Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energii elektrycznej do działki

chichot_23

Recommended Posts

kemot_p, czyli generalnie teraz powinienem czekać aż energetyka postawi mi skrzynkę, a w międzyczasie organizować elektryka z uprawnieniami i rozdzielnie budowlaną?? Myślałem, że nie postawią skrzynki, dopóki nie odeślę im kompletu dokumentów, w tym wspomniane "oświadczenie...".

Swoją drogą jakie znaczenie dla mnie ma "taryfa C" - wyczytałem, że to taryfa dla małych przedsiębiorstw (więc dlaczego mieliby według niej podliczać osobę prywatną?)

Edytowane przez siutek84
dopisanie kolejnego akapitu

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Siutek84, tak, spokojnie czekaj na skrzynkę w granicy (ja czekałem 16 miesięcy i mam do kwietnia 2018 czas na wykonanie przyłącza od granicy do blaszaka) - sprawdź terminy w swojej umowie.

Taryfa C oznacza, że bedziesz płacił drożej za każdą zuzyta kWh, dodatkowo co miesiąc za każdy kW mocy przyłączeniowej zapłacisz abonament. U mnie przy przyłączu o mocy 7 kW samego abonamentu placilbym z tego co pamiętam ponad 50 zł miesięcznie, a że szybko budował sięnie będę więc wykombinowalem taryfę G. W Twoim przypadku, skoro zaraz startujesz, chyba szkoda zachodu. Podpytaj w ZE czy po wybudowaniu SSZ pozwolą Ci przejść na taryfę G.

Edytowane przez kemot_p

• 1 month później...
Ponieważ dowiedziałem się, że PGE na mnie na liście do wykonania przyłącza, więc czas pomyśleć o podłączeniu się. Dom już w zasadzie stoi (ściany, dach) - dalej bez prądu za bardzo nie poszaleje. Co teraz zrobić? Postawić RB-kę i z niej korzystając zamontować rozdzielnicę i kłaść instalację - ale pewnie to będzie drogi prąd budowlany z umową na dłuższy czas. Czy może z agregatu zamontować rozdzielnicę z podstawowymi obwodami, położyć kabel docelowy, podłączyć, uziemić i zgłosić do PGE jako wykonaną instalację docelową z w miarę normalną taryfą? Jak się postępuje w takich sytuacjach?

A czy ta C11 oprócz stałych opłat ma jeszcze coś ukrytego, typu ryczałt, umowa na 12 msc.? Rzuciłem okiem do taryfy i nic takiego nie było, ale diabeł zawsze tkwi w szczegółach.

Na chwilę obecną to podłączyć RB-kę, zgłosić do PGE i korzystać - tylko jak to rozliczają? Istotne jest, że pewnie w zimie specjalnie dużo nie zdziałam, a nie chciałbym w jakieś koszta nie związane z poborem (a prąd budowlany coś takiego chyba ma).

W PGE aby miec normalnie musisz miec odebrany budynek
Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Nie musisz mieć odebranego budynku. Wystarczy SSZ i przyłącz np do garażu. Wtedy RE zmieni ci taryfę na G.

Na chwilę obecną to podłączyć RB-kę, zgłosić do PGE i korzystać
Przecież nie masz przyłącza. Jak chcesz korzystać z prądu? RB sobie postawisz jak ci rejon doprowadzi prąd do granicy działki

A czy ta C11 oprócz stałych opłat ma jeszcze coś ukrytego, typu ryczałt, umowa na 12 msc.?
Średnio licząc taryfa C11 kosztuje około 8PLN za KW opłat abonamentowych + osobno prąd który wykorzystasz. Umowa na czas nieokreślony z możliwością wypowiedzenia 3 mce. Takie mam warunki umowy z PGE

PGE bez najmniejszego problemu wykonuje przyłącze do pustej działki, w taryfie G11
Ciekawe. W PGE na podkarpaciu nawet nie ma o tym mowy. Musiałem przedstawić PnB

