Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Może się komuś przyda

- red compact grzałka(zapalarka) ceramiczna ktora pasuje i działa poprawnie PSX-7

i ma rozsądną cenę ;)

(stalowa wytrzymała mi około 4 lat )

jeszcze jeden szczegół po wymianie grzałki trzeba zmniejszyć średnice wlotu zasysanego pow. (ktoś już na forum to pisał )

Edytowane przez neo_83

• 5 months później...
  • 2 weeks później...
Jednak będę się upierał, że zamontowałem dobrze. Rozchylałem kabelki mniej lub bardziej, a piec i tak raz odpalał, a raz nie...

Piec zaczął regularnie zapalać dopiero po zastosowaniu "redukcji" na zasysaniu powietrza z fabrycznych 70mm na około 40mm. Okazało się w między czasie, że firma dystrybuująca w Polsce Red Compacty ma taki "dławik" - krążek który wkłada się w 70mm otwór z tyłu pieca.

Szkoda tylko, że nikt mi o tym nie powiedział, kiedy dzwoniłem do nich i chciałem zasięgnąć kilku informacji w temacie wymiany standardowej stalowej zapalarki, na zapalarkę ceramiczną... Średnio miły Pan powiedział tylko " ... ma być tyle krótsza, proszę wkręcić i będzie działać..."

Dławik dorobiłem sam i piec zaczął faktycznie regularnie zapalać, ale po około 5 - 5,5 minutach - wg mnie za długo.

Po "modernizacji" zapalarki i małych korektach w Parametrach pieca od kilku dni rozpalanie trwa 3 minuty!

Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, proszę pisać, spróbuje pomóc.

Pozdrawiam

Też walczę z ta zapalarką, czy mogę prosić o opis co przerobić w zapalarce i jakie zmienić ustawienia?

(domyślam się że chodzi o ustawienia w menu technicznym, mam dostęp proszę o info co zmienić)

z góry dzięki.