Thief 24.02.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Witam wszystkich To mój pierwszy post... przejdźmy do sedna czyli Red Compact 14/18 kw i jego "obsługi". Na wstępie przedstawię swoją konfigurację świeżego domu: [dom] - powierzchnia ok 150 m2 - ocieplenie (cm) ścian - 22 grafit, posadzki - 20, dach - 15 pianki. Poddasze/dach 15 - 20 wełny mineralnej. Mam świadomość, że muszę uszczelnić właz na strych - ogrzewanie podłogowe po całosci (wylewka 7 - 8 cm) [instalacja CO] - ogrzewanie podłogowe - CWU (140L) - Red Compact 18 kw (ze względu na większy zasobnik) - brak czujników pogodowych [konfiguracja instalacji] - temp CWU 55C - temp pieca 65C - temp uruchomienia pompy pieca 58C - temp wody na wejściu w podłogówkę 34 - 40C (testy testy testy... ) - jest też w "zestawie" mobilny czujnik temperatury (termostat) centralny który ma za zadanie odcinać pracę pieca po osiągnięciu zadanej temp w domu. Dopiero się z tym zapoznaje, chwilowo nie wykorzystywany. Na chwilę obecną zużycie pelletu (Stelmet Olimp) waha się w graniach 3 worków na 2.5 doby przy czym (znowu w ramach testów) ustawiłem prace pieca na 4 - 8 rano i 14 - 20 po południu. Na podstawie powyższych informacji wynika, że u mnie zużycie pelletu jest również za wysokie. Mam za to parę praktycznych pytań, na które nie znalazłem klarownej odpowiedzi: 1. wykorzystanie funkcji auto-eco. Może ktoś mi na przykładzie opisać co i jak? Do czego to służy etc? Kiedy z niej korzystać? 2. czy lepiej uruchomić piec by pracował kilka(naście) godzin dziennie w trybie ciągłym czy raczej w trybie (timer) którego chwilowo użytkuje? Biorę pod uwagę fakt, że nie korzystam z przenośnego termostatu. 3. załozmy, że piec osiągnął zadaną temp (np 65C). zablokowałem wejście w podłogówkę, CWU osiągnęło również zadaną temp - czy piec sam przełączy się w tryb standby/oczekiwania albo offline/wyłączy się (nie będzie podtrzymywał temperatury) i uruchomi ponownie, gdy wykryje np spadek temp w CWU albo w temp podłogówki? 4. jaka w praktyce jest różnica temp wody na wejściu w podłogówkę a temp jaką uzyskujemy w domu? (ewentualnie przy podłodze) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 25.02.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 1 Auto -eco- program wyłączający kocioł po dostaniu sygnału od termostatu pokojowego - brak żądania grzania. Można ustawić z zwłoką 1-30 min.2. Wg mnie powinno używać się termostatu lub wyjścia termostatu bezwzględnie.3. Kocioł gdy osiągnie zadaną moc bez termostatu pokojowego schodzi na moc minimalną i wyłączy się dopiero jak osiągnie 80 stopni. Patrz pkt 2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake8 28.02.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 hej mam pytanko czy któryś z użytkowników Reda jest z Małopolski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwest 15.03.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 WitamChciałem dołączyć do grupy użytkowników pieca red compact 18. Zanim zdecydowałem się na ogrzewanie domu pelletem długo się zastanawiałem, analizowałem, rozmawiałem ze znajomymi, ale wiedziałem jedno, że jak zdecyduję się na pellet to będzie piec red compact żaden inny. Do podjęcia ostatecznej decyzji o wyborze tego pieca przyczynił się Pan Puławiak. Piec kupiłem u Pana Puławiaka z usługą montażu. Polecam wszystkim niezdecydowanym ten piec z opcją kupna z montażem i wykonaniem całej instalacji w kotłowni w wykonaniu Pana Puławiaka. Zero stresu, że coś nie zadziała, profesjonalny montaż,estetyka wykonania i optymalne skonfigurowanie pieca z instalacją mieszaną ( c.o., podłogówka, cwu) domu jednorodzinnego. Jak na razie piec działa rewelacyjnie, komfortowa i czysta obsługa, proste czyszczenie. Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółami, to proszę pisać. Następnym razem umieszczę zdjęcia kotłowni. A więc jak pellet to piec red compact, jak red compact to tylko u Pana Puławiaka z montażem i wykonaniem instalacji. Gorąco polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 15.03.2016 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 witaj Qwest, długo już uzytkujesz piecyk? jaki dom i spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qwest 16.03.