Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę projektu rozbudowy domu

Recommended Posts

Witajcie!

powoli zbliżam się do rozpoczęcia remontu domu, w wyniku czego nadbuduje poddasze, tworząc tam osobne mieszkanie. W związku z tym mam do Was prośbę o ocene praktycznych rozwiązań zawartych w projekcie. Patrząc z boku i "na zimno" zawsze łatwiej jest wyłapać jakieś dokonane przez nas głupoty ;) Na chwile obecna zdecydowlaiśmy się zrezygnować ze schodów i zrobić połączenie kuchni bezpośrednio z salonem, przeorganizujemy też nieco kuchnię, tak aby środek blatu w kształcie litery U był przy oknie. Jesli będzie to możliwe, chcemy też nieco powiększyć garderobę, nad płaską cześcia schoddów nad garażem. Niestety ponieważ jest to nadbudowa, nie mamy całkowitej swobody w zakresie zmian. Wszystkie uwagi są bardzo cenne więc z góry dzięki!

02 przyziemie.jpg05 poddasze.jpg

- rozwiązania wydaja mi się fajne ! , natomiast nie rozumiem po co realizować schody zewnętrzne ? ( jako 3-i bieg ) skoro schody przy garażu pełnią taką samą funkcję, prowadzą w to samo miejsce i również jest do nich dostęp z poziomu 0,00 budynku ... dodatkowo są pod dachem !

- osobiście te zewnętrzne bym likwidował, ale może wynikają one z indywidualnych potrzeb, czy uzgodnień z architektem

- rozwiązania wydaja mi się fajne ! , natomiast nie rozumiem po co realizować schody zewnętrzne ? ( jako 3-i bieg ) skoro schody przy garażu pełnią taką samą funkcję, prowadzą w to samo miejsce i również jest do nich dostęp z poziomu 0,00 budynku ... dodatkowo są pod dachem !

- osobiście te zewnętrzne bym likwidował, ale może wynikają one z indywidualnych potrzeb, czy uzgodnień z architektem

Dzięki za odpowiedz! Schody wynikają z faktu, że chcemy mieć osobne wejście dla gości, tak żeby nie musieli wchodzić przez garaż. Chociaż masz rację, że w zasadzie jest to mocno zdublowane rozwiązanie - przemyślę jeszcze, czy to ma sens. Jeszcze jakieś propozycje? :)

... poza tymi zewnętrznymi schodami, błędów funkcjonalnych nie widzę !

- można by ( np. ) pozbyć się 1-2 schodów w sypialni nad garażem, ( podniesienie stropu ), tym samym powiększyłaby się odległość pomiędzy górą biegu tych schodów, a drzwiami wewnętrznymi prowadzącymi do pomieszczenia, jak również byłoby więcej miejsca ( pod stropem nad garażem ) na izolację akustyczną, która wg mnie powinna być montowana z dołu stropu nad garażem - na pewno zwiększył by się komfort akustyczny użytkowników na piętrze

- takie sugestie ... ;)

... poza tymi zewnętrznymi schodami, błędów funkcjonalnych nie widzę !

- można by ( np. ) pozbyć się 1-2 schodów w sypialni nad garażem, ( podniesienie stropu ), tym samym powiększyłaby się odległość pomiędzy górą biegu tych schodów, a drzwiami wewnętrznymi prowadzącymi do pomieszczenia, jak również byłoby więcej miejsca ( pod stropem nad garażem ) na izolację akustyczną, która wg mnie powinna być montowana z dołu stropu nad garażem - na pewno zwiększył by się komfort akustyczny użytkowników na piętrze

- takie sugestie ... ;)

Akustyką się bardzo nie martwię. Pokój nad sypialnią będzie sypialnią, więc mam nadzieje, że jak będziemy spać, nikt naszymi autami, albo w warsztacie nie będzie robił :) Trochę natomiast martwi mnie wysokość tego stropu, ponieważ wg projektu jest tam przewidziane od 18 do 23 mm (nie wiem na które patrzeć) miejsca od światła bramy i zastanawiam się, czy to jest wystarczająco, żeby ją zamontować...

Łukasz, dzięki za przeglądnięcie projektu i względne uspokojenie mnie :)

08 przekroj AA.jpg

... staram się być obiektywnym i nie wskazywać produktów na FM, ale ( dla Twojego zapytania ) możesz zerknąć na minimalne odległości o które pytasz np. bram WIŚNIOWSKI , gdzie dla danego typu bramy, odległości od stropu są różne i warto to sprawdzić teraz ;)

- odległość między drzwiami do sypialni głównej, a początkiem biegu schodów, które są w pomieszczeniu wydaje mi się zbyt mała !

- jeśli strop nie jest " podnoszony " ( co załatwiło by wiele problemów z automatu ), można zwiększyć tą odległość przesuwając schody w kierunku pokoju

... słuszna uwaga :)

przy czym jeśli byłyby drzwi " prawe " wówczas mogą skutecznie blokować drzwi od sypialni !

- aby je przesunąć od drzwi sypialni ( poza zakres możliwej kolizji ) , to raczej należałoby zmienić układ w łazience, np. wanna na drugą ścianę, analogicznie umywalka, miska ustępowa, ... ale nie wiadomo na jakim etapie jest projekt od strony instalacji i możliwości prowadzenia kanalizacji, wody, ... w PARTERZE.

- z drugiej strony tłumu raczej w tym budynku nie będzie :no: choć użytkownicy każdorazowo w tym miejscu będą musieli uważać, aby nie "dostać" skrzydłem jednym, czy drugim ( niestety )

- jeśli to projekt koncepcyjny, można zawsze powalczyć :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Przy schodach do sypialni jest łazienka chyba 108 numer ta z pralką, ja bym chyba odwrócił te drzwi, łatwiej będzie wejść tam od pozostałych sypialni.

rzeczywiście, teraz dopiero zauważyłem, że ten układ jest mocno niepraktyczny...

- aby je przesunąć od drzwi sypialni ( poza zakres możliwej kolizji ) , to raczej należałoby zmienić układ w łazience, np. wanna na drugą ścianę, analogicznie umywalka, miska ustępowa, ... ale nie wiadomo na jakim etapie jest projekt od strony instalacji i możliwości prowadzenia kanalizacji, wody, ... w PARTERZE.

Zmiana układu w łazience będzie trudna, ponieważ specyfika pomieszczenia (komin przechodzący przez nie), powoduje że umieszczenie wanny tam gdzie jest wydaje mi się najbardziej optymalne. Zwróćcie również uwagę, że w tej łazience jest skos, który dodatkowo ogranicza możliwości manewru. Jeśli chodzi o parter, to on już stoi :) projekt obejmuje rozbudowę domu o poddasze, a nie stawianie go od 0.

Natomiast wydaje mi się, że pomocne tutaj może być rzeczywiści podniesienie stropu nad garażem, usunięcie dwóch schodów i przesunięcie całej ściany wraz z drzwiami. Pomysł z drzwiami przesuwnymi też brzmi ciekawie. Będziemy się zastanawiać!