Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 439
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

6, 8 pellet drzewny

ok dziękuje za odp. Jeszcze mam pytanie p.Puławiak do pana ,czy pojemność wody w tym kotle nie jest problemem dla mojej starej instalacji co w której jest dużo wody ,nawet szczerze nie wiem ile wody mam w całym obiegu.Przepraszam jezeli zawracam głowe panu ,ale kto pyta ten nie błądzi

Nie jest problemem. Jesli kocioł może współpracować np z 1000 litrowym buforem to dlaczego by nie mógł pracować z instalacja w której jest powiedzmy 300 litrów wody.

ok.super dziekuje,nie pomyślałem o tym i mam jeszcze jedno pytanie do pana,czy komin powinien mieć specjalne wymiary ,czy jest jakaś alternatywa jeżeli komin jest za duży ,chodzi mi o przepustowośc

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Witam kupiłam kocioł red compact 18. Hydraulik zainstalował go w kotłowni. Jednak mam wątpliwości czy zawór termostatyczny 55C został prawidłowo założony. Prosze o opinie [ATTACH=CONFIG]398636[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]398637[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]398638[/ATTACH] z góry dziękuję

Zle. Na środku jest powrót i tam powinna być woda zmieszana zasilanie do czerwonego. powrót z instalacji do niebieskiego.

Czy masz zawór vtc bo na zdjęciu nie widzę jak przebiegają kreski czy od góry masz czerwoną zasilanie z kotla a z prawej stron niebieską powrót z centralnego

Dobra rano trochę za szybko pisałem i może nie całkiem wyjaśniłem.

Srodkowy krócieć w kotle to powrót.

Zawór ma 3 oznaczenia - czerwony, niebieski, czerowno/miebieski

Czerowny to zasilanie z kotła montowane na trójniku: zasilanie z kotła - zasilanie do zaworu - zasilanie instalacji.

Zawór montujesz na powrocie Niebieski powrót z instalacji centralnego - czerwone zasilanie z kotła- czerwono/niebieski - powrót do kotła.