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2016 WitajNa razie za dużo nie mogę powiedzieć, bo piec użytkuję dopiero od dwóch tygodni. Dom ma powierzchnię użytkową 160 m2 z tym, że nie ma ocieplenia zewnętrznego ścian i ocieplenie poddasza jeszcze nie jest skończone, jest w trakcie wykonywania (3/4 wykonane ocieplenie w krokwiach, a jeszcze całość pozostaje druga warstwa). Parter to w całości podłogówka, poddasze podłogówka w łazience i holu w pokojach grzejniki. Teraz aktualnie utrzymuję na parterze temp. 14 st., na poddaszu 10 st. to co drugi dzień muszę zasypać pojemnik 2-3 worki po 15 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 31.03.2016 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Witam, na dworze sie ocieplilo a moj Red pali tyle samo co przy temperaturach gdzie w nocy bylo na minusie ;-( Poradzcie co zrobic bo to sie wydaje nie mozliwe. Kolega Pulawiak widzial moja kotlownie wiec moze cos konkretnego poradzi? Jezeli mozecie podac jakie macie instalacje i jak nia sterujecie konkretnie (przy uzyciu jakich regulatorow etc.)Przy obecnych temperaturach moj Red zalacza sie raz dziennie i pracuje 5h zeby podniesc temperature w pomieszczeniu o 1'C (tam gdzie podlogowka) - sklaniam sie do tego ze po wylaczeniu Reda i po zatrzymaniu sie pompy od podlogowki jak juz zacznie podloga stygnac to juz jest "za pozno" na to aby szybko znow podniesc temperature i stad ten dlugi proces pracy pieca i nagrzewania pomieszczenia (dotyczy to tylko pomieszczen z podlogowka bo przy kaloryferach wiadomo ze szybko oddaja cieplo do powietrza).Moze pompa podlogowki powinna pracowac caly czas? nawet jak Red stoi?Jakos to musze ugryzc przed kolejna zima - chyba ze wstawic bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 02.08.2016 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 Witam po długiej przerwie. Po wielu bojach mój Red dzięki Puławiakowi odzyskał trochę życia za co mu dziękuję.Jednak z przyczyn ode mnie niezależnych od kwietnia Red stoi w kotłowni i się nudzi a wodę grzeje grzałka elektryczna.Jak wasze Redy dają sobie radę z grzaniem w trybie lato samej wody?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 27.09.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Witam po długiej przerwie. Po wielu bojach mój Red dzięki Puławiakowi odzyskał trochę życia za co mu dziękuję. Jednak z przyczyn ode mnie niezależnych od kwietnia Red stoi w kotłowni i się nudzi a wodę grzeje grzałka elektryczna. Jak wasze Redy dają sobie radę z grzaniem w trybie lato samej wody? pozdrawiam hej ja na lato mam ustawiony piec na podgrzewanie wody 2 razy w ciagu dnia z rana i na wieczór poprzez timer po godzince ma czas aby nagrzać bojler (160 litrór ) i spokojnie wystarcza to na 4 osoby spala przy takim ustawieniu 5 worków mieśięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 30.09.2016 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 witaj, pochwal sie domem i ustawieniami pieca oraz spalaniem. dlugo masz reda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 04.10.2016 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 hej to będzie moja druga zima poprzednią utrzymywałem 22c 23c bo w wolnym czasie wykańczałem dom piec był zał. od listopada do maja jak dobrze pamiętam , na ten okres spalił około 1800kg woda użytkowa była ustawiona na 25c. Reda montował i ustawił mi Puławiak więc nic nie zmieniałem i nie grzebie w ustawieniach jest okco do domu to ogrzewam 130m2 +garaz i kotłownia 30m2 ocieplenie podłoga 15cm, poddasze 30cm ,sciany 15 grafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 04.10.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 zapomniałem napisac o co poddasze grzejniki na dole podłogówka i na wszelki wypadek 4 grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neo_83 04.10.