Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emisja, zachowanie sprawności, To są specyficzne kotły z małymi wymiennikami wiec żeby spełnić odpowiednie normy emisyjne trzeba ostro pracować nad konstrukcja wymiennika. Przyglądałem sie trochę powstawaniu selecty i prace nad tym produktem trwały 3 lata - 3 lata temu widziałem prototyp tego kotła i powiem wam że doceniam pracę ich konstruktorów i innych ludków zaangażowanych przy powstawaniu tego typu konstrukcji.

Ale dla pocieszenia dodam że następca reda nie jest selelecta 15 tylko selecta 25 a ta już moduluje dużo lepiej bo od 22,6 do 4,2 kW. Wiec jeśli potrzebny jest kocioł który z mocą zejdzie w miarę nisko to zamiast 15 należy zastosować 25

Mam w ofercie co prawda nie na stronie ale żeby trafił na stronę musi trochę popracować - najlepiej u innych czekam na wieści z terenu. Kocioł ogólnie bardzo prosty producent doświadczony w pellecie ( inny jego kocioł Slimpel jest bardzo dobry) ale ten to troche inna konstrukcja o dużo mniejszych gabarytach a takie muszą być dobrze dopracowane. Zakres modulacji całkiem ok 5-25 kW więc w sumie nieźle chociaż ja osobiście wolałbym żeby moc minimalna była niższa.

Zastanawia mnie mechanizm czyszczenia palnika w tej Lidii. Zgodnie z DTR "Ruszt kotła powinien być czyszczony raz dziennie, aby zapobiec spiekaniu się paliwa i jego przyklejaniu do rusztu". Jak to ma się odbywać?Mamy czekać chwili aż kocioł bedzie wygaszony i zaglądać co jakiś czas aby to sprawdzić? Czy może jest opcja,że możemy ustawić z góry czas kiedy kocioł nie będzie pracował. Np. ustawiamy aby kocioł od 6:00 do 7:00 nie pracował w ( w tym czasie mimo,że temperatura w domu jest niższa od zadanej kocioł nie odpali się ) i wtedy czyścimy palnik.

no normalnie - patrzysz czy grzejnik zimny i idziesz czyścić a tez możesz samodzielnie kocioł wyłączyć wyczyścić i włączyć Możesz też zaprogramować godziny w których kocioł nie bedzie pracował. A czyszczenie rusztu wyglada tak.

a tu masz prezentacja tego kotła

Edytowane przez Puławiak

Czesc wydaje mi sie ze czyszczenie REda duzo prostsze jest i dostep lepszy.

Ciekawe jak jest z regulacja receptury pellet i nadmuchu bo w Redzie to nie ma znaczenia jak jest ustawione ;-) czy sa korekty czy nie pali sie tak samo.

No chyba ze Pulawiak wiesz jak korekty tak na prawde dzialaja? kiedy i czym regulowac? I pamietasz moze jaka szczotka 50mm czy 60mm do czyszczenia otworow turbulatorow

Pozdrawiam

a tu masz prezentacja tego kotła

A skąd oni do prezentacji kotła wzięli tego praktykanta ? :)Przy "redzie" pan był bardziej przekonujący .Popielnik spoko można nawet poza sezonem wykorzystać jako dodatkowe lusterko w domu :)Czyszczenie na plus,zbiornik lipa tylko 45kg co przy zdrowym sezonie i mocy tej lodówki będzie skutkowało codziennym albo w najlepszym przypadku co drugi dzień zasypem.No i te motylki :) można było to zrobić lepiej ale CCC więc daję 4+

Słabo oj słabo tak bez przekonania.Dziś nieważne są umiejętności wystarczy abyś miał studia i praca w "menedzmencie " pewna.Totalna amatorszczyzna lepszą prezentację robią ludzie swoich kotłów prywatnie na "jutubie".Widzę że skacze z firmy do firmy.Czyli tam słabo się sprawdził :) U mnie w branży też są tacy nazywamy ich "spadami":) Edytowane przez Barliniak

No w instrukcji niby jest ale sorry jakoś tego nie rozumiem a raczej głupi nie jestem. A chodziło mi o to ze te regulacje niezauważalny wpływ maja jeżeli jakiś maja. ..

No dla ciebie nie maja znaczenia szczotki a ja chciałem kupic pasujące bez rozbierania

Ta prezentacja - cóż nie każdy nadaje się na prezentera

No wiem ale nie pamiętam rozmiaru mam komplet szczotek w samochodzie wiec specjalnie nie zwracam uwagi na średnicę ta pasująca zawsze jest. Jka mam Ci to zmiany opisać na forum najlepiej to robić z analizatorem ew obserwując płomień wtedy zobaczysz trochę zmian. A jak to przez forum wytłumaczyć.