siutek84 19.08.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) kemot_p, czyli generalnie teraz powinienem czekać aż energetyka postawi mi skrzynkę, a w międzyczasie organizować elektryka z uprawnieniami i rozdzielnie budowlaną?? Myślałem, że nie postawią skrzynki, dopóki nie odeślę im kompletu dokumentów, w tym wspomniane "oświadczenie...". Swoją drogą jakie znaczenie dla mnie ma "taryfa C" - wyczytałem, że to taryfa dla małych przedsiębiorstw (więc dlaczego mieliby według niej podliczać osobę prywatną?) Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez siutek84 dopisanie kolejnego akapitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.08.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 W umowie masz określony termin jak i wykonania przyłącza przez ZE oraz termin od kiedy musisz zacząć pobierać energię. Taryfa C bo nie jest to prąd na cele gospodarstwa domowego,cała reszta to wg energetyki C,ale zależy to od Twojego ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.08.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Siutek84, tak, spokojnie czekaj na skrzynkę w granicy (ja czekałem 16 miesięcy i mam do kwietnia 2018 czas na wykonanie przyłącza od granicy do blaszaka) - sprawdź terminy w swojej umowie.Taryfa C oznacza, że bedziesz płacił drożej za każdą zuzyta kWh, dodatkowo co miesiąc za każdy kW mocy przyłączeniowej zapłacisz abonament. U mnie przy przyłączu o mocy 7 kW samego abonamentu placilbym z tego co pamiętam ponad 50 zł miesięcznie, a że szybko budował sięnie będę więc wykombinowalem taryfę G. W Twoim przypadku, skoro zaraz startujesz, chyba szkoda zachodu. Podpytaj w ZE czy po wybudowaniu SSZ pozwolą Ci przejść na taryfę G. Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.09.2016 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Ponieważ dowiedziałem się, że PGE na mnie na liście do wykonania przyłącza, więc czas pomyśleć o podłączeniu się. Dom już w zasadzie stoi (ściany, dach) - dalej bez prądu za bardzo nie poszaleje. Co teraz zrobić? Postawić RB-kę i z niej korzystając zamontować rozdzielnicę i kłaść instalację - ale pewnie to będzie drogi prąd budowlany z umową na dłuższy czas. Czy może z agregatu zamontować rozdzielnicę z podstawowymi obwodami, położyć kabel docelowy, podłączyć, uziemić i zgłosić do PGE jako wykonaną instalację docelową z w miarę normalną taryfą? Jak się postępuje w takich sytuacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.09.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 W PGE aby miec normalnie musisz miec odebrany budynek. W kazdym innym przypadku bedzie taryfa C11 czyli "budowlana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.09.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 A czy ta C11 oprócz stałych opłat ma jeszcze coś ukrytego, typu ryczałt, umowa na 12 msc.? Rzuciłem okiem do taryfy i nic takiego nie było, ale diabeł zawsze tkwi w szczegółach.Na chwilę obecną to podłączyć RB-kę, zgłosić do PGE i korzystać - tylko jak to rozliczają? Istotne jest, że pewnie w zimie specjalnie dużo nie zdziałam, a nie chciałbym w jakieś koszta nie związane z poborem (a prąd budowlany coś takiego chyba ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 22.09.2016 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 PGE bez najmniejszego problemu wykonuje przyłącze do pustej działki, w taryfie G11. Dodam, że we wniosku wpisałem użytkowanie rekreacyjne (co było zgodne z prawdą na obecny rok). Oczywiście to wszystko bez najmniejszych kombinacji. PGE w Łódzkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.09.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 W PGE aby miec normalnie musisz miec odebrany budynekNie wprowadzaj kolegi w błąd. Nie musisz mieć odebranego budynku. Wystarczy SSZ i przyłącz np do garażu. Wtedy RE zmieni ci taryfę na G. Na chwilę obecną to podłączyć RB-kę, zgłosić do PGE i korzystać Przecież nie masz przyłącza. Jak chcesz korzystać z prądu? RB sobie postawisz jak ci rejon doprowadzi prąd do granicy działki A czy ta C11 oprócz stałych opłat ma jeszcze coś ukrytego, typu ryczałt, umowa na 12 msc.?Średnio licząc taryfa C11 kosztuje około 8PLN za KW opłat abonamentowych + osobno prąd który wykorzystasz. Umowa na czas nieokreślony z możliwością wypowiedzenia 3 mce. Takie mam warunki umowy z PGE PGE bez najmniejszego problemu wykonuje przyłącze do pustej działki, w taryfie G11Ciekawe. W PGE na podkarpaciu nawet nie ma o tym mowy. Musiałem przedstawić PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 22.09.