Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Słabo oj słabo tak bez przekonania.Dziś nieważne są umiejętności wystarczy abyś miał studia i praca w "menedzmencie " pewna.Totalna amatorszczyzna lepszą prezentację robią ludzie swoich kotłów prywatnie na "jutubie".Widzę że skacze z firmy do firmy.Czyli tam słabo się sprawdził :) U mnie w branży też są tacy nazywamy ich "spadami":)

Akurat chłopaka znam poznałem na pierwszym szkoleniu Lechmy i bardzo dużo rozmawialiśmy na temat tego produktu przez jego lata pracy w Lechmie. Był bardzo zaangażowany w ten produkt, zdobywał wiedzę, słuchał obserwował i w tego typu produktach pelletowych jest naprawdę dobry. Może nie ma takiej aparycji ale braku wiedzy i doświadczenia niestety nie można mu przypisać. Pewnie gdybym to Ja prezentował taki produkt wypadłbym jeszcze gorzej, nie każdy nadaje się na gwiazdę seriali czy innych super produkcji. Fachowiec nie musi być medialny. A nie jest spadem odszedł z Lechmy z innego powodu a pracował tam bardzo dużo lat i tak jak napisałem wcześniej był bardzo zaangażowany PL 350 to tak naprawdę jego dziecko. A jego stołek w lechmie to kierownik produktu serwisant kierownik sprzedaży i diabli wiedzą co jeszcze.

Edytowane przez Puławiak

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam prośbę jak będziesz miał okazje to sprawdź szczotkę średnice.

Jak paliłem pelletem w retorcie to dokładnie wiedziałem jaki wpływ na spalanie ma powietrze a tu ciężko mi to zweryfikować.

Mam np osad pył sadzy jak sprzątam i w tym piecu nie wiem czym poregulowac. Dodawanie powietrza nic nie zmiebua

• 3 weeks później...
Witam. Mam piec red compact performa. Cały czas mam usterkę motoreduktora. Ślimak się zapycha i trzeba cały czas grzebać w nim. Używam pelletu Lava premium. I jeszcze jedno. Musiałam dolewać wodę bo też się wyłączał. Mogę prosić o pomoc w zlokalizowaniu przyczyny usterek? Pozdrawiam.

Witam. Mam piec red compact performa. Cały czas mam usterkę motoreduktora. Ślimak się zapycha i trzeba cały czas grzebać w nim. Używam pelletu Lava premium. I jeszcze jedno. Musiałam dolewać wodę bo też się wyłączał. Mogę prosić o pomoc w zlokalizowaniu przyczyny usterek? Pozdrawiam.

Dzwonić do instalatora - ew importera na linie serwisową. Bo jak to performa to jeszcze na gwarancji. Ja chętnie pomogę ale w tym miesiącu na moje ukochane Podhale się niestety nie wybieram ale dzwonić możesz porozmawiać zawsze możemy.

Usterka wskazuje na słaby, rozpadający się pellet (może zawilgotniały), ewentualnie na uszkodzenie śruby podajnika. Zmień na próbę pellet ( 6 mm) od innego producenta, a jak nie będzie poprawy to dzwoń do serwisu Wentora. Może być też uszkodzony kondensator silnika podajnika - tak czy inaczej serwis.

pzdr

Edytowane przez Pello

Usterka wskazuje na słaby, rozpadający się pellet (może zawilgotniały), ewentualnie na uszkodzenie śruby podajnika. Zmień na próbę pellet ( 6 mm) od innego producenta, a jak nie będzie poprawy to dzwoń do serwisu Wentora. Może być też uszkodzony kondensator silnika podajnika - tak czy inaczej serwis.

pzdr

Niestety w takich urządzeniach nie występuje kondensator. To nowy model kotła i trochę bardziej skomplikowany ale masz rację w 90% to pewnie pył.

Na prywatną wiadomość ale coś nie mogę wysłać.

Dziękuję serdecznie za bardzo pouczającą rozmowę. Jestem pewna , że polubimy się z naszą performą. Trzeba tylko się doszkolić. Za jakiś czas te 16 stron, które przeczytałam nie będzie już dla mnie czarną magią. Pozdrawiam i do zobaczenia "na szlaku";)

Narazie jeszcze nic tak do końca nie wiemy - rozmawiałem z właścicielką i instalatorem i wydaje się że problem jest głębszy niż sie wydawało. Serwisanci to niech się sami szkolą i szukają błędów inaczej to nie będą serwisanci tylko wymieniacze części, a w moim interesie nie leży kształcenie konkurencji.

Nooo dziwna sprawa ale Performa to nowość i też taka zaawansowana wiec tak zdalnie to trudno cokolwiek powiedzieć - trzeba na to popatrzeć.

Ja u siebie po rozpakowaniu pieca Performa zauważyłem pęknięty wężyk (pewnie od pomiaru podciśnienia) w miejscu jego mocowania do rury dolotowej powietrza. Gdybym tego sam nie naprawił, to pewnie instalator podłączył by piec z tą wadą i skutki tej nieszczelności mogły by pewnie wpływać na niepoprawne działanie pieca.