Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energii elektrycznej do działki

chichot_23

Recommended Posts

W PGE aby miec normalnie musisz miec odebrany budynek. W kazdym innym przypadku bedzie taryfa C11 czyli "budowlana"

Bzdura, u mnie (PGE O/Skarżysko Kam.) też mi pierniczyli na początku o odbiorze, że cała instalacja ma być wykonana i przykryta tynkiem, bla bla bla. Złożyłem wstępnie rozdzielnię, zamontowałem w domu, wziąłem elektryka, sprawdził tylko czy wszystko ok, podłączył mnie w skrzynce przyłączeniowej, dał papier. Papier ten bez żadnego dopytywania i rozmów z pracownikiem PGE przedłożyłem w PGE i podpisałem umowę na 'G'. W tym mamucie komuny najlepiej nic nie mówić tylko pokazać kwit od elektryka i po sprawie. No ewentualnie kłamać w zależności od konieczności.

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja za 37 mb miałem oferty od 1600 do 2700 w miedzi. Ostatecznie żona zaprosiła braci i we trzech wykopalismy i zakopalismy kabel w 4h (łatwo sie kopie na działce klasy V). Sama usługa podłączenia i pomiarów i oświadczenie to 700zł. Elektryk na codzień pracuje w RE Pruszków więc jeszcze zaproponował, że jak mu dam pełnomocnictwo to podpisze w naszym imieniu umowę.

no, jak się ma braci to tak można, zawsze to z 500zł w kieszeni :)

kabel yky5x10 to średnio 14zł/m. w moim przypadku 45m kabla to 630zł +700zł= 1330zł zostaje na wykopanie i ułożenie 670zł. U mnie ziemia klasy III był

koniec listopada, zimno, mokro, ogólnie błoto a ziemia gliniasta. No i samemu, bez pomocy innych.

W kieszeni nic nie zostało, bo to co nie poszło na kopaczy, poszło na sukienkę dla żony, ale było warto ;)

Jasna sprawa, sam bez pomocy też bym się tego kopania nie podejmował. A szwagrowie, górnicy ze Śląska, w boju z lopatami zaprawieni. Jak sami o sobie mówią ryla fizyczną pracą nie zajedziesz. :) Robota szła jak burza.

Jeszcze zapytam, Tobie też elektryk doradzil miedź? Bo tutaj na forum w działach elektrycznych Panowie doradzają aluminium, a mi trzech gości z którymi gadalem na żywo mówiło, że robienie w Al to "dziadowanie". Ostatecznie też poszedłem w Cu, tylko że 4x10.

Pozdrawiam.

przeciez kabel cu kosztuje 11-12zl za metr :D nie wiem jaki je sens dawac Al, zadna oszczednosc.

Mnie 25mb, kabel+rura karbowana+docelowa rozdzielnica+bednarka 30m 4x30+ podstawowe zabezpieczenia +2 gniazdka+wykop koparka kosztowalo z robocizna bez papierka 1400zl. Elektryk zasypal 30-40cm pozostale ~60cm zostalo do zasypania dla mnie.

przeciez kabel cu kosztuje 11-12zl za metr :D nie wiem jaki je sens dawac Al, zadna oszczednosc.

Mnie 25mb, kabel+rura karbowana+docelowa rozdzielnica+bednarka 30m 4x30+ podstawowe zabezpieczenia +2 gniazdka+wykop koparka kosztowalo z robocizna bez papierka 1400zl. Elektryk zasypal 30-40cm pozostale ~60cm zostalo do zasypania dla mnie.

Tu nie chodzi o oszczędność, bo co to jest 300zł przy budowie za powiedzmy pół bańki, bez przesady...

Po prostu byłem zaskoczony, bo tutaj na forum każdy elektryk doradzał Al, a w realu wszyscy na propozycję Al usmiechali się znacząco.;)

Pewnie chodzi o to, ze nie ma sensu wydawac kasy na CU, bo AL tez dobrze spelnia swoja role.

Moze i nawet forumowi elektrycy maja racje, ja nie trafilem wczesniej na temat z tym zwiazany. Tauron u mnie tez dawal AL wiec..

Ja sie nad tym nie zastanawialem znaczaco elektryk kazal kupic yky 4x10 i taki kupilem. Teoretycznie jestem 200zl w plecy :)

• 2 weeks później...

Chowanie tzw. "erbetki" w skrzynce licznikowej mija się z celem - raczej się nie zmieści.

Łatwiej, wygodniej rozdzielkę RB w odpowiednim stopniu IP umieścić na słupku, paliku, pod daszkiem lub tp.

Wyposażenie RB zgodnie z przepisami dla placu budowy

(PN-HD 60364-7-704:2010 - wersja polska

Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-704: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Instalacje na terenie budowy i rozbiórki)

Edytowane przez elpapiotr

Moja erbetka stała na dwóch deskach zaimpregnowanych i wbitych w ziemię ta skrzynka i gniazdka i bezpieczniki ile to jest warte jako sam materiał naprawdę były przypadki że ktoś to ukradł?

Materiały budowlane są o wiele cenniejsze....

A na dzień dzisiejszy impregnację sobie bym darowała...

• 2 weeks później...