Ciekawe. W PGE na podkarpaciu nawet nie ma o tym mowy. Musiałem przedstawić PnB

W październiku 2015r złożyłem wniosek o wykonanie przyłącza 11kw na działce budowlanej użytkowanej rekreacyjnie. W kwietniu tego roku przyłącze zostało wykonane za coś około 800zł, natomiast chwilę później mój elektryk wykonał mi taką skrzynkę, a także ją podłączył i wystawił stosowny kwit za 1200zł (wiem, że drogo, ale zaufałem człowiekowi). W PGE nikt mi nawet nie proponował czy nie namawiał na podpisanie umowy z taryfą C. Chciałem G11 i nie było z tym najmniejszych problemów czy pytań.

http://www.imagic.pl/files/7765/1.jpg

Edytowane przez dawiddur

Tym się powinien zająć jakiś UOKIK. Ta sama firma, 2 województwa i różne procedury. Mi nic nie proponowali, tylko stanowczo stwierdzili, że do pustej działki nic nie będą ciągnąć, kazali przedstawić PnB a przy podpisywaniu umowy stwierdzili, że tylko taryfa C dopóki nie zamknę budynku. Róbta co chceta w tym PGE:mad:

Dodam, że gdy byłem w "posterunku energetycznym" (tam wypełniałem wniosek i składałem wniosek o wykonanie przyłącza) to gdy nieśmiało zapytałem czy muszę na pewno muszę brać prąd w taryfie "C", to pracownik niemal mnie wyśmiał, że po co mi to?!

Pozdrawiam

ps. dla zainteresowanych. Wniosek składałem w Koluszkach, umowę podpisałem w Łowiczu (woj. łódzkie)

Wystarczy SSZ i przyłącz np do garażu. Wtedy RE zmieni ci taryfę na G.

SSZ będę miał w ciągu miesiąca-dwóch. Liczę, że przyłącze z licznikiem również. Możesz napisać bliżej jak zagrać z tym garażem, bo to może być ciekawe rozwiązanie.

W taryfie dla W-wy jest 3.95 metto za kW/msc czyli mając 14 kW wychodzi 68 zł miesięcznie plus zużyte kWh. Sporawo właśnie....

I masz rację, bez pnb (albo zgłoszenia rozpoczęcia robót) o budowie przyłącza PGE nie chce słyszeć.

Edytowane przez Pablo_11

Możesz napisać bliżej jak zagrać z tym garażem, bo to może być ciekawe rozwiązanie
Chodzi mi o to, że musisz mieć SSZ i elektrykę w domu. A ta elektryka to może być kabel doprowadzony do garażu. Zakładająć oczywiście, że będziesz miał garaż w bryle. Jeśli nie to doprowadzasz kabel np do wc i tyle

W taryfie dla W-wy jest 3.95 metto za kW/msc czyli mając 14 kW wychodzi 68 zł miesięcznie plus zużyte kWh
U mnie mam 110 PLN za 14KW brutto abonamentu, licząc wszystkie opłaty. Podpytaj dokładnie bo Pani ci powie 3.95 a potem się okaże, że jeszcze 20PLN opłata jakaś tam, 15PLN opłata jakaś tam i ci się nazbiera. Mi wyliczyła ile będę dokładnie płacił - 110PLN za 14KW. Masakra i rozbój, ale mam nadzieję, że szybko zamknę chate

110 to jeszcze lepiej :) Napisałem, że diabeł tkwi w szczegółach (taryfowych)...

Garaż mam w bryle, jak najbardziej. To co, korzystając z agregatu powiesić skrzynkę bezpiecznikową, zrobić parę obwodów gniazd i oświetlenia i przekonywać energetykę, że budynek jest gotów do zamieszkania z taryfą dla gospodarstw domowych (albo właśnie garaży bez prowadzonej dg)

Ciekawe jak PGE Pruszków podchodzi do tego?

Pablo_11, podlegasz pod RE Pruszków?

Ciekawe jak PGE Pruszków podchodzi do tego?

Z tego wychodzi, ze tak. Ja tez podlegam pod RE Pruszków i od razu powiem, że bez jakiegokolwiek budynku z pozwoleniem na użytkowanie zapomnij o taryfie G. Ja od dwóch lat walczę i śpiewka jest ta sama"pozwolenie na użytkowanie, albo dokument z PINB o zakończeniu budowy jest?"

Ogólnie PGE RE Pruszków to państwo w państwie