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Ciekawe. W PGE na podkarpaciu nawet nie ma o tym mowy. Musiałem przedstawić PnB W październiku 2015r złożyłem wniosek o wykonanie przyłącza 11kw na działce budowlanej użytkowanej rekreacyjnie. W kwietniu tego roku przyłącze zostało wykonane za coś około 800zł, natomiast chwilę później mój elektryk wykonał mi taką skrzynkę, a także ją podłączył i wystawił stosowny kwit za 1200zł (wiem, że drogo, ale zaufałem człowiekowi). W PGE nikt mi nawet nie proponował czy nie namawiał na podpisanie umowy z taryfą C. Chciałem G11 i nie było z tym najmniejszych problemów czy pytań. http://www.imagic.pl/files/7765/1.jpg Edytowane 22 Września 2016 przez dawiddur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.09.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Tym się powinien zająć jakiś UOKIK. Ta sama firma, 2 województwa i różne procedury. Mi nic nie proponowali, tylko stanowczo stwierdzili, że do pustej działki nic nie będą ciągnąć, kazali przedstawić PnB a przy podpisywaniu umowy stwierdzili, że tylko taryfa C dopóki nie zamknę budynku. Róbta co chceta w tym PGE:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 22.09.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Dodam, że gdy byłem w "posterunku energetycznym" (tam wypełniałem wniosek i składałem wniosek o wykonanie przyłącza) to gdy nieśmiało zapytałem czy muszę na pewno muszę brać prąd w taryfie "C", to pracownik niemal mnie wyśmiał, że po co mi to?!Pozdrawiam ps. dla zainteresowanych. Wniosek składałem w Koluszkach, umowę podpisałem w Łowiczu (woj. łódzkie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.09.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 (edytowane) Wystarczy SSZ i przyłącz np do garażu. Wtedy RE zmieni ci taryfę na G. SSZ będę miał w ciągu miesiąca-dwóch. Liczę, że przyłącze z licznikiem również. Możesz napisać bliżej jak zagrać z tym garażem, bo to może być ciekawe rozwiązanie. W taryfie dla W-wy jest 3.95 metto za kW/msc czyli mając 14 kW wychodzi 68 zł miesięcznie plus zużyte kWh. Sporawo właśnie.... I masz rację, bez pnb (albo zgłoszenia rozpoczęcia robót) o budowie przyłącza PGE nie chce słyszeć. Edytowane 22 Września 2016 przez Pablo_11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.09.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Możesz napisać bliżej jak zagrać z tym garażem, bo to może być ciekawe rozwiązanieChodzi mi o to, że musisz mieć SSZ i elektrykę w domu. A ta elektryka to może być kabel doprowadzony do garażu. Zakładająć oczywiście, że będziesz miał garaż w bryle. Jeśli nie to doprowadzasz kabel np do wc i tyle W taryfie dla W-wy jest 3.95 metto za kW/msc czyli mając 14 kW wychodzi 68 zł miesięcznie plus zużyte kWhU mnie mam 110 PLN za 14KW brutto abonamentu, licząc wszystkie opłaty. Podpytaj dokładnie bo Pani ci powie 3.95 a potem się okaże, że jeszcze 20PLN opłata jakaś tam, 15PLN opłata jakaś tam i ci się nazbiera. Mi wyliczyła ile będę dokładnie płacił - 110PLN za 14KW. Masakra i rozbój, ale mam nadzieję, że szybko zamknę chate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.09.2016 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 110 to jeszcze lepiej Napisałem, że diabeł tkwi w szczegółach (taryfowych)... Garaż mam w bryle, jak najbardziej. To co, korzystając z agregatu powiesić skrzynkę bezpiecznikową, zrobić parę obwodów gniazd i oświetlenia i przekonywać energetykę, że budynek jest gotów do zamieszkania z taryfą dla gospodarstw domowych (albo właśnie garaży bez prowadzonej dg) Ciekawe jak PGE Pruszków podchodzi do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk77 22.09.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Musisz mieć SSZ, czyli dach, okna i drzwi wstawione. Reszta tak jak piszesz. Chyba, że u was inaczej i nie pozwolą. Co Rejon to inny cyrk jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.09.2016 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Pablo_11, podlegasz pod RE Pruszków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.09.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Pablo_11, podlegasz pod RE Pruszków? Ciekawe jak PGE Pruszków podchodzi do tego?Z tego wychodzi, ze tak. Ja tez podlegam pod RE Pruszków i od razu powiem, że bez jakiegokolwiek budynku z pozwoleniem na użytkowanie zapomnij o taryfie G. Ja od dwóch lat walczę i śpiewka jest ta sama"pozwolenie na użytkowanie, albo dokument z PINB o zakończeniu budowy jest?" Ogólnie PGE RE Pruszków to państwo w państwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.09.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 A ja mam do blaszaka na zgłoszenie taryfę G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 22.09.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Tak, wszelkie umowy i warunki wydawał mi RE Pruszków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.09.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak uda mi się znaleźć to wysle Ci na priv telefon do faceta, który zarządza inwestycjami w RE. Uderz do niego ze swoimi dylematami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts