Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie Studni

ziom890

Recommended Posts

Witam! Potrzebuje porad bardziej doświadczonych bo youtube trochę zawodzi. Zacząłem wiercić studnie otóż na początku świdrem który zrobiłem wszystko szło pięknie na 1 metrze pojawiła się woda i żwir a ścianki zaczęły się obsypywać włożyłem rurę osłonową fi 160 zrobiłem coś podobne do szlamówki takie urządzenie z rury metalowej fi 90 klapka zawiasy i wyciąłem zabieraki i wierciłem tym dalej aż wbiłem moją 2 metrową osłonówkę do końca dołożyłem metrową rurę i zacząłem wiercieć dalej i wbijać 2 metrówka wbiła się jeszcze z 30 cm no to wiercę dalej aż wbiłem metrówkę tak że wystaje 20 cm nad ziemią niestety obie rury pękły i zamiast 2 metrówka pójść głębiej to wbiła się jedna w drugą podejrzewam że przez to że na łączeniach tych rur pcv są kielichy i teraz moje pytanie czy trzeba zmienić technikę wiercenia czy są może rury równej szerokości że to łączenie idzie jakoś do środka

Witam! Potrzebuje porad bardziej doświadczonych bo youtube trochę zawodzi. Zacząłem wiercić studnie otóż na początku świdrem który zrobiłem wszystko szło pięknie na 1 metrze pojawiła się woda i żwir a ścianki zaczęły się obsypywać włożyłem rurę osłonową fi 160 zrobiłem coś podobne do szlamówki takie urządzenie z rury metalowej fi 90 klapka zawiasy i wyciąłem zabieraki i wierciłem tym dalej aż wbiłem moją 2 metrową osłonówkę do końca dołożyłem metrową rurę i zacząłem wiercieć dalej i wbijać 2 metrówka wbiła się jeszcze z 30 cm no to wiercę dalej aż wbiłem metrówkę tak że wystaje 20 cm nad ziemią niestety obie rury pękły i zamiast 2 metrówka pójść głębiej to wbiła się jedna w drugą podejrzewam że przez to że na łączeniach tych rur pcv są kielichy i teraz moje pytanie czy trzeba zmienić technikę wiercenia czy są może rury równej szerokości że to łączenie idzie jakoś do środka

Po pierwsze to napisac z ładem i przecinkami, bo powyzszego słowotoku nie idzie po prostu czytac :-(

po prostu nie mogę upchać rury osłonowej do dołu wybierając szlamówką i dociskając rurę do dołu dochodzi tylko do ziemi bo przeszkadza kielich więc mam takie pytanie czy jest rura z innym łączeniem żeby nie była poszerzana na górze ale też w cenie zwykłej pcv kanalizacyjnej czy może jakoś innaczej się zabrać tak żeby zostawić rurę pcv. Ewentualnie czy da się wywiercić ręcznie bez rury osłonowej na szerszy otwór a później ją tylko lekko włożyć

Widzę że nie tylko ja wiercę teraz studnie :) u mnie jest inna sytuacja wywierciłem własnoręcznie zrobionym świdrem otwór mam na 7m fi 180 i ciągle mam ił wody brak. Wiercę bez rury osłonowej. Delikatnie podchodzi mi woda gruntowa do wykopu najprawdopodobniej spływa z góry. Gdyż pierwszego dnia wykop był suchy a następnego było 0,5m wody która odpompowałem w kilka minut. Teraz przez tą wodę glina zrobiła się miękka co powoduje że zasysa mi świder podczas wyciągania i wiercenie bardzo się wydłużyło gdyż zagłębiam się się za każdym razem tylko o max 5cm i odechciało mi się już wiercenia. Zastanawiam się teraz czy nie Włodzic tam rur fi 160 i wiercić dalej ale już świderkiem o malutkiej średnicy fi 50 żeby tylko przewiercić się przez ten ił . Bo jak okaże się że woda jest poniżej 15 m to nie mam szans się do niej dowiercić wiercąc samemu. Zastanawiam się też czy nie podłączyć wody do świdra wtedy nie musiałbym wyciągać świdra za każdym razem woda z urobkiem wypływała by z rury pod ciśnieniem.

• 4 weeks później...