Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie ma zalacznika ;-(

wiem ze dwa rozne systemy polaczone i to sterowac to ciezko bo podlogowka i jej bezwladnosc bardzo sie rozni od kaloryferow i tak mysle czy jednak nie dolozyc buforu bo to chyba jedyne rozwiazanie w tej chwili.

z bufora to juz mozna chyba wysterowac oba systemy wg potrzeb?

Dzieki wielkie, obejrzalem i w zasadzie mam jak na stronie 3 "Ogrzewanie podłogowe,

grzejniki oraz C.W.U. bez sprzęgła" i zamiast jakiegos modulu sterowania kotlem i pompa mam przylgowo zalozony termometr do rury za 3d idacej na C.O. ustawiony na 60'C.

O co dokladnie chodzi z modulem sterowania kotlem? Nalezy go zamontowac czy tak jak mam bedzie dobrze?

Zastanawia mnie jeszcze ten jeden kaloryfer ciagle otwarty - w jakim celu? To chyba bedzie bardzo goracy pokoj?...

I widze ze termostat jest w pokoju z grzejnikami - to ma chyba kolosalne znaczenie...czyzby to mial byc ten pokoj z otwartym stale kaloryferem? Zwiekszy to taktowanie pieca na pewno...

dla kazdej petli podlogowki mam termostat i silownik ale nie korzystam z tego - petle caly czas otwarte - przeplywy na petlach przy pompie 25/60 i biegu II ok 1l/min - moze ciut ponizej.

z rozdzielacza od kaloryferow mam zasilone jeszcze dwie male petle w lazienkach na rtl.

otwarty kaloryfer robiacy za sprzeglo - ma znaczenie ktory to ma byc otwarty? najdalej od rozdzielacza? najblizej? wystarczy ze jest glowica na kaloryferze na 5 czy trzeba zdjac? moze to byc drabinka w lazience czy za mala?

ta pompa pracuje w zasadzie tylko na grzejnikach wiec na zmiennej charakterystyce i taka średnie prędkość pompy tak przez net to trudno dobrać wydajność zwykle na domku jednorodzinnym wystarcza mały bieg pompy. W twoim przypadku lepszy byłby schemat ze sprzęgłem i oddzielnymi pompami na grzejniki i podłogówkę. Najłatwiej wysterować. Ale jeśli jest tak jak jest to trzeba do listwy sterującej dołożyć moduł sterujący pompą i kotłem i wpiąć go równolegle do termostatu. I wtedy masz cześciowo oddzielne sterowanie podłogówką i grzejnikami. Edytowane przez Puławiak

• 2 weeks później...

Po zamontowaniu przekaźnika, piec włącza się już i wyłącza jak powinien :)

No i spalanie całkiem inne.

Ustawiłem temp. na 19 stopni, po pięciu dniach średnio- dobowe spalanie wyszło 11.2 kg

Mam tylko problem, że wskakuje mi na zawór wyższa temperatura niż zadana. Ustawiam na podłogówkę np. 34, a dochodzi przez chwilę do pięćdziesięciu kilku.

Czasem złapie 55 i włącza się alarm przegrzania podłogówki.

witaj, panteraz widze ze spalanie opanowane ;-)

napisz cos u ustawieniach reda, jak ci sie pali pellet, jaka receptura podawania pellet i powietrza. masz moze jakiesc zdjecia

opisz prosze swoja instalacje i jak to masz zgrane

ja utrzymujac 21.5 st potrzebuje ok 20kg na dobe minimum

chyba duzo zuzywam pellet na ponowne wygrzanie budynku.

sterowany jest jednym termostatem i wylacza sie przy 22C a zalacza piec przy 21 i grzeje 1 lub 2 razy na dobe..

u ciebie jak to wyglada?

Witam

Proszę kolegów o radę. Mam zamiar kupić piecyk reda. Dylemat jest taki czy brać 14 kw czy 18 kw. Do ogrzewania będzie mały domek parterowy, 100 metrów. Wiem, że 14 ma trochę mały zasobnik na pelet ale można teraz dokupić ten dodatkowy pojemnik za 550zł i zwiększy się zasobnik. Reda 14 mogę mieć w cenie 12500 + zasobnik 550. Red 18 jest w cenie 13350. Dodam tylko, że domek jest bardzo dobrze ocieplony. Piecyk będzie służył tylko do ogrzewania, bez wody użytkowej.Pzdr

witaj, dosypywanie pelletu nie jest uciazliwe a 18 i 14 w zasadzie roznia sie tylko pojemnoscia zbiornika i w twoim przypadku pracowac beda tak samo. Jezeli nie przeszakdza ci codzienna obsluga pieca to lepiej chyba wybrac 14 a kasa ktora ci zostanie niech idzie w dobre sterowanie i w instalacje dobrze wykonana :-)