ekmir 13.01.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Zgodnie z projektem przed wejściem do domu, przy schodach mam murek i słup żelbetonowy, na którym (w górnej części) opiera się narożnik dachu (takie zadaszenie schodów/wejścia - podcień).Słup ma wymiary 255 x 255 [mm].Chciałbym go wykończyć płytka klinkierową tak aby wyglądało tak jakby był murowany.Pod płytkę musiałbym zwiększyć wymiary słupka tak aby można było zastosować pełną płytkę kątową oraz jej połówkę. Pytanie: w jaki sposób zwiększyć wymiary słupa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 13.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 okleić styropianem>siata>klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.01.2016 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Rozważałem takie rozwiązanie ale zastanawiam się też nad wykonaniem tynku o odpowiedniej grubości 2 - 3 [cm], które rozwiązanie będzie lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 14.01.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zrobisz tak jak Ci będzie wygodniej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.01.2016 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zrobisz tak jak Ci będzie wygodniej i szybciej. Wygodniej, szybciej i taniej będzie przykleić styropian, i zatopić siatkę w kleju - zrobię to samodzielnie. Tynk musiałaby wykonać firma - na pewno większe koszty. Pytanie tylko czy tynk nie byłby lepszy/trwalszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wygodniej, szybciej i taniej będzie przykleić styropian, i zatopić siatkę w kleju - zrobię to samodzielnie. Tynk musiałaby wykonać firma - na pewno większe koszty. Pytanie tylko czy tynk nie byłby lepszy/trwalszy ? Pytanie czy możesz okleić tylko dwie płaszczyzny słupa i tym samym przesunąć jego oś. Jeśli tak to tnij bloczek gazobetonu na plasterki 4 cm i klej do słupa, a następnie siatkę na klej i swoją wymarzoną cegiełkę. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.01.2016 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Pytanie czy możesz okleić tylko dwie płaszczyzny słupa i tym samym przesunąć jego oś. Jeśli tak to tnij bloczek gazobetonu na plasterki 4 cm i klej do słupa, a następnie siatkę na klej i swoją wymarzoną cegiełkę. Nie za bardzo mogę przesunąć oś. Słup wychodzi z murka, który jest przy schodach. Przesunięcie osi spowodowałoby niesymetryczne przesunięcie słupa w stosunku do murka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 14.01.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Cenowo słabe rowiazanie ale wydaje się solidne to oklejenie słupa płytą cementowo włóknową. Tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 14.01.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Nie za bardzo mogę przesunąć oś. Słup wychodzi z murka, który jest przy schodach. Przesunięcie osi spowodowałoby niesymetryczne przesunięcie słupa w stosunku do murka. Murek chyba też można poszerzyć plasterkami. Najlepiej cyknij fotkę jak to teraz wygląda. Kiedyś prostowałem do pionu ścianę w łazience sposobem plasterków z siporeksu 4 cm. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarekvw 14.01.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zgodnie z projektem przed wejściem do domu, przy schodach mam murek i słup żelbetonowy, na którym (w górnej części) opiera się narożnik dachu (takie zadaszenie schodów/wejścia - podcień). ... Rzeczywiście masz sam słup, nie powiązany górą z bryłą domu ? Jeśli tak, OK, rady kolegów masz wyżej. Natomiast jeśli słup nie stoi "sam" a jest górą połączony belkami żelbetowymi z wieńcem/ deką (ja tak mam) to zrobisz sobie piękny mostek termiczny... Wtedy IMHO daj styropian, i to wg mnie grubiej Mój słup przy wejściu jest górą łączony dwoma belkami żelbetowymi, całość będzie ocieplana styropianem, choć cieńszą warstwą niż ściany Ale i tak słupeczek zamieni sie w słuupa, > 40x40 cm Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.01.2016 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Rzeczywiście masz sam słup, nie powiązany górą z bryłą domu ? Ten słup jest powiązany z bryłą budynku tylko w ten sposób, że opiera się na nim drewniana belka. Ze słupa wypuszczony jest gwintowany pręt i belka jest przykręcona do słupa. Tutaj nie mamy do czynienia z mostkiem cieplnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.01.2016 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 to wygląda w ten sposób: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts