pawdot 17.02.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Chociaż piecyk będę instalował dopiero za jakieś 3 miesiące to muszę kupić go do końca lutego bo jest promocja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symeonvii 20.02.2016 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Witam aby nie zakladac nowego tematu mam pytanie do uzytkownikow tego kotla: jaka jest jakosc wykonania tego kotla bo na zdjeciach wyglada tak troszke ´´cienko´´ bede mial domek ok 190 mkw po podlodze i zastanawiam sie czym go ogrzewac. Sciany 24 cm betkon komorkowy + 15 cm styro dach 30 cm welna podloga 15 cm styro. Myslicie ze pellet bedzie dobrym rozwiazaniem? Nie mam opcji gazu bo nie ma sieci w okolicy Pozdrawiam uzytkownikow i dziekuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.02.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 jak cienko ? Czyli ? Ja uważam że jest bardzo ładnie wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 20.02.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 witaj, panteraz widze ze spalanie opanowane napisz cos u ustawieniach reda, jak ci sie pali pellet, jaka receptura podawania pellet i powietrza. masz moze jakiesc zdjecia opisz prosze swoja instalacje i jak to masz zgrane ja utrzymujac 21.5 st potrzebuje ok 20kg na dobe minimum chyba duzo zuzywam pellet na ponowne wygrzanie budynku. sterowany jest jednym termostatem i wylacza sie przy 22C a zalacza piec przy 21 i grzeje 1 lub 2 razy na dobe.. u ciebie jak to wyglada? Nic nie zmieniam w recepturach pellet i powietrze. Też miałem ostatnio 22C ustawione, histereza 1C, jak spadnie do 21 to się włącza i przy 22C wyłącza. Wtedy mi spalał średnio 17kg/dobę. Zaznaczam że nie ma mrozów. Też mam jeden termostat w przedpokoju. Pellet mam dwa rodzaje 650 regionalny robia sie spieki i 800 z ENplusA1 Nie ma chyba duzej roznicy w ilosci spalania, tylko w jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Symeonvii 20.02.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Nie no wygląda bardzo dobrze tylko chodzi mi o trwałość tego kotła bo z tego co wiem to gwarancja jest na 2 lata i jak Pan myśli wytrzyma ten kociołek z 10 lat przy normalnym użytkowaniu? I pytanie do Pana Puławiaka czy lepiej do tego kotła podłogowka czy grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 20.02.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 (edytowane) No 2 lata powinien. Ale 10 to nie chociaż nić nie wiadomo a tak na poważnie teraz kocioł nie składa sie tylko z wymiennika ale głównie z różnych dodatków - podajniki, wentylatory, elektronika, czujniki itd i to najczęściej te elementy ulegają awariom. Jeśli elementy które sie zużywają będą wymieniane to nie będzie problemu żeby wymiennik kotła wytrzymał te 10 lat, znam compacty które pracują po 5 lat i wymieniane były tylko zapalarki. A co do gwarancji to jest normalna (ustawowa) jak u wszystkich te wszystkie inne 5 letnie i inne gwarancje to mit taki chwyt marketingowy - gwarancja owszem jest ale np na szczelność "połączeń spawanych wymiennika" wymiennik już dawno będzie na złomie z dziurą wielką jak pięść ale spawy dalej będą szczelne. Co do instalacji to nie ma to wiekszego znaczenia kocioł poradzi sobie i z podłogówką i z grzejnikami. Jedynie to układ mieszany jest troche kłopotliwy bo podnosi koszty instalacji ale tak jest we wszystkich kotłach. Najprostsza instalacja kotła będzie z grzejnikami, troche bardziej skomplikowana będzie z podłogówką ( trzeba obniżyć temperaturę czynnika), no i najbardziej skomplikowana mieszana. Edytowane 20 Lutego 2016 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 20.02.2016 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Mam Reda i uważam że jest solidnie wykonany. siłowniki, magnesiki, fajny, mały i praktyczny. Aby był żywotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 20.02.2016 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Orfy w skrócie to u mnie wygląda tak: Rządzi podłogówka, mam zawór trójdrogowy z siłownikiem afriso. Wszystkim steruje regulator Tech ST 431 N, do tego w przedpokoju pilot pogodowy Tech ST 280. Mam też czujnik pogodowy, chociaż wydaje mi się teraz że nie jest niezbędny. Problemem jest temperatura zaworu, która przekracza temperaturę zadaną. Zwłaszcza jak startuje kociołek. Nie mam na razie czasu bawić się w ustawienia. Ale od jakiegoś czasu ustawiłem kontrolę temp. co 180sek i przynajmniej nie przekracza 54 stopni i nie włącza się alarm Skok otwarcia zaworu mam ustawione na 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 20.02.