neo_83 18.11.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Pytanko do ilu barów dochodzi wam Red compact podczas dłuższego grzania?? bo mam wrażenie że umnie jest coś nie tak dodam że naczynko opróżnione powietrze dobite na 1bar i podlugim czasie jak pięć grzeje przekracza 2bary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 18.11.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 (edytowane) Pytanko do ilu barów dochodzi wam Red compact podczas dłuższego grzania?? bo mam wrażenie że umnie jest coś nie tak dodam że naczynko opróżnione powietrze dobite na 1bar i podlugim czasie jak pięć grzeje przekracza 2bary To znowu ******** przypomnij mi się pod koniec tygodnia. Edytowane 18 Listopada 2018 przez Tomaszs131 Wulgaryzmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 18.11.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2018 Ok miałem wlasnie zadzwonic po niedzieli do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 19.11.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 poradziłem sobie z problemem sam okazało się ze na jednym z rozdzielaczy jest niewielki wyciek (zbyt słabo dokręcona nakrętka ) + wymiana uszczelki przy naczyniu i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Huberto79 30.11.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Dzień dobry, Mam ogromny problem z Red Selecta 20. Czy moge prosic o nume rkonatktowy do Pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 30.11.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Dzień dobry, Mam ogromny problem z Red Selecta 20. Czy moge prosic o nume rkonatktowy do Pana. Co się dzieje? 608314310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 11.12.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Co się dzieje? 608314310 Gdyby ktoś potrzebował to mam w sprzedaży zapalarki ceramiczne do kotłów red compact - cena 230 zł + przesyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ponareco 11.12.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Gdyby ktoś potrzebował to mam w sprzedaży zapalarki ceramiczne do kotłów red compact - cena 230 zł + przesyłka. Witam, czy te zapalarki pasują też do kotła Red Performa EasyClean 25kW? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tmtmoek 16.12.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Witam wszystkich. Użytkuję RED Compact 18 piąty sezon, poza wymianą rusztu - koszyczka żeliwnego który spękał i przepaleniu się drugiej zapalarki stalowej, nie mam najmniejszych powodów do narzekania - tzn. nie miałem...Chodzi właśnie o zapalarkę. Importer RED Compact na Polskę posiada już tylko zapalarki ceramiczne w cenie, która wydała mi się delikatnie mówiąc wygórowana.Po kilku godzinach przed laptopem znalazłem zapalarkę w cenie 50% niższej ale... skuteczność rozpalania pieca wynosi obecnie również 50%. Mam pytanie do Puławiaka, który post wyżej proponuje swoje zapalarki - również w bardzo dobrej cenie:- czy zapalarka ceramiczna ma być ok 4cm krótsza od oryginalnej stalowej?- czy po zmianie zapalarki na ceramiczną należy zmienić ilość podawania peletu podczas cyklu rozpalania?- z twojego doświadczenia po jakim czasie powinien pojawić się płomień przy rozpalaniu ceramiką? Z góry dziękuję Ci za szybką odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer.on 16.12.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Jakie macie temperatury spalin w swoich kotłach? Ja mam piec Red Malwa Hydro 12 kw i mam wysoką temperaturę spalin. Według danych technicznych temperatura spalin max 114°C a ja mam na mocy maksymalnej piecyka mam od 155°C do max jakie zauważyłem 182°C.114°C uzyskuję po ograniczeniu mocy o 2 stopnie.Dodam że temperatura sprawdzana na trzech rodzajach pelletu 2 lokalni producenci i barlinek temperatura podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 16.12.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 1. Tak. Link do zdjęcia poniżej 2. Nie. Zmieniamy tylko czas pracy zapalarki. 3. Szybko ile czasu nie wiem ale 2-3 min maxhttps://drive.google.com/open?id=1xrbLEybcG3DDKu75jjiVsb4xYYQRRdRh Więc albo masz niewłaściwą zapalarkę albo źle zamontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 16.12.2018 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Spokojnie pomiar temperatury spalin zależy od punktu pomiaru - sprawdzaj nie w sterowniku ale na rurze łączącej piecyk z kominem powyżej 150 to już jej nie dotkniesz. A do tego te urządzenia mają zabezpieczenia przed zbyt wysoką temperaturą spalin jeśli przekroczy punkt max to zgłosi Ci błąd. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 16.12.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Powiem na przykładzie mojego, innego włoskiego kotla. Na wyświetlaczu pokazuje że 150 stopni a rurę można ręką dotknąć. Po prostu czujnik jest w takim miejscu że Ci ten wynik śrubuje. Gdyby był na czopuchu jak w większości rodzimych konstrukcji to pokazywało by Ci 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 16.12.