Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stoję przed wyborem pieca i zastanawiam się nad wyborem pelletu jako paliwa docelowego. Dość mocno spodobał mi się Red Compact. Z tego co czytałem to ważna jest instalacja i regulacja pieca przez wykwalifikowanego instalatora, aby uniknąć problemów z eksploatacją pieca, tzn. aby nie przepalać opału na pusto. Czy zna ktoś jakiegoś dystrybutora z Małopolski (okolice Nowego Sącza), który mógłyby sprzedać i zamontować Red Compacta.

Pytanie do użytkowników pelletu jeszcze o zużycie opału. Będę miał do ogrzania dom z poddaszem ok. 190 m2 po podłogach (plus garaż 30 m2 na pół gwizdka). Dom ocieplony porządnie (15 cm na ścianach, 20 cm stropodach, podłoga 12 cm, okna trzyszybowe). Zastanawiam się ile pelletu może pożreć na sezon taki Red Compact 18 kw. 4 tony? Więcej? No i czy wszyscy palicie tylko tym drogim pelletem za ponad 900 zł czy też jest szansa, że piec ogarnie pellet za 700 zł i też będzie dobrze.

Cały czas waham się nad ostateczną decyzją czy wybrać pellet, bo ekogroszek pewne wyjdzie taniej. Tylko zastanawiam się ile taniej. Czy to będzie kilkaset zł za sezon czy jednak to będą kwoty dużo powyżej 1000 zł. I czy w ogóle na te ostatnie pytanie da się udzielić rzetelnej odpowiedzi?

Dzień dobry!

Rozważam wymianę kotła węglowego na kocioł pelletowy.

Red Compact 18kW ma małą pojemność wodną 25 litrów:

1) czy nadaje się do starych instalacji grawitacyjnych z kaloryferami żeliwnymi o dużej pojemności wodnej (aktualnie taką mam)?

2) czy z tego powodu nie będzie miał istotnie większego spalania pelletów?

Jego instrukcja podaje komin o średnicy 10cm:

3) mam komin zewnętrzny wysokości 7,5m, ocieplony, średnicy wewnętrznej 20cm, czy to nie będzie zbyt duża średnica?

4) czy z tego powodu spalanie nie będzie istotnie większe?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich forumowiczów :bye:

Edytowane przez szymonfryca

• 1 month później...

Zastanawiam się nad wykorzystywaniem np. Red Compact do ogrzania domu ok 120m2, tylko podłogówka.

Czy jest sens stosować bufor? Wydaje sie, że to sensowne by piec właczał się z moca nominalną, ogrzał bufor i wyłączył.

Później za buforem będzie układ podłogówki ze sterownikami pokojowymi i siłownikami, które bedą sobie to ciepło z bufora pobierac zgodnie z potrzebą. Nie będzie się to wtedy gryzło z pracą kotła.

Czy ten bufor moze być jednoczesnie zbiornikiem na CWU?

Docelowo będą chyba solary, i tak bym od poczatku inwestował w duży zbiornik.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witam, zakupiłem kocioł red compact 18 kw, hydraulik wszystko zamontował, a tu zonk. Napełniamy kocioł wodą i z kotła cieknie woda ze spawu, kotłownia zalana. Piec nowy jeszcze nie odpalony, ręce opadają, co z tym zrobić. Przesyłam zdjęcia, proszę o pomoc.

zdjęcie1.jpg zdjęcie 2.jpgzdjęcie 3.jpgzdjęcie 4.jpg

Edytowane przez CZARKOWSKI

witam ,jestem nowy na forum i mam parę pytań odnośnie pieca red compact.

1. Czy ten piec może być podpięty do starszej instalacji CO i Cwu? bo ja mam w domu tylko grzejniki ,bez podłogówek itd. Bojler mam ok.300l.

2. Czy nie jest to problemem dla tego pieca duży przekrój rur? dawniej nie miałem żadnej pompki wszystko działało grawitacyjnie

witam ,jestem nowy na forum i mam parę pytań odnośnie pieca red compact.

1. Czy ten piec może być podpięty do starszej instalacji CO i Cwu? bo ja mam w domu tylko grzejniki ,bez podłogówek itd. Bojler mam ok.300l.

2. Czy nie jest to problemem dla tego pieca duży przekrój rur? dawniej nie miałem żadnej pompki wszystko działało grawitacyjnie

Jak najbardziej się nadaje.

Nie może pracować swobodnie na instalacji z dużymi przekrojami rur.