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 A w sypialniach i dużej łazience mam grzejniki.Temp. on pomp mam na 58C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Panteraz 20.02.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Gdyby ktoś miał podobny układ, miło byłoby gdyby pochwalił się ustawieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Torez 22.02.2016 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Cześć Panteraz. W swojej instalacji masz też grzejniki? Jeśli to możliwe mógłbyś mi na priv lub e-mail wysłać schemat swojej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2016 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tu masz schematy hydrauliczne. Panteraz chyba ma wersję ( o ile mnie pamięć nie myli wersję ogrzewanie podłogowe, grzejniki oraz cwu bez sprzęgła) http://www.wentor.pl/Schematy-montazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 22.02.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Witam, ja co do wykonania nie mam zadnych zastrzezen. Pali sie ladnie, odpala bezproblemowo. Bez spiekow.Instlacja mieszana bez sprzegla- wiekszosc podlogowka a w sypialniach kaloryfery. Piec ustawiony na 67'C/ Temperatura statru pompy pieca na 57'C. Pompa podlogowki startuje od termometru przylgowego zalozonego za zaworem 3d po stronice C.O. Poniewaz jest to przylgowy wiec nie wiem dokladnie przy jakiej temperaturze startuje pompa podlogowki ale jest to ok 60'C.Pompa w piecu ustawiona jest na stala charakterystyke mniej wiecej w polowie ale za rada Pulawiaka przestawie w wolnej chwili na charakterystyke zmienna.Pompa podlogowki to 60 i pracuje na 2gim biegu przy przeplywach ok 0,8.Piecem steruje termostat w pomieszczeniu z podlogowka. Ustwione mam 21.5'C wiec piec pracuje od 21'C do 22'C.Gdy na dworze jest powyzej 0'C piec zalacza sie na potrzeby c.o. 2 razy na dobe i pracuje ok 7h w sumie bo zanim temperatura spadnie z 22'C do 21'C to juz podloga wystudzona wiec zanim znowu nagrzeje podloge i dom mija duzo czasu - stad chyba dosyc spore spalanie wg mnie bo sr.20kg/d.Zastanawiam sie nad zmiana termostatu na programowany tygodniowy aby czesciej zmusic piec do pracy zanim podloga wystygnie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 gdzieś ci to ciepło ucieka ? bo 20 kg na dobę to duzo to razem z cwu czy bez cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 22.02.2016 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 razem z cwu nastawione na 30'C w 200l zbiorniku - tankowane 2.3 razy na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 woda użytkowa 30 st to jakaś strasznie zimna ? Jak tankowane 2-3 razy na dobe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 22.02.2016 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 40 C tyle pokazuje czujnik w połowie zbiornika. Na gorze termometr pokazuje 55C. To wystarcza do dwóch pryszniców. 2 3 razy na dobę bo każdy duży pobór wody zabiera te 10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.02.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Coś mi ta twoja kotłownia nie pasuje możesz mi wysłać na maila zdjecia tej kotłowni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 22.02.2016 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Jasne. Zrobię i podeśle. Czemu uważasz ze coś nie pasuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.02.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Nie wiem tak do końca - taka "kobieca intuicja" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts