Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie. Węgiel/elektryka/gaz

mnowak355

Recommended Posts

Witam

W związku z dużą ilością opinii na temat szkodliwości palenia węglem chciałbym zapytać Koleżanki i Kolegów czy zmieniali ogrzewanie na bardziej ekologiczne i jak wzrosły Wam koszty ogrzewania.

Jakiś czas temu w jednym z wątków ktoś podał przykład ilości spalonego węgla w elektrowni do wytworzenia prądu i ogrzanie tym prądem domu. Później było porównanie tej ilości do węgla spalonego w domowej kotłowni. Nigdzie nie mogę tego znaleźć mógłby mi to ktoś podrzucić w linku lub tu wkleić.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam,

Zasadniczą różnicą pomiędzy spalaniem węgla w budynku mieszkalnym a w elektrociepłowni jest zastosowanie systemów ograniczenia emisji zanieczyszczeń do atmosfery w postaci filtrów. Instalacje w budynkach jednorodzinnych przeważnie nie posiadają takich systemów, co można odczuć podczas spaceru przez osiedle budynków jednorodzinnych na początku sezonu grzewczego. Instalacja z pompą ciepła nie emituje lokalnie żadnych zanieczyszczeń. Podobnie jest z zastosowaniem gazu ziemnego, który podczas spalania nie emituje sadzy i innych związków lotnych oraz emituje znacznie mniejszą ilość dwutlenku węgla niż w przypadku paliw węglowych. Zapraszam do zapoznania się z ofertą marki Junkers znajdującej się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Ja nie widziałem porównania o którym Ty piszesz, ale mogę podać orientacyjne wskaźniki w nieco inny sposób.

1 kg pyłów PM2,5 i PM 10 powstaje przy produkcji 10 000 000 kWh z gazu ziemnego.

Aby wyprodukować tyle samo energii z pompy ciepła, wygenerowane zostanie 80 kg pyłów, a z np ekogroszku, czyli tego "ekologicznego" węgla tych pyłów powstanie 35 000 kg.

Widać skale problemu? Właśnie dlatego promujemy gazowe kotły kondensacyjne i pompy ciepła.

Mam nadzieję, że pomogłem :)

• 2 years później...