Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O ile zmniejszy się zużycie energii GJ/rok po ociepleniu domu?

jbiz

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie przygotowania się do ocieplenia domu. Dom z lat 70 nieocieplony

Piwnice to 1,5 pustaka alfa. Parter to pustak alfa + cegła kratówka, piętro to również pustak alfa + cegła kratówka. Stropodach wentylowanych (zimny - przypuszczam że spora część ciepła ucieka przez dach z uwagi na to że na piętrze mam 19 stopni przy nowych oknach a na parterze przy starych oknach 23 stopnie)

Chcę ocieplić dom biały styropianem 15cm z zewnątrz oraz wykonać ocieplenie dachu (tutaj jeszcze nie zdecydowałem czy ocieplę obecny styropapą czy zdemontuję górną warstwę z nową więźba ocieplaną wełną mineralną z pokryciem dachówką)

Czy ktoś z Was jest w stanie rzucić mi rząd wielkości ile zatrzymam ciepła w domu? Muszę we wniosku podać rząd wielkości zmniejszenie zużycia energii w jednostce GJ/rok

Dom opalany jest w tym momencie węglem oraz drewnem. Piec ogromny Viadrus 30kW

Wiem że przydały by się dokładne dane materiałów oraz wiem że to zależy od fachowego wykonania ale chcę jedynie poznać rząd wielkości jaki teoretycznie mógłbym osiągnąć.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc.

Nie wiem np. rząd wielkości 100 GJ/rok na 50 GJ/rok??? Czy to całkiem inne wartości?

Edytowane przez jbiz

Witam

Jestem w trakcie przygotowania się do ocieplenia domu. Dom z lat 70 nieocieplony

Piwnice to 1,5 pustaka alfa. Parter to pustak alfa + cegła kratówka, piętro to również pustak alfa + cegła kratówka. Stropodach wentylowanych (zimny - przypuszczam że spora część ciepła ucieka przez dach z uwagi na to że na piętrze mam 19 stopni przy nowych oknach a na parterze przy starych oknach 23 stopnie)

Chcę ocieplić dom biały styropianem 15cm z zewnątrz oraz wykonać ocieplenie dachu (tutaj jeszcze nie zdecydowałem czy ocieplę obecny styropapą czy zdemontuję górną warstwę z nową więźba ocieplaną wełną mineralną z pokryciem dachówką)

Czy ktoś z Was jest w stanie rzucić mi rząd wielkości ile zatrzymam ciepła w domu? Muszę we wniosku podać rząd wielkości zmniejszenie zużycia energii w jednostce GJ/rok

Dom opalany jest w tym momencie węglem oraz drewnem. Piec ogromny Viadrus 30kW

Wiem że przydały by się dokładne dane materiałów oraz wiem że to zależy od fachowego wykonania ale chcę jedynie poznać rząd wielkości jaki teoretycznie mógłbym osiągnąć.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc.

Nie wiem np. rząd wielkości 100 GJ/rok na 50 GJ/rok??? Czy to całkiem inne wartości?

Sa jakies darmowe programy/strony do szacowania zapotrzebowania na enegie. Podajesz tam wielkosc przegrod, materiał przegród, ilosc okien itp. Na tyle zgrubnie ze da sie to w 10minut zrobic.

Potem robisz drugi raz uwzgledniajac styropian.

Realny efekt z docieplenia domu można zobaczyć na przykładzie modernizacji "kostki" na stronie http://6paliwo.pl/studium-przypadkow/dom-jednorodzinny-modernizacja/efekt-termomodernizacji-domu/

W tym przypadku mierzone były temperatury powietrza zewnętrznego, temperatury powietrza wewnętrznego oraz zużycia energii na ogrzewanie. Pomiarów temperatur dokonywano co godzinę a pomiarów zużywanej energii raz na dobę.

