Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie próba zakupu Pelletu . Od dwóch sezonów pale ekogroszkiem z pleszewa w piecu KMB-RP PLUS 15kw Witkowski .Mam możliwość palenia w nim również pelletu ale nie mam zielonego pojęcia jaki pellet kupić czy zmieniać ustawienia w sterowniku po zasypaniu pieca pelletem. Szczerze to wkurza mnie już ten ekogroszek i to że po każdym zasypaniu i wyczyszczeniu pieca jestem cały czarny od tego groszku . Ogrzewam dom niecałe 120 m 2 , dom po generalnym remoncie,piętrowy , nowe okna , ocieplony . Przy lekkich mrozach -5 mam ciąg wymuszony i schodzi mi zasobnik na 10 dni przy mrozach większych muszę załączyć pompkę i wtedy zasobnik starcza na 5 dni. Czy przy paleniu pelletem będę wstanie osiągnąć podobne spalanie? Za ekoroszek płacę u mnie 1000 zł za tonę a czytalem że za taką samą cenę można już kupić dobry pellet . Więc proszę o jakieś doradzenie w tej sprawie . Może ktoś z was przechodził już z eko na pellet i ma większe doświadczenie .

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Tomek

Pellet w tej cenie będzie miał niecałe 20 MJ/kg kaloryczności a ekogroszek pewnie ma z 25 [powinni podać na składzie z której jest kopalni i jaką ma kaloryczność] więc na pewno pelletu spalisz więcej, do tego kocioł będzie musiał pracować stale bo gdy wejdzie w podtrzymanie bardzo szybko wygaśnie.

• 1 month później...
W zależności od palnika można stosować pellet II klasy. Można takie spokojnie kupić poniżej 600 zł. Jeżeli jest palnik typowo pelletowy to ma zapalarkę i w połączeniu ze sterowaniem pokojowy sprawia, że w przypadku nagrzania domu choćby w słoneczny dzień piec się wyłącza na kilka godzin co też daje w skali roku oszczędności. Palenie pelletem 24h/dobę może nie być bardziej ekonomiczne. Testowałem również suszone pestki wiśni i świetnie się paliły :)

• 2 weeks później...
W sumie ekogroszek też można zamówić spokojnie przez internet. Trzeba tylko znaleźć sobie dobrego sprzedawcę ale z pelletem będzie podobnie. Ja zamawiam obecnie ekogroszek z czego co się nazywa dyskontem-weglowym. Praktycznie każdy ekoret kosztuje tam poniżej 800 zł / tonę a spala się całkiem dobrze i daje przyzwoitą temperaturę na piecu. Z podajnikiem też nie mam problemów. Ostatnio był u mnie serwisant na przeglądzie i stwierdził, że towar jest dobry. Doradził jedynie wyczyszczenie komina bo przez jakiś czas korzystałem z węgla imporotwanego (chyba rosyjski) no i mam po tym jeszcze pamiątkę w kominie. Dodatkowo, kiedy dzwoniłem do tego dyskontu to zapewniono mnie, że w razie czego odbiorą ode mnie palety z węglem jeśli coś będzie nie tak ale nie skorzystałem z tej możliwości. Jak jakość się nie zepsuje to chyba będę się tam zaopatrywał.

• 2 weeks później...

Witam,

Nawiązując do tematu ogrzewania budynku za pomocą pelletu pozwolę sobie zaproponować wybór sprawdzonego kotła na pellet Logano G221 marki Buderus. Kocioł cechuje się wysoką sprawnością oraz wysoką jakością wykonania. Dodatkowo marka Buderus posiada sprawdzony i rozbudowany serwis oraz oferuje gwarancję do 5 lat na swoje produkty. Kocioł Logano G221 występuje w dwóch wielkościach 25kW z zasobnikiem na paliwo o pojemności 285l oraz o mocy 30kW z zasobnikiem 385l. Urządzenie przystosowane jest do spalania paliw stałych, takich jak jak węgiel kamienny, drewno oraz pellet. Sterownik kotła w standardzie umożliwia kontrolowanie dwóch obiegów grzewczych, przygotowanie ciepłej wody użytkowej oraz obsługę pompy cyrkulacyjnej. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/loganog221automatic.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam,

Nawiązując do tematu ogrzewania budynku za pomocą pelletu pozwolę sobie zaproponować wybór sprawdzonego kotła na pellet Logano G221 marki Buderus. Kocioł cechuje się wysoką sprawnością oraz wysoką jakością wykonania. Dodatkowo marka Buderus posiada sprawdzony i rozbudowany serwis oraz oferuje gwarancję do 5 lat na swoje produkty. Kocioł Logano G221 występuje w dwóch wielkościach 25kW z zasobnikiem na paliwo o pojemności 285l oraz o mocy 30kW z zasobnikiem 385l. Urządzenie przystosowane jest do spalania paliw stałych, takich jak jak węgiel kamienny, drewno oraz pellet. Sterownik kotła w standardzie umożliwia kontrolowanie dwóch obiegów grzewczych, przygotowanie ciepłej wody użytkowej oraz obsługę pompy cyrkulacyjnej. Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/loganog221automatic.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Jakie spalanie pelletu osiąga ten piec?

Witam,

......... Kocioł Logano G221 występuje w dwóch wielkościach 25kW z zasobnikiem na paliwo o pojemności 285l oraz o mocy 30kW z zasobnikiem 385l. ......

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

wszystko fajnie tylko kto teraz potrzebuje takich kolosów???

• 3 months później...

Witam

Wybierając pellet, mamy pewność, że nie szkodzimy naszemu środowisku. Ilość CO2 emitowana do atmosfery podczas spalania, jest równa ilości CO2 pochłanianego przez rośliny podczas ich wzrostu. Pellet jest również czystszy w trakcie użytkowania - nie występuje problem przykrego zapachu oraz brudzącego kurzu.

Szukając natomiast ekonomicznego systemu ogrzewania z wykorzystaniem pelletu, warto rozważyć wybór nagrzewnicy Orte Power. Wtedy jednym systemem nadmuchowym możemy zastąpić układ wodno-grzewczy, klimatyzacyjny, wentylacyjny oraz rekuperację. Wpłynie to bezpośrednio na obniżenie kosztów inwestycyjnych. Ponadto, jeśli budynek posiada standard pasywnego i nie jest mu potrzebna aż taka ilość energii jak w typowym budynku, to nagrzewnice mogą pracować w trybie przerywanym, wykorzystując np.: 30% swojej mocy.

Pozdrawiam

Orte Polska