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam po długiej przerwie. Po wielu bojach mój Red dzięki Puławiakowi odzyskał trochę życia za co mu dziękuję. Jednak z przyczyn ode mnie niezależnych od kwietnia Red stoi w kotłowni i się nudzi a wodę grzeje grzałka elektryczna. Jak wasze Redy dają sobie radę z grzaniem w trybie lato samej wody? pozdrawiam jak można zapytac to dlaczego wode grzejesz prądem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 05.10.2016 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 neo_83 grzeje wode pradem bo zadko w domu wiec tak mi wygodniejNapisz cos wiecej o swoim domu i instalacji - ja w swoim mam 160m2 i spalam prawie 20kg/d co jest wg mnie za duzo i nie wiem czemu tak bylo w zeszlym sezonie ktory byl pierwszym sezonem reda w moim domu. instlacja podlogowka plus grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orfy 25.10.2016 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Witam, 10 października uruchomiłem swojego reda. Zasypalem zbiornik i cieszę się ciepełkiem. W domu ustawione 21,5'C. Dziś rano wsypałem 10ty worek olimpu i wychodzi mi, że ok 9 już spaliłem. Jak na 14 dni to chyba nieźle? A jak wasze redy?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawdot 27.10.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witam, 10 października uruchomiłem swojego reda. Zasypalem zbiornik i cieszę się ciepełkiem. W domu ustawione 21,5'C. Dziś rano wsypałem 10ty worek olimpu i wychodzi mi, że ok 9 już spaliłem. Jak na 14 dni to chyba nieźle? A jak wasze redy? Pozdrawiam Witam Przy takiej pogodzie jak teraz mój red chodzi jakies 6 godzin na dobę i spala około 2kg na godzine pracy. W calym domu podlogowka jakies 115 metrów, jeszcze będzie grzejnik w łazience. Nie grzeje jeszcze wody użytkowej. Mam ustawiony termostat na 21 stopni histereza 0.4. Przy takiej pogodzie jak teraz piec rozpala się dwa razy. Pelet od lokalnego dostawcy za 600pln. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtazy 29.10.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2016 Witam,Od początku października użytkuje Red Compact 18. Dom 250-300m2 plus 40m2 garaż gdzie jest grzejnik. W całym domu grzejniki. Cwu z zasobnika 250l. Piec chodzi w tygodniu 4-8, 15-22 a w weekendy 7-21. Termostat pokojowy służy tylko do załączania pieca o określonych godzinach. Temperatura w domu ok. 22 stopni w zależności od pomieszczenia. Zawory grzejnikowe sobie to regulują. Przez trzy pierwsze tygodnie zużycie na poziomie 22kg na dobę. W ostatnim tygodniu zmniejszyłem podawanie peletu o 30% i zużycie spadło do 17kg. Jak dla mnie to rewelacja, wcześniej ogrzewaliśmy dom prądem i muszę przyznać że różnica w kosztach i komforcie jest duża. Zobaczymy jak będzie przy mrozach ale już widzę że będzie ok.Pelet lokalny w cenie 650/tona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubek 121 30.10.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Witaj Puławiak Kupiłem rok temu dom 180m2 Mam kolektory słoneczne 6 sztuk od Kwietnia do końca września tego roku grzały bufor DOSKONALE!!!Bufor 2000L Jest i kocioł na wszytko plus grzałka 9KW palę drewnem bo miałem dostęp za darmo teraz muszę kupować. Wysuszone 180pln za 1m3.Kocioł nagrzewa bufor bardzo fajnie i szybko ALE.Mam osobne trzy pompy czyli jedną na grzejniki druga podłogówka u góry u dzieciaków i trzecia dół bez termostatów załączane timerem pompy pracują w nocy od 22 do 6 rano w tańszej energii posiadam prąd dwutaryfowy.Chcę mieć spokój z czyszczeniem pieca z łupaniem drewna itd. Brak czasu a z drugiej strony trochę lenistwo:)Planuję w tym tyg.zakupić piec na pellet RED Lub Slimpel czytam już pół roku różne fora i człowiek powoli szaleje myślę że te 24 kw wystarczą będzie się szybciej bufor nagrzewał itd.Czy z czystym sumieniem polecisz mi taki kocioł,czytałem twoje różne wypowiedzi i mają one sens!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtazy 31.10.2016 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Przy piecu na pellet będziesz musiał min. raz na tydzień 5 minut poświęcić na czyszczenie ( tak jest u mnie przy piecu Red Compact 18) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oletomada 27.11.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam. Jak wyglada serwis i jego dostepnosc tego kotla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts