Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie na wstepie napisze iz przeczytalem czesc forum dotyczace mojego problemu ale nie znalazlem zadnej sensowej odopwiedzi

dom z lat przedwojennych piwnica z kamienia i cegly i woda na scianach beton na posadzce

glebokosc piwnicy 3 cm ( scian )

proby od kilku lat ktore mialy mi uszczelnic sciany spelzly na niczym ( zostalo mi chyba tylko odpopanie scian i zabezpieczenie ich od zewnatrz )

co gorsze wystepuje podciaganie wody kapilarne

ktos mi proponowal nawiecanie scian i wpuszaczanie jakiegos specyfiku ale wyszlo to kosmicznie drogo

czy macie jakies pomysly co zrobic by woda nie dostawala sie przez siany i podloge ?

gdzies czytalem o zaprawie tynkarskiej tylko prosze o sensowen odpowiedzi i w miare niskie ceny bo przeciez zyjemy w PL

Edytowane przez Hurricane

Witaj, czy woda z rynien jest gdzieś odprowadzana czy leci pod budynek? Ja miałem problem z dużą ilością wody z dachu która podczas dużych opadów potrafiła znaleźć miejsce w izolacji i dostać się do piwnicy. Odkopanie fundamentów i zaizolowanie to też jest wyjście ale raczej na ciepłą porę roku, żeby ściany miały czas przeschnąć.

woda z dachu idzie do zbiornika na deszczowke

a problem z woda szczegolnie jest po zimie ale latem sciany tez potrafia byc mokre

skonczylo sie natym ze aktualnie piwnica jest na paletach

odkopanie to ostatecznosc z uwagi na dewastacje okolic budynku krzewow kostki itd wiec szukam metody od srodka

znajomy z wodociagow zaporponowal mi zaprawe jaka oni uzywaja przy studzienkach kanalizacyjnych ma sie dowiedziec co to od kogo i ile kosztuje moze wtedy ktos sie wypowie na ten temat i mam nadzieje ze cena nie powali mnie na kolana

• 2 weeks później...

Troche czasu mineło ale dorwałem w koncu znajomegoale o tym zachwile

przeliczylem kilka wersji dotyczacych injekcji i wychodzilo to dosc drogo

wybralem mam nadzieje wersje optymalna z uwagi na koszt jak i że samemu moge wykonac cala robote ot prosta metoda nalozenia tynku na mokra sciane a ze sciana jest mokra wiec nie musze jej moczyc ale tu producent zaleca by ja dodatkowo namoczyc i pozbyc sie odpadajacych fragmentow sciany ( to ta zaprawa co uzywaja wodociagi co znajomy mi mowil )

w sobote ruszam z pracami na ta chwile cena i to co ma zaprawa wykonac na scianie jest dosc przekonujaca

firma ktora produkuje zaprawe jest z Łodzi wiec tez odpada mi w sumie koszt transportu

wiec niedlugo pewnie relacje zdam co to jest warte i jak co robic moze sie komus przyda lub okaze sie wielka klapa

słyszałem o tym tynku renowacyjnym,ale wykonując kiedyś w piwnicy izolację poziomą ściany poniżej 3 metrów od terenu gruntu ,to po moich pracach nie musieli właśnie suszyć ścian aby położyć tynk renowacyjny i jest ok,chodzi o to żeby była izolacja pozioma nad poziomem posadzki wykonana i nie było kapilarnego podciągania wilgoci od dołu,powodzenia w pracach.

Wiem, że niektórym moja wypowiedź wyda się śmieszna, ale miałem podobną sytuację, tylko że ściany w piwnicy grubsze i budynek nieco młodszy. Sąsiad ma na działce staw. Wprawdzie dość daleko, ale zauważyłem, że jak dopuszczał wody, to u mnie w piwnicy był wysiąk. Wezwałem speców z wydziału wodociągów, potem oni wezwali hydrologa i sprawa poszła do urzędu miasta. Skracając - okazało się, że woda ze stawu (którego dno jest jedynie wyłożone kamieniami) znalazła drogę do mojej piwnicy. Sąsiadowi nakazano utrzymmywać stały niski poziom wody i wysiąki się skończyły. Może któryś z sąsiadów ma zbiorniczek wodny na działce?

