Puławiak 14.03.2018 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 No cóż ja zawsze mam rację. Wilgoć powoduje rozpadanie się pelletu a pył i trocina powoduje zawieszanie się pelletu w zasobnikach jak się pellet zawiesza i blokuje to palenisko dostaje za małą dawkę paliwa do rozpalenia i kocioł się nie rozpala cały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 14.03.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Czy Lidia to następca REDa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.03.2018 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Nie to kocioł troche podobny ale to nie MCZ to turecka konstrukcja firmy Kozlusan Następcą reda jest kocioł Red Selecta http://www.wentor.pl/Kotly-CO/Red-Selecta-15-kW-z-pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 14.03.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Kojarzę to logo ze Slimpela. Trzeba przyznać że to model bardzo podobny do Reda, nawet sam wyświetlacz sterownika bardzo Włocha przypomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 14.03.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 EEE nie może troche ale to nie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 15.03.2018 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Następcą reda jest kocioł Red Selecta http://www.wentor.pl/Kotly-CO/Red-Selecta-15-kW-z-pompa Trochę się rozczarowałem tym następcą moc min 6.8 spalanie min .spoko 1kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 15.03.2018 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 No niestety moc minimalna sporo w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 15.03.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Ten Turas też wysoko moduluje. Ciekaw jestem czym to jest spowodowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 16.03.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Emisja, zachowanie sprawności, To są specyficzne kotły z małymi wymiennikami wiec żeby spełnić odpowiednie normy emisyjne trzeba ostro pracować nad konstrukcja wymiennika. Przyglądałem sie trochę powstawaniu selecty i prace nad tym produktem trwały 3 lata - 3 lata temu widziałem prototyp tego kotła i powiem wam że doceniam pracę ich konstruktorów i innych ludków zaangażowanych przy powstawaniu tego typu konstrukcji. Ale dla pocieszenia dodam że następca reda nie jest selelecta 15 tylko selecta 25 a ta już moduluje dużo lepiej bo od 22,6 do 4,2 kW. Wiec jeśli potrzebny jest kocioł który z mocą zejdzie w miarę nisko to zamiast 15 należy zastosować 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 18.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jak oceniacie tą Lidie Compact? Warta swojej ceny?@Puławiak trafi do Twojej oferty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.03.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Mam w ofercie co prawda nie na stronie ale żeby trafił na stronę musi trochę popracować - najlepiej u innych czekam na wieści z terenu. Kocioł ogólnie bardzo prosty producent doświadczony w pellecie ( inny jego kocioł Slimpel jest bardzo dobry) ale ten to troche inna konstrukcja o dużo mniejszych gabarytach a takie muszą być dobrze dopracowane. Zakres modulacji całkiem ok 5-25 kW więc w sumie nieźle chociaż ja osobiście wolałbym żeby moc minimalna była niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 18.03.2018 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Zastanawia mnie mechanizm czyszczenia palnika w tej Lidii. Zgodnie z DTR "Ruszt kotła powinien być czyszczony raz dziennie, aby zapobiec spiekaniu się paliwa i jego przyklejaniu do rusztu". Jak to ma się odbywać?Mamy czekać chwili aż kocioł bedzie wygaszony i zaglądać co jakiś czas aby to sprawdzić? Czy może jest opcja,że możemy ustawić z góry czas kiedy kocioł nie będzie pracował. Np. ustawiamy aby kocioł od 6:00 do 7:00 nie pracował w ( w tym czasie mimo,że temperatura w domu jest niższa od zadanej kocioł nie odpali się ) i wtedy czyścimy palnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.03.2018 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) no normalnie - patrzysz czy grzejnik zimny i idziesz czyścić a tez możesz samodzielnie kocioł wyłączyć wyczyścić i włączyć Możesz też zaprogramować godziny w których kocioł nie bedzie pracował. A czyszczenie rusztu wyglada tak. a tu masz prezentacja tego kotła Edytowane 18 Marca 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 19.03.2018 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Czesc wydaje mi sie ze czyszczenie REda duzo prostsze jest i dostep lepszy. Ciekawe jak jest z regulacja receptury pellet i nadmuchu bo w Redzie to nie ma znaczenia jak jest ustawione czy sa korekty czy nie pali sie tak samo. No chyba ze Pulawiak wiesz jak korekty tak na prawde dzialaja? kiedy i czym regulowac? I pamietasz moze jaka szczotka 50mm czy 60mm do czyszczenia otworow turbulatorow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.03.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 W instrukcji masz napisane kiedy i co korygować. Jaka szczotka ? Okrągła - nie pamiętam mam komplet do róznych kotłów wiec u mnie to nie ma specjalnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 20.03.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 a tu masz prezentacja tego kotła A skąd oni do prezentacji kotła wzięli tego praktykanta ? :)Przy "redzie" pan był bardziej przekonujący .Popielnik spoko można nawet poza sezonem wykorzystać jako dodatkowe lusterko w domu :)Czyszczenie na plus,zbiornik lipa tylko 45kg co przy zdrowym sezonie i mocy tej lodówki będzie skutkowało codziennym albo w najlepszym przypadku co drugi dzień zasypem.No i te motylki można było to zrobić lepiej ale CCC więc daję 4+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.03.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 To Grzegorz Hoffmann kiedyś manager innego produktu na pellet "Lechma PL 350" a od chyba 2 miesięcy w Wentorze zajmuje się Lidią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 20.03.2018 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Słabo oj słabo tak bez przekonania.Dziś nieważne są umiejętności wystarczy abyś miał studia i praca w "menedzmencie " pewna.Totalna amatorszczyzna lepszą prezentację robią ludzie swoich kotłów prywatnie na "jutubie".Widzę że skacze z firmy do firmy.Czyli tam słabo się sprawdził U mnie w branży też są tacy nazywamy ich "spadami":) Edytowane 20 Marca 2018 przez Barliniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 20.03.2018 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 No w instrukcji niby jest ale sorry jakoś tego nie rozumiem a raczej głupi nie jestem. A chodziło mi o to ze te regulacje niezauważalny wpływ maja jeżeli jakiś maja. .. No dla ciebie nie maja znaczenia szczotki a ja chciałem kupic pasujące bez rozbierania Ta prezentacja - cóż nie każdy nadaje się na prezentera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.03.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 No wiem ale nie pamiętam rozmiaru mam komplet szczotek w samochodzie wiec specjalnie nie zwracam uwagi na średnicę ta pasująca zawsze jest. Jka mam Ci to zmiany opisać na forum najlepiej to robić z analizatorem ew obserwując płomień wtedy zobaczysz trochę zmian. A jak to przez forum wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts