 1200m3 gazu na rok i trafisz do niższej grupy taryfowej gdzie jest dużo tańszy przesył, a to już oszczędności rzędu kilkuset złotych. Ale jeżeli bedziesz korzystał z taryfy G11 mogą to być jedyne oszczedności z tego tytułu. Jednak wybierając taryfę G12 lub G12W i grzejąc wodę w drugiej taryfie, mogą spaść ci rachunki za prąd na cały dom.

Moja rada. Pomieszkaj ze dwa lata (w pierwszych domek schnie) i wtedy przemyśl sprawę.

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć.

Zazwyczaj się to nie opłaci. Wszak tak czy siak będziesz płacił za przesył. Ale... Może uda ci się dzięki PC zejść poniżej 1200m3 gazu na rok i trafisz do niższej grupy taryfowej gdzie jest dużo tańszy przesył, a to już oszczędności rzędu kilkuset złotych. Ale jeżeli bedziesz korzystał z taryfy G11 mogą to być jedyne oszczedności z tego tytułu. Jednak wybierając taryfę G12 lub G12W i grzejąc wodę w drugiej taryfie, mogą spaść ci rachunki za prąd na cały dom.

Moja rada. Pomieszkaj ze dwa lata (w pierwszych domek schnie) i wtedy przemyśl sprawę.

Jednoznacznie odradzam PC do wody jeżeli masz gaz sieci . NAwet nie spalając gazu zapłacisz opłatę stałą . a przybędzie Tobie nowe ustrojstwo do psucia .

Dziękuję za porady.

Chyba rzeczywiście najlepiej będzie trochę pomieszkać i przekalkulować to już " na miejscu" biorąc pod uwagę zużycie gazu na CWU w lecie. Taką małą pompę do CWU nie będzie problemu zamontować później, gdyby się okazało, że jednak warto.

A mając gaz w ulicy PC do wszystkiego odpada u mnie z uwagi na spore koszty inwestycji.

Pozdrawiam