mnowak355 14.01.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 WitamW związku z dużą ilością opinii na temat szkodliwości palenia węglem chciałbym zapytać Koleżanki i Kolegów czy zmieniali ogrzewanie na bardziej ekologiczne i jak wzrosły Wam koszty ogrzewania.Jakiś czas temu w jednym z wątków ktoś podał przykład ilości spalonego węgla w elektrowni do wytworzenia prądu i ogrzanie tym prądem domu. Później było porównanie tej ilości do węgla spalonego w domowej kotłowni. Nigdzie nie mogę tego znaleźć mógłby mi to ktoś podrzucić w linku lub tu wkleić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 04.03.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Witam, Zasadniczą różnicą pomiędzy spalaniem węgla w budynku mieszkalnym a w elektrociepłowni jest zastosowanie systemów ograniczenia emisji zanieczyszczeń do atmosfery w postaci filtrów. Instalacje w budynkach jednorodzinnych przeważnie nie posiadają takich systemów, co można odczuć podczas spaceru przez osiedle budynków jednorodzinnych na początku sezonu grzewczego. Instalacja z pompą ciepła nie emituje lokalnie żadnych zanieczyszczeń. Podobnie jest z zastosowaniem gazu ziemnego, który podczas spalania nie emituje sadzy i innych związków lotnych oraz emituje znacznie mniejszą ilość dwutlenku węgla niż w przypadku paliw węglowych. Zapraszam do zapoznania się z ofertą marki Junkers znajdującej się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 04.03.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Ja nie widziałem porównania o którym Ty piszesz, ale mogę podać orientacyjne wskaźniki w nieco inny sposób. 1 kg pyłów PM2,5 i PM 10 powstaje przy produkcji 10 000 000 kWh z gazu ziemnego. Aby wyprodukować tyle samo energii z pompy ciepła, wygenerowane zostanie 80 kg pyłów, a z np ekogroszku, czyli tego "ekologicznego" węgla tych pyłów powstanie 35 000 kg. Widać skale problemu? Właśnie dlatego promujemy gazowe kotły kondensacyjne i pompy ciepła. Mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.03.2016 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 (edytowane) W Polsce najczystsze powietrza jest w okolicach Słupska . Ale jest tam 4 razy więcej toksyn niż w Londynie.Polska w zimie przypomina podpalone wysypisko śmieci.Trujemy siebie sąsiadów i nasze dzieci. Edytowane 4 Marca 2016 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.03.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Znając forum, wyszło pewnie że kocioł elektrowniany za 800 mln zł ma dwa-trzy razy gorszą sprawność niż kocioł za 8 000zł w czyjejś chałupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.03.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 W Polsce najczystsze powietrza jest w okolicach Słupska . Ale jest tam 4 razy więcej toksyn niż w Londynie. Nawiewa ze Szwecji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 04.03.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Znając forum, wyszło pewnie że kocioł elektrowniany za 800 mln zł ma dwa-trzy razy gorszą sprawność niż kocioł za 8 000zł w czyjejś chałupie. Gdzie to wyszło i o jakiej sprawności ? Wytwarzania ciepła czy prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.03.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 Sprawność węglowego kotła energetycznego 90 - 92%.Sprawność systemu kocioł - turbina - generator wynosi 30 - 43% w zależności kiedy zespół energetyczny był budowany.Sprawność systemu na węgiel brunatny jest o kilka % niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.02.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 W którym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts