Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witam serdecznie wszystkich. Jestem na forum nowy więc przepraszam jeśli zrobię coś nie tak. Przechodząc do sedna sprawy mam problem z moim Red Compact 18. Kociołek użytkuje od tygodnia i nie mogę dojść dlaczego nie idzie woda na bojler. W układ jest wpięty zawór 3 drogowy Ottone dedykowany do kotła zgodnie z instrukcją. Gdy w zasobniku cw spadnie temperatura wody poniżej zadanej, zawór odcina obieg na co i przełącza na obieg cw. Wszystko ładnie, tylko po chwili rura do bojlera stygnie, a powrót z bojlera zimny. Zauważyłem jedynie, że rura do bojlera robi się gorącą w chwili przechodzenia zaworu z grzania co na cw i odwrotnie. Jest to dosłownie 3 sekundy. Nie mam pojęcia gdzie problem. Instalację oglądało już dwóch hydraulików i oni też ręce rozkładają.

Witam serdecznie wszystkich. Jestem na forum nowy więc przepraszam jeśli zrobię coś nie tak. Przechodząc do sedna sprawy mam problem z moim Red Compact 18. Kociołek użytkuje od tygodnia i nie mogę dojść dlaczego nie idzie woda na bojler. W układ jest wpięty zawór 3 drogowy Ottone dedykowany do kotła zgodnie z instrukcją. Gdy w zasobniku cw spadnie temperatura wody poniżej zadanej, zawór odcina obieg na co i przełącza na obieg cw. Wszystko ładnie, tylko po chwili rura do bojlera stygnie, a powrót z bojlera zimny. Zauważyłem jedynie, że rura do bojlera robi się gorącą w chwili przechodzenia zaworu z grzania co na cw i odwrotnie. Jest to dosłownie 3 sekundy. Nie mam pojęcia gdzie problem. Instalację oglądało już dwóch hydraulików i oni też ręce rozkładają.

Zdjęcia instalacji. Prawdopodobnie zapowietrzona

Tak używany 2000 godzin z małym hakiem. Jeśli chodzi o odpowietrzenie to walczyłem z trzy godziny i powietrza nie stwierdziłem. Jedno co mnie dziwi to , że wystarczy w chwili grzania cw odłączyć zasilacz programator Key z zasilalania i woda idzie na bojler taka , że o powrót można się popażyć. Zdjęcia wyśle jutro.

Witam

mam taki problem po wymianie rusztu na nowy (niby bardziej dopracowany)piec nie chce się rozpalić, wkładam stary jest wszystko ok niby wentor zaleca jakiś reduktor ciągu tulei żarnika,(zapalarke ma ceramiczną) moze macie jakieś rozwiązanie tego problemu ??? (wydaje mi sie ze rurka od żarnika w nowym koszyczku jest plycej i to chyba bedzie problemem)

p.s tak pomyślałem może zmniejszyć szczeline na żarniku :-?

po dokładnym porównaniu rusztów stary ma większe wciecie (i dodatkowo pod niewielkim katem )na opasce z przodu i dotyka po włożeniu do rurki w której jest żarnik a nowy nie i to jest wina braku zapłonu po podłożeniu kawałka blachy pod przód rusztu wszystko jest ok

pozostaje pytanie czy został tak zrobiony celowo żeby zarobić kolejny grosz na dostawce !? która jak widać ma stopke podnoszaca ruszt (tak udoskonalili ruszt :mad:

Witam. Problem rozwiązany. Kociołek posiada funkcję przepłwowego grzania wody . Odłączyłem kostkę od płyty grzewczej przy pompie i wszystko gra jak trzeba.. W moim piecu w ustawieniach pracy kotła jest 5 punktów. Drugi punkt właśnie odpowiada za przepływówkę i cw tyko trzeba przełączyć ręcznie kostkę. W nowszy oprogramowaniu pkt. 2 jest rozbity na podpunkty 2.1 I 2.2. Jeden odpowiada za cw drugi za grzanie przepływowe. Wtedy nie trzeba nic rozwinąć i przepisać. Szkoda, że w instrukcji nic na ten temat nie ma. Jestem ciekaw czy można w jakiś sposób zaktualizować oprogramowanie. Pozdrawiam Wszystkich i dziękuje za pomoc.

• 2 months później...
Witam.

Chcę kupić zapalarkę, tak pro forma żeby leżała w razie (w).

Mam piecyk RED Malva 12kw który spisuje się dobrze 2 sezon grzewczy.

I teraz mam pytanie do znawców tematu, jaka zapalarkę nabyć tak żeby pasowała do tego piecyka.

Dodam zdjęcie zapalarki.

[ATTACH=CONFIG]439368[/ATTACH]

To będzie psx albo 1 albo 2 bardziej stawiałbym na 2