pawdot 02.05.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Witam Mam problem z presostatem. Przy rozpalaniu wyskakuje błąd. Wyczyscilem cały piec i komin. Cisnienie wody też jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł. Kupić nowy presostat? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 05.05.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Witam Mam problem z presostatem. Przy rozpalaniu wyskakuje błąd. Wyczyscilem cały piec i komin. Cisnienie wody też jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł. Kupić nowy presostat? Pzdr Najpierw upewnij się, że to presostat. Zmostkuj połączenia przy presostacie. Jak będzie OK, to zostaw już tak na stałe. Prowizorki są najtrwalsze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.05.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Najpierw upewnij się, że to presostat. Zmostkuj połączenia przy presostacie. Jak będzie OK, to zostaw już tak na stałe. Prowizorki są najtrwalsze. pzdr A nie prościej zadzwonić do serwisu - wezwać serwis. Presostaty sa dwa trzeba sprawdzić który i dopiero szukać przyczyny dlaczego blokują pracę. Mostkowanie na stałe to nie jest najlepsze rozwiązanie są to zabezpieczenia kotła które są tam potrzebne oczywiście można zmostkowac na stałe można też w zawór bezpieczeństwa korek wkręcić np. I cierpliwie czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.05.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 A nie prościej zadzwonić do serwisu - wezwać serwis. Presostaty sa dwa trzeba sprawdzić który i dopiero szukać przyczyny dlaczego blokują pracę. Mostkowanie na stałe to nie jest najlepsze rozwiązanie są to zabezpieczenia kotła które są tam potrzebne oczywiście można zmostkowac na stałe można też w zawór bezpieczeństwa korek wkręcić np. I cierpliwie czekać. To oczywiste, to taka odrobina ironii była Choć niezupełnie tak do końca. Nie wiadomo czy uszkodzony jest którykolwiek presostat. Może przewód się obluzował. Włosi to delikatny naród, może który słabo zacisk dokręcił..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.05.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 To oczywiste, to taka odrobina ironii była Choć niezupełnie tak do końca. Nie wiadomo czy uszkodzony jest którykolwiek presostat. Może przewód się obluzował. Włosi to delikatny naród, może który słabo zacisk dokręcił..... Pozdrawiam Raczej nie. Stawiam że albo coś jest zasyfione albo się manometr zawiesił i wskazuje to co wskazuje a ciśnienie wody jest takie jakie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.05.2018 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Może tak jak u kolegi Ponareco - może się przypalił, odpadł albo zacisnął wężyk od presostatu ciągu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.05.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Może tak jak u kolegi Ponareco - może się przypalił, odpadł albo zacisnął wężyk od presostatu ciągu ? Raczej wodny presostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.05.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 ....dlatego bez mostkowania się nie obędzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.05.2018 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 wystarczy miernik i obejdzie sie bez mostkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 06.05.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Może Pawdot nie ma miernika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 06.05.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 to jak nie ma miernika to lepiej żeby się tam nie dotykał bo się może jeszcze zaświecić - albo jego grzebanie przyniesie wiecej szkody niż pożytku - już miałem takiego który spalił płytę wentylator i coś jeszcze już nie pamiętam ale kosztowało go to grzebanie chyba 2,5 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer.on 07.09.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Jaki powinno być minimalne ciśnienie w układzie wodnym w piecyku Red Malva, ciśnienie spadło do 0.65 bara i nie włącza się piecyk. Komunikat rozpalanie nieudane.Obstawiam za niskie ciśnienie wody w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 07.09.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 A nie możesz dolać wody i sprawdzić? Oczywiście jest taki myk, że przy za niskim ciśnieniu kocioł Ci nie wystartuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer.on 07.09.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 No będę mógł dopiero we wtorek, bo jestem na wyjeździe służbowym. Tak gdybam bo to mój pierwszy tego typu piec. Temperatura trochę spadła i termostat pokojowy włączył piec, a tu lipa i telefon z domu że zimno w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 07.09.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Dobrze gdybasz. Mam podobny kocioł, przy 0,6 chyba jeszcze odpalał. Wiem że miałem podobną sytuację i zaraz skapnąłem się że chodzi o poziom wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer.on 07.09.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Piecyk montowany niedawno ok 1,5 miesiąca temu i pewnie powietrze było w instalacji uszło przez odpowietrzniki i ciśnienie spadło. Oby to było to.Nie mogę znaleźć informacji o ciśnieniu minimalnym bo max to 2,5bara. No sprawa rozwiązana. Były słabo domknięte drzwi od popielnika, po domknięciu wszystko działa. Edytowane 14 Września 2018 przez tracer.on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DzikosLaw 28.10.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Mam pytanie ponieważ hydraulik podłącza mi kocioł Red selecta 20 kv i jest problem bo woda na powrocie jest zimna. W domu jest 12 grzejników i podłogówka,są trzy rozdzielacze jeden na 8 pętli z zaworem mieszającym i pompką do podłogówki,oraz dwa rozdzielacze do grzejników.Jak się piec rozpala to wyjście z pieca jest gorące ale już rurka z powrotem jest zimna.Po jakimś czasie kilka grzejników jest ciepłych ale reszta zimna.W rozdzielaczu górna listwa gdzie idzie woda z zasilania jest gorąca ale ta dolna w której powinien być powrót cały czas jest zimna,taka sama sytuacja jest we wszystkich rozdzielaczach.Ogólnie cała instalacja jest podłączona pod jedno zasilanie i powrót.Hydraulik twierdzi że pompka w kotle nie może pchnąć wody bo jest tego trochę podpięte pod jedno zasilanie,czy to może być ta przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 28.10.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Mam pytanie ponieważ hydraulik podłącza mi kocioł Red selecta 20 kv i jest problem bo woda na powrocie jest zimna. W domu jest 12 grzejników i podłogówka,są trzy rozdzielacze jeden na 8 pętli z zaworem mieszającym i pompką do podłogówki,oraz dwa rozdzielacze do grzejników.Jak się piec rozpala to wyjście z pieca jest gorące ale już rurka z powrotem jest zimna.Po jakimś czasie kilka grzejników jest ciepłych ale reszta zimna.W rozdzielaczu górna listwa gdzie idzie woda z zasilania jest gorąca ale ta dolna w której powinien być powrót cały czas jest zimna,taka sama sytuacja jest we wszystkich rozdzielaczach.Ogólnie cała instalacja jest podłączona pod jedno zasilanie i powrót.Hydraulik twierdzi że pompka w kotle nie może pchnąć wody bo jest tego trochę podpięte pod jedno zasilanie,czy to może być ta przyczyna? To instalacja do poprawy z tego co piszesz to instalator nie wiedział co robi zobacz na stronie wentor są schematy hydrauliczne które kiedyś opracowałem podłącz według schematu że sprzęgłem i wtedy to będzie działało tak jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DzikosLaw 28.10.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2018 Czyli wystarczy dołożyć sprzęgło,czy trzeba też po sprzęgle pompki jeszcze założyć?Tylko że pomp nie da się za bardzo założyć bo mam porobione szafki w ścianach i nie ma tam za bardzo miejsca a po za tym nie ma w nich żadnego zasilania elektrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 29.10.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Czyli wystarczy dołożyć sprzęgło,czy trzeba też po sprzęgle pompki jeszcze założyć?Tylko że pomp nie da się za bardzo założyć bo mam porobione szafki w ścianach i nie ma tam za bardzo miejsca a po za tym nie ma w nich żadnego zasilania elektrycznego. Zadzwoń tel na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts