Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

membrana a ocieplenie

szach11

Recommended Posts

Wg mnie zawsze dobrze jest jak zostawi się szczelinę.

Chociaż producenci membran wysoko paroprzepuszczalnych deklarują że nietrzeba, to taka szczelina w niczym nie przeszkadza( no może tylko to że ocieplenie nie jest na wysokość krokwi np 18 cm tylko ze 2-3 cm mniejsze) a może pomóc w wentylowaniu wełny gdy membrana straciła swoje właściwości paroprzepuszczalne np przez zbyt długie oddziałowanie promieni UV

pozdrawiam

Witam

Czy możecie mi potwierdzić, że przy membranie pp najlepiej żeby nie było przerwy miedzy wełna mineralna a membrana ?

Pozdrawiam

Tu uslyszysz rozne teorie tylko.

Spytaj producenta membrany. Potem spytaj producenta welny (podajac parametry membrany). Jesli obaj sa zgodni w zeznaniach, to moim zdaniem tak nalezy zrobic, a nie kierowac sie roznymi teoriami spiskowymi z forum. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Membrana to predzej straci szczelnosc niz wlasciwosci paroprzepuszczalne. Czytaj jak sie e niej dziur narobi, albo warstwa paroprzepuszczalna (pomiedzy wwarstwami nosnymi) sie rozpadnie, to paroprzepuszczalnosc sie przeciez tylko zwiekszy.

Zostawiajac szczelne ulatwiasz prace wszelkim szkodnikom - myszom czy kunom. Choc te jak beda chcialy to i tak wleza :-(

Własnie rozmawiałem z jednym z przedstawicieli firmy doerken i tyvek. Oni zalecają aby dotykała membrany (nie wypychała). Ich zdaniem dodatkowa przerwa zmniejsza właściwości paro-przepuszczalne membrany. Podobno jak membrana straci swoje właściwości to będzie mokra od spodu i wszystko i cała woda i tak będzie się skraplać na wełnę dlatego żadne dodatkowa przerwa nic nie da a może pogorszyć.

Własnie rozmawiałem z jednym z przedstawicieli firmy doerken i tyvek. Oni zalecają aby dotykała membrany (nie wypychała). Ich zdaniem dodatkowa przerwa zmniejsza właściwości paro-przepuszczalne membrany. Podobno jak membrana straci swoje właściwości to będzie mokra od spodu i wszystko i cała woda i tak będzie się skraplać na wełnę dlatego żadne dodatkowa przerwa nic nie da a może pogorszyć.

No to jak producencie membran tak mówia, to ja bym sie ich posluchał. Ale to jest moje zdanie.