Bochnia 15.01.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam, otoz otrzymalem w spadku waska dzialke 15m szerokosci na ktorej chcialbym wybudowac dom. Jednak w jedej z granic dzialki jest wybudowany dom, i w scianie w granicy sa wykonane okna, dom jest z lat 70-80. Co w tej sytuacji moge zrobic jakie odleglosci musze zachowac? I czy sasiad musi zamurowac okna?? Za wszelka pomoc bardzo dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 31.01.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 w scianie w granicy sa wykonane okna Okna są na kondygnacji parteru, piętra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 31.01.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Sąsiad ma okna niezgodnie z obowiązującymi przepisami !!! - do zamurowania, natomiast jego zabudowa ( w "ostrej granicy" ) pozwala na budowę obiektu również w "ostrej granicy" , "jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bochnia 21.02.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Okna są na kondygnacji parteru, piętra? Na parterze i pietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 20.04.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Prawo jest po Twojej stronie, ale rozpoczynanie dialogu z sąsiadem od polecenia "do zamurowania" może zwiastować wieloletni konflikt. Jeśli działka jest wąska i długa, a do tego odpowiednio ustawiona względem stron świata, to można szukać jeszcze innych rozwiązań na jej zagospodarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 20.04.2016 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 A co powiecie na moją sytuację - ojciec wybudował dom, po 30 latach podzielił działkę na pół - z przodu jest jego dom, z tyłu dla mnie. Wytyczona została droga dojazdowa do działki tylniej po prawej stronie działki - od domu ojca do granicy drogi jest 0,5 metra - na całej sciane sasiadujacej z drogą w sumie z 10 okien - urząd pozwolił na coś takiego. Ojciec przepisał działkę i drogę dojazdową na mnie - urząd cos tam chciał żeby droga dojazdowa była współwłasnością - bo dach ojca domu wchodzi w powietrzu na teren drogi, więc by miał mozliwość jego naprawy. No ale załatwiliśmy ze działka jest tylko na mnie. I co np teraz - powiedzmy że jestem wredny syn - czy jakbym to zgłosił to ojciec musi okna zamurowywać mimo że wybudował się przed podziałem działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 20.04.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 droga drogą, wszystko zależy gdzie jest granica działki ? - jeśli w drodze to taki podział raczej nie powinien mieć miejsca, choćby z tego powodu, że rodzi konflikty i niezgodności z przepisami.- jeśli droga wewnętrzna i zabudowania są na jednej działce - nie ma problemów ( może poza możliwym spływem wody na działki sąsiednie z terenów utwardzonych, co również nie powinno mieć miejsca ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 21.04.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Cała działka wytyczona na drogę wewnętrzną nalezy do mnie, została przerobiona co do centymetra na droge dojazdową (Bo miała 4 metry szerokości i 40 metrów długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bochnia 31.07.2016 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Prawo jest po Twojej stronie, ale rozpoczynanie dialogu z sąsiadem od polecenia "do zamurowania" może zwiastować wieloletni konflikt. Jeśli działka jest wąska i długa, a do tego odpowiednio ustawiona względem stron świata, to można szukać jeszcze innych rozwiązań na jej zagospodarowanie. Działka jest długa i wąska jednak dojazd jest tylko z jednej strony poza tym plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje zabudowę tylko na "gornej" cześci działki. Z sąsiadem się nie kłócę, rozmawialiśmy już na ten temat i myślę że jeśli zajdzie taka potrzeba sąsiad wstawi w miejsce okien luksfery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts