Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wada połączeń więźby dachowej

adamw89

Recommended Posts

Jestem w trakcie poszukiwań domu.

W jednym z oglądanych domków, którym jestem bardzo zainteresowany trafiłem na niepokojącą sytuację.

W załączniku zamieszczam zdjęcie.

Na całej długości wieńca znajduje się jedno połaczenie zakładkowe murłaty. Na zdjęciu jest pokazane to połączenie, które znajduje się pomiędzy krokwiami.

Prawa strona przylega płasko do wieńca, natomiast z lewej strony można zauważyć "skręcanie się" murłaty. Widać, że była nieudana próba wzmocnienia gwoździami.

Dodam, że na takim samym połączeniu znajdującym się naprzeciw, następuje pękanie murłaty.

Stąd kilka moich pytań:

1) Czy jest to wada, którą należy się niepokoić. Która może mieć poważne konsekwencje w przyszłości?

2) Jeżeli TAK, to czy jest możliwość wzmocnienia, naprawy tego defektu? W jaki sposób i czy są to duże koszty?

3) Czy może to mieć związek dość rzadkim kotwieniem murłaty do wieńca ( najdalej położone od siebie o 3-4metry)?

IMG_0913.jpg

No jakiś nowatorski zamek - cieśla z galaktyki. Proponuję poszukać dobrego cieśli z okolicy ( dobrego) i niech on na miejscu obejrzy wszystko. Wówczas oceni i Ci odpowie. Tutaj zależy dużo od rozmieszczenia kotew.

Komentator z galaktyki.

Stanowczo za duże odległości między śrubami kotwiącymi murłatę do wieńca .

Docent56 -ja wiem jak powinno być ale nie chciałem całkowicie dobijać inwestora.

Nie jestem inwestorem. Poszukuję domu do kupienia z rynku wtórnego.

Jeżeli jest błędnie wykonane kotwienie to w jaki sposób można wzmocnić całą konstrukcję, aby skręcanie murłaty nie postępowało???

Nie jestem inwestorem. Poszukuję domu do kupienia z rynku wtórnego.

Jeżeli jest błędnie wykonane kotwienie to w jaki sposób można wzmocnić całą konstrukcję, aby skręcanie murłaty nie postępowało???

Ty sie lepiej zastanów, skoro tak prosta rzecz została spaprana, to co z resztą?