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 U mnie w górnej części wymiennika (Granpala15kW) przy normalnej pracy temp spalin 100 stopni +/- 10 , rzadko kiedy ma 120 , 130 nigdy.Kocioł jest odstawiony od komina o jakiś metr (jesienią opomiarowałem trochę instalację termometrami elektronicznymi ) do komina spaliny wpadają z temp 50 do 60 stopni . Ten metr czopucha grzeje mi piwnicę , mam tam 21/22 stopnie . Sam kocioł mam obłożony dodatkową warstwą wełny 5cm , łącznie z drzwiczkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tmtmoek 16.12.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Zły montaż odpada, wydaje mi się że ciężko jest to źle zrobić.Pozostaje - niewłaściwa zapalarka, to bardziej, ale też nie ma tu wiele parametrów - 300W - jest., otwór w środku - jest., - długość pasuje.Ta długość nie daje mi spokoju, wg mnie jest za głęboko schowana w "rurce" i to jest problem. Jest ktoś na forum, kto użytkuje już jakiś czas taką zapalarkę ( ceramiczną )??? Naprawdę działa lepiej (z każdym razem i szybciej rozpala ) od stalowej- fabrycznej??? Puławiak, jak dzisiaj w nocy nie odpali, jutro się zdzwaniamy i kupuję Twoją! Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Tmtmoek dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer.on 16.12.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Zmierzyłem temperaturę na rurze wychodzącej z kotła termometrem na podczerwień i było ok 80°C (kilka prób) a na sterowniku 133°C. Wszystko się zgadza jak piszecie, @Puławiak i @Eliks80°C było przy samym wyjściu z pieca a przy kominie ok 70°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 16.12.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 źle zamontowałeś wbrew pozorom bardzo łatwo to spie.......... . Wystarczy że za mocno rozchylisz kabelki i już masz problem. Przewody musisz tak ułożyć żeby tam był jak największy otwór i żeby tam swobodnie przepływało powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tmtmoek 22.12.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 źle zamontowałeś wbrew pozorom bardzo łatwo to spie.......... . Wystarczy że za mocno rozchylisz kabelki i już masz problem. Przewody musisz tak ułożyć żeby tam był jak największy otwór i żeby tam swobodnie przepływało powietrze. Jednak będę się upierał, że zamontowałem dobrze. Rozchylałem kabelki mniej lub bardziej, a piec i tak raz odpalał, a raz nie... Piec zaczął regularnie zapalać dopiero po zastosowaniu "redukcji" na zasysaniu powietrza z fabrycznych 70mm na około 40mm. Okazało się w między czasie, że firma dystrybuująca w Polsce Red Compacty ma taki "dławik" - krążek który wkłada się w 70mm otwór z tyłu pieca. Szkoda tylko, że nikt mi o tym nie powiedział, kiedy dzwoniłem do nich i chciałem zasięgnąć kilku informacji w temacie wymiany standardowej stalowej zapalarki, na zapalarkę ceramiczną... Średnio miły Pan powiedział tylko " ... ma być tyle krótsza, proszę wkręcić i będzie działać..." Dławik dorobiłem sam i piec zaczął faktycznie regularnie zapalać, ale po około 5 - 5,5 minutach - wg mnie za długo. Po "modernizacji" zapalarki i małych korektach w Parametrach pieca od kilku dni rozpalanie trwa 3 minuty! Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem, proszę pisać, spróbuje pomóc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.12.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Dziwne bo u moich klientów rozpalają bez żadnych problemów - być może jest inny problem w rurce w której jest zamontowana zapalarka być moze wytworzył się nagar i zmniejszył przepływ powietrza po przydławieniu zmieniłeś układ sił (ilość powietrza która przepływa przez zapalarkę) i teraz działa lepiej ale myślę że w tym może tkwić problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marakany 22.01.2019 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam. Może ktoś mi bezpłatnie pomoże?Posiadam Red Compact Slim ponad 4 lata wszystko z nim w porządku co prawda raz musiałem wymienić motoreduktor ( posypały się dwa ząbki w przekładni) prawdopodobnie wadliwy egzemplarz. Wymieniłem w tym czasie 3 zapalarki (normalka średnio wytrzymują 2 tys rozpaleń) Do tej pory był u mnie 2 razy serwisant w ramach ogólnego serwisu po 2 tyś godzin pracy kotła. Skasował mnie nawet nawet. To co on robi czyli przegląd i czyszczenie to sam robię i nic mnie to nie kosztuje. Ale jest jedno czego nie wiem otóż po 2 tys godz pracy zawsze wyskakuje na ekranie komunikat SERWIS co prawda można z tym normalnie funkcjonować ale jest to denerwujące. Prośba moja czy może ktoś mi podać KOD dostępu do menu serwisowego tak żebym mógł skasować komunikat serwis. Płacić serwisantowi parę stówek za przyjazd i skasowanie to trochę dużo - jeżeli ktoś może pomóc to dziękuje:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts