dareqn 13.01.2016 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam Forumowiczów. Na wiosnę stanę przed kwestią ocieplenia domu, gdyż w tej chwili koszty związane z ogrzewaniem domu są niezbyt ciekawe.Zastanawiam się nad wyborem materiału, w zawiązku z tym mam kilka pytań: 1. Lepsza jest wełna czy styropian?2. Jaka grubość będzie optymalna: 10,12, 15 cm?3. Orientacyjne koszty w najbliższych sklepach: Rockwool Fasrock LL wełna fasadowa 15 cm 0.96 m2 | 45,63 złotych metr kwadratowy Izolbet styropian fasadowy TR80-042 10 cm 2,8 m2 | 46,80 zł paczka Izolbet styropian fasadowy TR80-042 15 cm frezowany 1.91 m2 | | 46,80 paczka Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 13.01.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Perlit najlepszy tylko brak opłacalności wykonawców - fachoffffcóff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 13.01.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Wełna łatwiej toleruje błędy wykonawców, jest materiałem niepalnym i wygłuszającym - warto rozważyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareqn 13.01.2016 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 No tak, tylko jest materiałem droższym. Muszę dokładnie policzyć powierzchnię do ocieplenia, ale dom jest dość duży. Moja jest połowa bliźniaka: parter, 1+2 piętro. Muszę też spoglądać na koszty niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 13.01.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 Witam Forumowiczów. Na wiosnę stanę przed kwestią ocieplenia domu, gdyż w tej chwili koszty związane z ogrzewaniem domu są niezbyt ciekawe. Zastanawiam się nad wyborem materiału, w zawiązku z tym mam kilka pytań: 1. Lepsza jest wełna czy styropian? 2. Jaka grubość będzie optymalna: 10,12, 15 cm? 3. Orientacyjne koszty w najbliższych sklepach: Rockwool Fasrock LL wełna fasadowa 15 cm 0.96 m2 | 45,63 złotych metr kwadratowy Izolbet styropian fasadowy TR80-042 10 cm 2,8 m2 | 46,80 zł paczka Izolbet styropian fasadowy TR80-042 15 cm frezowany 1.91 m2 | | 46,80 paczka Będę wdzięczny za pomoc. Czym zamierzasz ogrzewać? Jak drewnem ze swojego lasu i przygotowanym przez siebie to 10cm wystarczy. Jeśli dom ogrzewać będą kable elektryczne zatopione w podłodze, to i 20 cm może być mało. Chyba że rachunki za ogrzewanie Cię nie interesują to izolacji daj tyle, żeby dom przeszedł audyt energetyczny. Nie podałeś jaki dom, czym ogrzewać chcesz, ile chcesz za to płacić, to trudno dać właściwą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.01.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) 1. Lepsza jest wełna czy styropian? 2. Jaka grubość będzie optymalna: 10,12, 15 cm? 3. Orientacyjne koszty w najbliższych sklepach: 25cm. Grafitowy. Podług moich kryteriów to jet optymalna grubosc. Nie jest nam niestety dane znac Twoich kryteriów. Gdyby dla kazdego wszedzie taka sama grubosc bylby "optymalny" to styropian bylby produkowany w 1 grubosci a na paczce byloby napisane ile masz go dac. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.01.2016 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 No tak, tylko jest materiałem droższym. Muszę dokładnie policzyć powierzchnię do ocieplenia, ale dom jest dość duży. Moja jest połowa bliźniaka: parter, 1+2 piętro. Muszę też spoglądać na koszty niestety. i usługa na wełnie jest droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2016 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Czym zamierzasz ogrzewać? Jak drewnem ze swojego lasu i przygotowanym przez siebie to 10cm wystarczy. nie wystarczy .. kiedy się odczepicie do izolacji ? a weźmiecie całą resztę kosztów pod lupę .. śmieszne to jest liczenie kosztów ocieplenia, jako kosztów samego materiału. Plus jeszcze różne mity na temat - "oddychania" ścian itp .. "fachowiec" weźmie tyle samo za 2cm - jak i za 30cm izolacji ..od położenia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 16.01.2016 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 nie wystarczy .. kiedy się odczepicie do izolacji ? a weźmiecie całą resztę kosztów pod lupę .. śmieszne to jest liczenie kosztów ocieplenia, jako kosztów samego materiału. Plus jeszcze różne mity na temat - "oddychania" ścian itp .. "fachowiec" weźmie tyle samo za 2cm - jak i za 30cm izolacji ..od położenia .. JA najbardziej lubię mit - Pod styropianem musi być przewiew, żeby wilgoć z oddychających ścian mogła wyparować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2016 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Wyparuje bez tego, to tylko rzecz która niszczy skuteczność izolacji, po prostu. Ale wolny kraj, każdy może sobie robić co chce.Do czas kiedy robi u siebie takie rzeczy. Ale pisanie że to w czymś pomaga ? w niczym nie pomaga.Sprawia tylko że styropian staje się podkładem pod tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts