Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

8 KW PV na dachu zamontowane, wniosek do ENEA złożony, no i co dalej ?

fiesta4711

Recommended Posts

W linku, który zamieściłem sprzedawca oferuje zestawy różnej wielkości, np 5,4kWp oferuje po 18700zł.

Firmy monterskie w swoich ofertach nie umieszczają ceny wykonania konstrukcji naziemnej, a jeśli je wykonują to używają elementów stalowych prefabrykowanych wbijanych w ziemię, szybkich do zamontowania i przez to droższych od tradycyjnych konstrukcji drewnianych czy żelbetowych. Dodatkowo naliczą koszty wykonania przyłącza od paneli do domu gdy się okaże, że 20-22 paneli nie wejdzie na dach.

Pokaż obliczenia.

4,32kWp daje możliwość uzyskania z niej ok. 4,32 x 100 x 0,95 = 4100 kWh energii. Przeciętnie 20% energii jest się w stanie zużyć na bieżąco bez konieczności jej odsyłania do sieci, a resztę trzeba dać "na przechowanie" do sieci i przez co odebrać można już tylko 0,8 tej oddanej energii. Zatem możemy za darmo skorzystać z 4100 x 0,2 + 4100 x 0,8 x 0,8 = 3444kWh. Liczyłem na szybko, pomyliłem się o 66kWh. Wyniki i tak się pewnie mogą różnić o +/- 5 procent.

Są też wyjątki, bo jeśli ktoś np zużywa bardzo mało energii w domu to jemu taka instalacja się nigdy nie wróci.

Dziękuję za obliczenia.

3500 kWh to u mnie sporo mniej niż 2500 zł.

Droga taryfa 79 gr/kWh, tania 29 gr/kWh (100% CO i CWU).

Średnia ważona na cały prąd w domu z całego okresu zamieszkania (6 lat) to 40 gr/kWh.

Edytowane przez budowlany_laik

Moja instalacja jest trochę nietypowa, bo przygotowana do rozbudowy.

Cena typowej instalacji np 4,32kW z allegro to 14600zł:

http://allegro.pl/zestaw-fotowoltaiczny-elektrownia-sloneczna-4-32kw-i6784020968.html

Do tego trzeba doliczyć ok 2000zł za konstrukcje naziemną lub dachową (jeśli umie się ją wykonać w ekonomiczny sposób), oraz ok 500 zł na kable i złącza, oraz ok 1000 zł za zabezpieczenie przeciwprzepięciowe i odgromowe. Oczywiście trzeba jeszcze poświęcić swój czas na zmontowanie tego. Uzyska się w ten sposób ok 3500kWh rocznie darmowej energii czyli więcej niż typowa rodzina zużywa, resztą można dogrzewać dom lub wodę użytkową, co da oszczędności ok 2500 zł rocznie. Po 7-8 latach instalacja się zwróci i od tego momentu będzie można ją odsprzedać komuś za 50% wartości i zarobić lub nie płacić za prąd przez następne 7-8 lat. To czy będzie ta instalacja przynosić zyski po tym czasie zależy już od szczęścia jak będą się rozwijać technologie.

Rozmawiałem ze sprzedawcą i mówi, że koszt z montażem, mocowaniami, kablami, zabezpieczeniami, itd. to ok. 4500 zł / kWp. Czyli ładnie to wygląda na obrazku, a całość jak nie zrobisz samemu to już koszt jest niemały...