Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oddawanie budynku

agiszonek

Recommended Posts

mnie tazke ten problem interesuje. telefonowalam do inspektoratu i nie dowiedzialam sie zbyt wiele. musialam ciagnac pania za jezyk, a ona mowila tak, jakby robila łaske ze w ogole ze mna rozmawia. musza byc porobione instalacje, porecze, balustrady, wszelkie odbiory techniczne itp. jesli konczysz etapami, zglaszasz odbior czesciowy, wtedy na bank masz inspekcje. jak zglaszasz caly dom, oni maja iles tam dni na to aby sprawdzic, ale zwykle tego nie robia. tyle wiem, nie za wiele. ale nie udalo mi sie zdobyc wiecej informacji. musi byc BEZPIECZNIE, tzn musza byc np. gniazda i wlaczniki w elektryce. czekam na uwagi tych, ktorzy maja to za soba. m

> ona mowila tak, jakby robila łaske ze w ogole ze mna rozmawia.

O, to, to właśnie ! Jakbym "swoją" inspektorkę widział !

> musza byc porobione instalacje

Zażądała nie tyle instalacji, co wszystkich (co do jednego) kontaktów, kraników itd.

> porecze, balustrady

Zażądała balustrady na tarasie mimo, że taras na poziomie ziemi a w projekcie balustrady brak...

> wszelkie odbiory techniczne

Zażądała dziennika budowy przyłącza gazowego mimo,że w tym przypadku to gazownia jest inwestorem i budowa przyłącza nie ma nic wspólneg z budowa domu.

c.d.n.

No wlasnie, ja juz nawet kiedys zalozylam takie watek, ale takze bylo brak odzewu. Chodzi mi o to, ze buduje za kredyt i bank wymaga, zeby zaczac splacac kapital i odsetki rozliczenia sie z nim z wszystkich transz i oddania budynku do uzytecznosci. No i wlasnie, za pieniadze z kredytu nie uda mi sie zamknac inwestycji na tip top. Przeciez np. jeden pokoj moge sobie wykonczyc pozniej, a narazie mieszkac w jednym. Wiec co jest wymagane na 100% procz odbiorow instalacji i komina. Czy tynki musza byc pomalowane, jaka podloga, czy wystarczy sama wylewka, te balustrady na schodach musz byc juz docelowe czy moga byc jakies prowizorki drewniane. Ile lazienek musi byc wykonczonych wszystkie czy co najmniej jedna? Bardzo prosimy, przeciez ktos musial miec takie dylematy.

właśnie zabrałem się za oddawanie budynku do użytku.

i muszę powiedzieć, że chyba co wieś to inna pieśń, czyli w każdej gminie inaczej.

Ale ogólnie :

1. protokół od kominiarza o sprawnej wentylacji i przewodach kominowych - u mnie są to dwa odrębne zaświadczenia i każde po 100 zł

2. protokół podłączenia instalacji elektrycznej z ZE + u mnie ksero kwalifikacji elektryka, który podłaczał instalację wewnętrzną,

3. protokół podłączenia instalacji gazowej z ZG + ksero kwalifikacji gazownika, który podłaczał instalację wewnętrzną,

4. dziennik budowy w oryginale + oświadczenie kierownika budowy,

5. mapka powykonawcza geodety za ca 500 zł,

6. projekt budynku do wglądu,

Obecnie jak się dowiedziałem, inspektorzy już jeżdżą ( prawie ) do każdej budowy i nadal NIESTETY zależy to od upodobań inspektora, co bierze pod uwagę a co nie. Np. u mnie podobno jeden pan jest totalnie zakręcony na punkcie poręczy i barierek a nie sprawdza, czy ściany stoją na swoim miejscu :o

Al trzeba mieć :

prąd, źródło ogrzewania, wodę i kanalizację ( szambo lub do miejskiej ),

wspomniane poręcze przy schodach i na balkonie, kuchnię toaletę i przynajmniej jedno pomieszczenie do życia - standard jest nieważny.

To tyle co się wywiedziałem a jak będzie to napiszę za miesiąc lub cuś koło tego.

A u mnie nie było żadnych zmian w projekcie, to o ściany i otwory jestem spokojny, nie mam jeszcze wszystkich drzwi i GK na poddaszu ale podobno to nie jest problemem.

Cz.

agiszonek - od kilkunastu dni ponawiasz swoje apele o odpowiedź. A wystarczyło by np. skorzystać z wyszukiwarki forumowej.

Wierz mi, że udzielanie tych samych odpowiedzi na identyczne pytania jest cokolwiek nużące (mówię o sobie) i przeglądając Forum najczęściej omija się te już sobie znane tematy na które kiedyś udzieliło się już odpowiedzi.

podaję kilka linków:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20925&highlight=odbi%F3r

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18089&highlight=odbi%F3r+budynku

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=26865&highlight=odbi%F3r+budynku

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=25202&highlight=odbi%F3r+budynku

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=20538&highlight=odbi%F3r+budynku

Zaręczam, że wątków i wypowiedzi jest zdecydowanie więcej. Mnie ich znalezienie i wklejenie do tego postu zajęło mniej niż 5 minut.

To zdecydownie mniej niż 13 dniowe oczekiwanie.

Pozdrawiam