Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słup przed wejściem (przy schodach)

ekmir

Recommended Posts

Zgodnie z projektem przed wejściem do domu, przy schodach mam murek i słup żelbetonowy, na którym (w górnej części) opiera się narożnik dachu (takie zadaszenie schodów/wejścia - podcień).

Słup ma wymiary 255 x 255 [mm].

Chciałbym go wykończyć płytka klinkierową tak aby wyglądało tak jakby był murowany.

Pod płytkę musiałbym zwiększyć wymiary słupka tak aby można było zastosować pełną płytkę kątową oraz jej połówkę.

Pytanie: w jaki sposób zwiększyć wymiary słupa ?

Wygodniej, szybciej i taniej będzie przykleić styropian, i zatopić siatkę w kleju - zrobię to samodzielnie.

Tynk musiałaby wykonać firma - na pewno większe koszty.

Pytanie tylko czy tynk nie byłby lepszy/trwalszy ?

Pytanie czy możesz okleić tylko dwie płaszczyzny słupa i tym samym przesunąć jego oś. Jeśli tak to tnij bloczek gazobetonu na plasterki 4 cm i klej do słupa, a następnie siatkę na klej i swoją wymarzoną cegiełkę.:D

Pozdrawiam

Cezary

Pytanie czy możesz okleić tylko dwie płaszczyzny słupa i tym samym przesunąć jego oś. Jeśli tak to tnij bloczek gazobetonu na plasterki 4 cm i klej do słupa, a następnie siatkę na klej i swoją wymarzoną cegiełkę.:D

Nie za bardzo mogę przesunąć oś. Słup wychodzi z murka, który jest przy schodach. Przesunięcie osi spowodowałoby niesymetryczne przesunięcie słupa w stosunku do murka.

Nie za bardzo mogę przesunąć oś. Słup wychodzi z murka, który jest przy schodach. Przesunięcie osi spowodowałoby niesymetryczne przesunięcie słupa w stosunku do murka.

Murek chyba też można poszerzyć plasterkami. Najlepiej cyknij fotkę jak to teraz wygląda.

Kiedyś prostowałem do pionu ścianę w łazience sposobem plasterków z siporeksu 4 cm.

Pozdrawiam

Cezary

Zgodnie z projektem przed wejściem do domu, przy schodach mam murek i słup żelbetonowy, na którym (w górnej części) opiera się narożnik dachu (takie zadaszenie schodów/wejścia - podcień).

...

Rzeczywiście masz sam słup, nie powiązany górą z bryłą domu ?

Jeśli tak, OK, rady kolegów masz wyżej.

Natomiast jeśli słup nie stoi "sam" a jest górą połączony belkami żelbetowymi z wieńcem/ deką (ja tak mam) to zrobisz sobie piękny mostek termiczny...

Wtedy IMHO daj styropian, i to wg mnie grubiej

Mój słup przy wejściu jest górą łączony dwoma belkami żelbetowymi, całość będzie ocieplana styropianem, choć cieńszą warstwą niż ściany :-)

Ale i tak słupeczek zamieni sie w słuupa, > 40x40 cm

Pozdrawiam

Jarek

Rzeczywiście masz sam słup, nie powiązany górą z bryłą domu ?

Ten słup jest powiązany z bryłą budynku tylko w ten sposób, że opiera się na nim drewniana belka. Ze słupa wypuszczony jest gwintowany pręt i belka jest przykręcona do słupa.

Tutaj nie mamy do czynienia z mostkiem cieplnym.