Całkiem realne wyniki dają obliczenia energii wg "metody uproszczonej" podanej w normie PN - B - 02025:2001. Proszę o kontakt na priv to podeślę prosty arkusz Excel do wyliczeń.

witam

podepnę się pod temat.

w zeszłym roku wybudowałem domek 100mk użytkowych (ściany bk 24, ma być 15-20cm styropianu na zewnątrz)

dach mam prosty 2 spadowy z 2 oknami dachowymi.

na jesieni firma prysnęła 18cm piany (krokwie mam 16cm) na poddaszu użytkowym (skosy bezpośrednio ma membranę, sufit na drewniany strop).

przed aplikacją piany przykręciłem wieszaki do płyt gk tak, aby zewnętrzna część profilu była 20cm od membrany. między pianą a zewnętrzna częścią profilu miałem pustkę, więc pobawiłem się i ułożyłem 2cm styropianu (mam teraz równo styropian z profilem).

mam już kupione płyty gk, ale przeczytałem, że prawie każdy daje dużo więcej ocieplenia...

myślę, żeby kupić jeszcze styropian 5cm i ułożyć go na skosach- na klej lub piankę. płaskiego sufitu bym narazie nie ocieplał- w razie konieczności zawsze będzie można ocieplić go na strychu od góry. natomiast jeśli przykręcę teraz płyty gk na skosy to później już ich nie ocieplę.

myślicie, że warto dołożyć te 5cm? 18cm piany+ 2cm styro, a 18+ 7cm styro to znaczna różnica?

piec narazie będę mial na drewno...

proszę o odp

pzdr

witam

podepnę się pod temat.

w zeszłym roku wybudowałem domek 100mk użytkowych (ściany bk 24, ma być 15-20cm styropianu na zewnątrz)

dach mam prosty 2 spadowy z 2 oknami dachowymi.

na jesieni firma prysnęła 18cm piany (krokwie mam 16cm) na poddaszu użytkowym (skosy bezpośrednio ma membranę, sufit na drewniany strop).

przed aplikacją piany przykręciłem wieszaki do płyt gk tak, aby zewnętrzna część profilu była 20cm od membrany. między pianą a zewnętrzna częścią profilu miałem pustkę, więc pobawiłem się i ułożyłem 2cm styropianu (mam teraz równo styropian z profilem).

mam już kupione płyty gk, ale przeczytałem, że prawie każdy daje dużo więcej ocieplenia...

myślę, żeby kupić jeszcze styropian 5cm i ułożyć go na skosach- na klej lub piankę. płaskiego sufitu bym narazie nie ocieplał- w razie konieczności zawsze będzie można ocieplić go na strychu od góry. natomiast jeśli przykręcę teraz płyty gk na skosy to później już ich nie ocieplę.

myślicie, że warto dołożyć te 5cm? 18cm piany+ 2cm styro, a 18+ 7cm styro to znaczna różnica?

piec narazie będę mial na drewno...

proszę o odp

pzdr

Generalnie IMHO 18cm piany jest OK. Ale Wez pod uwage krokwie. Typowe drewno konstrukcyjne, to ma ze 6 razy gorszy wspolczynnik przenikania ciepla niz ta pianka. Masz 2 cm piany pod krokwia. Sama krokiew daje CI taka izolacyjnosc jak powiedzmy 2.5cm piany. Wiec w miejscach krokwi masz powiedzmy takie 6cm "ocieplenia". 6cm ocieplenia to sandard sprzed 20lat pewnie. Dlatego ludzie daja solidna warstwe pod krokwiami, nie po to zeby bylo cieplej, taniej czy lepiej, tylko zeby odrobine zmiejszyc mostek cieplny wynikajacy z krokwi.

Zwlaszcza na poddaszu urzytkowym ma to znaczenie i sens z racji komfortu cieplnego gdy siedzisz pod taka przegroda.

Jakbys dał takie 18cm piany ZK w plytach na krokiew (drogo) to by bylo lepiej niz dobrze.

dziękuje za wyjaśnienie.

w takim razie jak dodam 5cm styro to pod krokwią będzie 2cm piany i 7 styropianu. koszt dodatkowej warstwy w moim przypadku to niecałe 300zł za styropian+ klej.

styropian przykleiłbym do profili i poprzedniej warstwy 2cm. następnie płyty gk przykręcałbym 7cm wkrętami do profila. mam tylko wątpliwości czy to będzie się trzymać no i czy z czasem płyta gk nie będzie pękać...

jeśli chodzi o sufit plaski to narazie nie planuje go ocieplać, a na pewno nie od spodu, bo jednak szkoda zabierać 5cm wysokości.

z czasem coś bym ułożył na strychu na drewnianą podłogę. tylko nie mam pojęcia czy styropian byłby dobry, bo przecież od spodu dam folię, wiec będzie szczelnie. jeśli ułożyłbym od góry szczelnie styropian to deski nie miałyby jak oddychać? z kolei dobrze, żeby to było coś twardszego niż wełna, bo będę tak przecież chodzić...