Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie w sprawie przepisów przy wznoszeniu obiektu

Recommended Posts

Witam, wie ktoś może czy są jakieś konkretne wymagania dotyczące projektowania domu kultury, bo nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć, wiem, że są szczególne wymagania dotyczące budynków np. przy projektowaniu zakładów gastronomicznych lub medycznych . Jeśli by ktoś wiedział może do jakiegoś innego działu budynków przyporządkować dom kultury to będę wdzięczny.

Dom kultury to budynek użyteczności publicznej. Definicje są w Dz.U. nr 75/2002, poz. 690 w dziale I,

§ 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

(...)

6) budynku użyteczności publicznej - należy przez to rozumieć budynek przeznaczony na potrzeby administracji publicznej, wymiaru sprawiedliwości, kultury, (...)

Że jest to obiekt użyteczności publicznej to wiem :) ale właśnie zastanawiam się czy nie ma jeszcze jakichś szczegółowych wytycznych do tego rodzaju budynku jak np. ile pomieszczeń musi być jakie, wyposażenie obowiązkowe itp. , tak jak to jest np. przy projektowaniu stołówki gdzie np pomieszczenie do obierania warzyw musi być osobne do mięsa także osobno itd.

- ilość pomieszczeń, sanitariatów, wielkość np. stołówki, zaplecza, kuchni itd określa PROGRAM FUNKCJONALNO - UŻYTKOWY budynku, który jest wypadkową Twoich wytycznych projektowych oraz przepisów budowlanych ( dot. architektury / konstrukcji / instalacji sanitarnych / elektrycznych / pożarowych ... itd ) , natomiast " jak" ? - to określają Warunki Techniczne jakim powinny odpowiadać budynki oraz ich usytuowania wraz z uzgodnieniami bhp, sanepid, pożarowymi, które są już ( zazwyczaj ) na etapie Projekt Koncepcyjnego budynku i zagospodarowania ( z szczególnym uwzględnieniem wymogów pożarowych ! )

ok, właśnie projektowałem zgodnie z tymi wszystkimi wymaganiami z "Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690) tj. z dnia 17 lipca 2015 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 1422)"