Bepo 14.01.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Uwielbiam pomidory! Najlepsze są oczywiście z własnego ogródka, ale na ten etap jeszcze muszę poczekać. Z pomocą przychodzą latem rodzice narzeczonego, z których tunelu przyjedzie do nas od czasu do czasu kilka kilogramów pomidorów. Moje ulubione- wole serca. Tylko co zrobić z takim urodzajem? Słoiki! Suszone pomidory: Pomidory kroję na ćwiartki, odkrajam skórkę, żeby zostało na niej trochę miąższu(ale nie za dużo). Układam te skórki na blasze na papierze do pieczenia, między nimi kilka obranych i przekrojonych ząbków czosnku i suszę w piekarniku w temperaturze 60 stopni ok 4-6 godzin. Ważne- drzwi muszą być lekko uchylone, żeby uciekała para wodna. Gotowe suszone pomidory(nie muszą być całkiem suche) przesypujemy do miski, mieszamy z przyprawami- co kto lubi- ja daję trochę bazylii i nic więcej. Następnie pakuję po ok. 6-8 sztuk do przygotowanych wcześniej słoików i zalewam gorącym olejem, zamykam i gotowe Uwaga: olej nie może być za gorący, bo pomidory usmażą nam się w słoikach. Dobrze po podgrzaniu go(jak pojawią się malutkie bąbelki) odstawić go dosłownie na minutę z gazu i dopiero zalać pomidory. A co z miąższem? Ja wrzucam go o większego garnka i gotuję. Przyprawiam, czekam aż nadmiar wody odparuje, a następnie blenduję wszystko na w miarę gładki, gęsty sos i zamykam w słoikach. Do makaronu, zupy albo pizzy jak znalazł! Na liście moich marzeń jest suszarka do warzyw/owoców/grzybów, która znacznie ułatwi mi suszenie nie tylko pomidorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.