• 2 weeks później...
Zaprawy typu max-plug i in. można użyć jeśli wszędzie w piwnicy jest beton to jedno, wtóre musi ona przejść na pełną grubość muru. Najpierw sprawdź co jest winne temu że "jest mokro" potem działaj. Bo może się to okazać wróżeniem z fusów i zabawę w zgaduj - zgadula...

Injekcja i uszczelnienie powierzchniowe to doraźne środki i zwykle średnio skuteczne: tzn. wody nie będzie, ale w piwnicy nadal będzie bardzo wilgotno. Uszczelniałem tak kiedyś piwnicę w domku letniskowym znajomego: z trzech stron założyliśmy dreny a z jednej, ze względu na to że w tym miejscu fundament dochodził do zalegającej w ziemi spękanej skały, postanowił zrobić uszczelnienie injekcyjne i położyć ciężką masę izolacyjną od strony piwnicy. Było lepiej, ale nadal bardzo wilgotno. Po trzech latach w końcu odkopał tę ścianę od zewnątrz i założył dren - to rozwiązało problem w 100% i teraz ściany są suche.

wszysko jest ważne,jak jest wykonana izolacja pionowa i pozioma,a od posadzki podciąga wilgoć,to wiadomo że będzie wilgotność w piwnicy,ja posmarowałem posadzkę 3 razy ultramentem i po problemie,a między łączeniem ściany z posadzką woda się zbierała,wykułem bruzdę i zastosowałem max-plug 3 minutowe wiązanie i wody nie ma i jest sucho,i chyba o to chodzi ,a drenażu nie ma choć wody gruntowe występują i to w nowym bubynku wykonałem i właściciele są zadowoleni.

ajan: czym innym jest wielka budowa czy tunel, gdzie ściana dochodzi do wilgoci (nie wnikam co - np. zbiornik wodny, młaka, źródełko...) i trzeba zabezpieczyć ścianę. Środki typu max-plug służą do zabezpieczenia miejsca gdzie woda przesiąka i kapie, ale wilgoć zbiera się w całej ścianie. Co oznacza, że cała ściana, a najlepiej całe pomieszczenie powinno być zabezpieczone środkami które zabezpieczą przenikaniu wilgoci. Nie muszą być iniekcje, są inne (-> Xypex i jego Admix). Tylko jeśli jest możliwość sprawdzenia "czemu" to ja bym to zrobił. Po prostu i już. Wilgoć przejdzie i w pewnym momencie gdzieś wyżej się przebije. Może się okazać, że masz źródełko i tyle, albo drenaż szlag trafił. Sprawdź to, jeśli nie będzie rozwiązania to wtedy zabezpieczaj. Jeśli będzie takie zabezpieczenie traktuj jak ostateczność.

odkopać ściany do poziomu ław fundamentowych czyli do samego dołu oczywiście nie niżej dren ze spadkiem grawitacyjnym na około budynku przy okazji hydroizolację poziomą i pionową można też termoizolację przy okazji. Drenaż do studzienki zbiorczej jeżeli jest gdzie spuścić grawitacyjnie to super jeżeli nie ma to pompa w studzience.

Jeżeli poziom wód gruntowych choćby okresowo jest wyżej niż podłoga w piwnicy (a skoro 3 metry jest zagłębiona to może ten poziom wód gruntowych być wyżej niż posadzka piwnicy) to zaprawa od wewnątrz nic nie da bo woda i tak będzie parła do środka to chyba logiczne jest. Iniekcja owszem tylko że jeżeli woda napiera wyżej niż iniekcja czyli ze ścian to wtedy nic to nie da.

Przerabiałem temat własnymi rencami izolacja pozioma miedzy ławą a ścianą piwnicy była ok akurat ale poziom wód był na tyle wysoko że woda ładowała przez posadzkę i ściany więc hydroizolacja pozioma nie miała nic do tego, dopiero drenaż na około i przy okazji izolacja pionowa i mam spokój.

Zrób raz a dobrze inaczej będziesz wracał do tematu przy wyższych stanach wody gruntowej i wściekał się sam na siebie. Też mam stary dom a chodniki na około domu były takie że czołg by mógł jeździć zbrojone żelastwem było ciężko je skuć ale dałem rady.

Mam naprawdę sucho ponad 120m2 piwnic woda była wszędzie już po kostki.