Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w granicy z oknami

Bochnia

Recommended Posts

Witam, otoz otrzymalem w spadku waska dzialke 15m szerokosci na ktorej chcialbym wybudowac dom. Jednak w jedej z granic dzialki jest wybudowany dom, i w scianie w granicy sa wykonane okna, dom jest z lat 70-80. Co w tej sytuacji moge zrobic jakie odleglosci musze zachowac? I czy sasiad musi zamurowac okna?? Za wszelka pomoc bardzo dziekuje.

• 3 weeks później...

Sąsiad ma okna niezgodnie z obowiązującymi przepisami !!! - do zamurowania, natomiast jego zabudowa ( w "ostrej granicy" ) pozwala na budowę obiektu również w "ostrej granicy" ,

"jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej".

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Prawo jest po Twojej stronie, ale rozpoczynanie dialogu z sąsiadem od polecenia "do zamurowania" może zwiastować wieloletni konflikt. Jeśli działka jest wąska i długa, a do tego odpowiednio ustawiona względem stron świata, to można szukać jeszcze innych rozwiązań na jej zagospodarowanie.

A co powiecie na moją sytuację - ojciec wybudował dom, po 30 latach podzielił działkę na pół - z przodu jest jego dom, z tyłu dla mnie. Wytyczona została droga dojazdowa do działki tylniej po prawej stronie działki - od domu ojca do granicy drogi jest 0,5 metra - na całej sciane sasiadujacej z drogą w sumie z 10 okien - urząd pozwolił na coś takiego. Ojciec przepisał działkę i drogę dojazdową na mnie - urząd cos tam chciał żeby droga dojazdowa była współwłasnością - bo dach ojca domu wchodzi w powietrzu na teren drogi, więc by miał mozliwość jego naprawy. No ale załatwiliśmy ze działka jest tylko na mnie.

I co np teraz - powiedzmy że jestem wredny syn - czy jakbym to zgłosił to ojciec musi okna zamurowywać mimo że wybudował się przed podziałem działki?

droga drogą, wszystko zależy gdzie jest granica działki ?

- jeśli w drodze to taki podział raczej nie powinien mieć miejsca, choćby z tego powodu, że rodzi konflikty i niezgodności z przepisami.

- jeśli droga wewnętrzna i zabudowania są na jednej działce - nie ma problemów ( może poza możliwym spływem wody na działki sąsiednie z terenów utwardzonych, co również nie powinno mieć miejsca )

• 3 months później...
Prawo jest po Twojej stronie, ale rozpoczynanie dialogu z sąsiadem od polecenia "do zamurowania" może zwiastować wieloletni konflikt. Jeśli działka jest wąska i długa, a do tego odpowiednio ustawiona względem stron świata, to można szukać jeszcze innych rozwiązań na jej zagospodarowanie.

Działka jest długa i wąska jednak dojazd jest tylko z jednej strony poza tym plan zagospodarowania przestrzennego przewiduje zabudowę tylko na "gornej" cześci działki. Z sąsiadem się nie kłócę, rozmawialiśmy już na ten temat i myślę że jeśli zajdzie taka potrzeba sąsiad wstawi w miejsce okien luksfery.