Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Przepraszam że się dołączę. Mam drobne pytanie. Jestem posiadaczem reda 18 kw. Grzeje domek ( podłogówka + grzejniki ) oraz CWU. Rok ponad pracował piec razem z termostatem bezprzewodowym. Były takie mieszane odczucia ponieważ nie posiadałem głowic termostatycznych na grzjnikach i troszeczkę przegrzewało pomieszczenia. Teraz jak mi się dzieciaczek urodził postanowiłem na próbę wyłączyć w menue tryb auto eco by piec działał ciągle. Ustawiłem temp aqua na 45 stopni. Mimo to kocioł przekracza zadaną temp i co jakiś czas wyłącza się . Na wyświetlaczu pojawia się komunikat "czuwanie". O co w tym chodzi??? Spotlał się ktoś z takim komunimatem??

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witam. Mam takie pytanko do użytkowników Red Compact , posiadam ten piec od 3 lat wszystko działa jak najlepiej ale ciekawi mnie jakie jest u Was ciśnienie wody podczas grzania samej wody tzn do ilu dochodzi przy 70 stopniach na piecu bo tak ma ustawione automatycznie. Pytam bo zauważyłem ze zaczęło mi ubywać wody i zauważyłem ze piec sam upuszcza wody bo dochodzi do 3 bar a kiedyś tak nie było tzn nie zwracałem jakie ciśnienie

Witam. Mam takie pytanko do użytkowników Red Compact , posiadam ten piec od 3 lat wszystko działa jak najlepiej ale ciekawi mnie jakie jest u Was ciśnienie wody podczas grzania samej wody tzn do ilu dochodzi przy 70 stopniach na piecu bo tak ma ustawione automatycznie. Pytam bo zauważyłem ze zaczęło mi ubywać wody i zauważyłem ze piec sam upuszcza wody bo dochodzi do 3 bar a kiedyś tak nie było tzn nie zwracałem jakie ciśnienie

Uzupełnij ciśnienie gazu w naczyniu przeponowym.

Witam

Ja mam taki problem, że jak ustawie temperaturę na piecu i wzrośnie o 3 stopnie w trybie eco to piec zaczyna się wygaszac. Ustawie piec na 65 stopni to się wygasi jak dojdzie do 68. Miał ktoś taki problem. Pzdr

Taki problem,to nie problem. Kocioł na pellet ma swoją bezwładność, i gdy zaczyna wygaszanie od 65 stopni to energia ognia podwyższy temp o parę stopni w kotle. Lepsze to niż puszczanie energii w komin :)

Ten parametr jest obsługiwnay przez Auto Eco- można ustawić zwłokę wyłączenia od 1 do 30 min. Fabryczna blokada wygaszania przy braku termostatu albo termostacie na zworce to 80 stopni. I nawet jesli termostat da sygnał na wygaszenie i kocioł zacznie się wygaszać, przy braku odbioru temperatura kotła podbije o parę stopni.

Generalnie w Compacie nie ma się do czego przyczepić w algorytmie spalania.

Z znanych mi kotłów najlepiej opracowaną pracę kotła ma tej chwili Compact, Slimpel, Ecofire, no i Windhager ale to juz inna półka

Piec ładnie działa i reaguje na termostat. Problem zaczyna się jak temperatura zadana będzie przekroczona o 3 stopnie, to wtedy się wygasza i odlicza 20 minut. Myślę, że jest chyba coś nie tak z oprogramowaniem. Na początku użytkowania była widoczna funkcja czyszczenia pieca, teraz jej nie widać na wyłączonym piecu.

Witam. Podepnę się pod temat. Jestem zainteresowany zakupem kotła Red Compact. Dzwonił do mnie dziś przedstawiciel i bardzo zachęcał do zakupu kotła podając wiele szczegółów dlaczego warto wybrać właśnie ich produkt. Powiedział, że red compact ma mniejsze spalanie niż konkurencja, zabezpieczenie które gwarantuje cały czas obieg w instalacji poniżej 5 st. C gdyby piec wygasł. Jest to droga zabawka i tu pytanie do kolegów: czy warto dać tyle kasy za ten piec, czy np. znaleźć coś poniżej 10000 zł. też z dobrymi opiniami. Jednym słowem. POLECACIE ? Edytowane przez mddwb

Witajcie, ja kupilem ten piec rok temu i jestem zadowolony. Spalanie mam na rozne zalezne od temeratury na dworze ale waha sie od 8 do 30kg na dobe. Przy temperaturach ok 0'C to wychodzi ok 15kg. Jedyne co to juz 2 razy mialem alarm blad rozpalania - zasypany koszyk peletem i brak plomienia. Po oczyszczeniu uruchamia sie normalnie. No i juz zaczal mi sie swiecic komunikat "serwis" - pora zajrzec do instrukcji ;-) co to znaczy - pewnie jakas liczba godzin pracy minela i trzeba to skasowac.

Faktem jest ze zalaczanie grzania CWU jest niedopracowane - brak mozliwosci ustawienia histerezy. Ja to rozwiazalem w ten sposob ze pracuje w timerze + termostat i wode mi grzeje tylko wtedy gdy piec ma pracowac z timera. Ale jest tu niedogodnosc polaczenia timera z termostatem - timer wylicza ze zalaczyc trzeba piec to piec startuje ale ma sygnal z termostatu zeby sie wylaczyl wiec po 10 min (tyle max moge ustawic w auto eco) piec wylacza sie a moim zdaniem nie powiniene nawet startowac.

Gdybym mial kupowac jeszcze raz - kupilbym go - jakby jeszcze mial bardziej rozbudowany sterownik z mozliwoscia podpiecia do sieci to juz byloby calkiem nie zle.

No i tak od siebie - sluchajcie rad kolegi Pulawiaka - mnie pomogl za co jestem mu wdzieczny - wam tez pomoze z pewnoscia

Ja użytkuje piec od października. Jeśli chodzi o obsługę to zero problemów. Spalanie od 17 do 45kg ( 24h/dobę przy mrozach -24), przy -5 spala 30kg/dobe. Ale dom 300m2 więc jest co grzać. za pellet płacę 650PLN/tona to miesięczny koszt jest niewielki ( tym bardziej że to z cwu ). gdybym miał kupować jeszcze raz to wziąłbym ten sam, może z wersją easyclean, choć czyszczenie raz w tygodniu przez 5 minut nie jest męczące. No i bardzo pomocna jest obsługa serwisowa u Puławiaka. Niezależnie od dnia i godziny jak tylko może to odpowiada nawet na najgłupsze pytania :).

Trochę wyjaśnia, chociaż naprawdę jestem ciemniakiem w te klocki. Więc jaki realny wpływ na koszty ma takie rozwiązanie w tym piecu i czemu u naszych producentów taki problem nie występuje. Pewnie gdybym nie czytał tych wszystkich mądrości w necie, to przyszli by panowie, zamontowali, odpalili, a ja bym nawet nie zwrócił uwagi kiedy załącza się na wodę tak jak teraz przy olejaku :-)