mejmirem 15.01.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam. Jestem na etapie wyboru zarówno wykonawcy , sytemu rozprowadzenia i najważniejsze - podjęcia decyzji - GWC tak czy nie. Od samego początku projektu byłem przekonany do zastosowania rurowca. Po rozesłaniu zapytań żadna z firm nie zaoferowała mi takiego rozwiązania. Były propozycje płytowca , które odrzuciłem ale zdecydowana większość oferuje wykonanie glikolowca . Przyjołem ich argumenty dotyczące czystości instalacji , zostoin wody .... Wg mńie nie chcą tez ze względów ekonomicznych bo nie za bardzo jest na czym zarobić . Ńie chcą ok, nie zmuszę . W grze pozostał glikolowiec. I tu pojawia sie moje pytanie. Czy warto wydać 10 tys. Na to ustrojstwo . Czy rzeczywiście zapewni choć polowe tego co jest o nim gadane ? Odzyska trochę ciepła , obniży temp o kilka stopni w lato ? Nie dopuści do zamarzania ? Pytanie swoje kieruje głownie do użytkowników . Macie ? Jesteście zadowoleni ? Czy raczej marketing zrobił swoje a samo GWC psu na budę ? A kasę lepiej przeznaczyć na pewniejsze rozwiązania . Dom 150 m2 , dooobrze zaizolowany , urządzenie aeris 350 , kanały stalowe lub pe , nie widzę tu różnicy w urzytkowaniu poza mocnym pr na rzecz pe. Po odwiertach na 3 m glina pylista , bez wod gruntowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 15.01.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 ,, Czy warto wydać 10 tys. "Nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Za 10 k to masz dolne źródło do pompy ciepła , bez problemu można wykorzystać to jako GGWC...Jeżeli chodzi o samo GWC to tylko i wyłącznie rurowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 16.01.2016 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 No niestety jest to 10 k , mam oferty z trzech znanych na tym forum firm , i wszystkie sa na podobnym poziomie. 200 mb rury , glikol, dodatkowe urządzenie, robocizna i wychodzi właśnie tyle + jeszcze moje koszty dodatkowe za koparkę Tez byle za rurowcem ale niestety nie znalzlem nikogo kto by sie chciał tego podjąć , wszyscy jak mantrę glikol i glikol Moze w takim razie macie namiary na kogoś kto sie zna i zrobi cała instalacje z rurowcem. Lokalizacja : granica Śląska i Małopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Policzmy ...200 MB rury - 600zł140 L glikolu - 700złJakaś armatura, pompa, sterownik - 1000 złChłodnica z obudową - 1500 złKoparka 1000 zł Robota 1000 złRazem 5800 złDa się jeszcze taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.01.2016 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Policzmy ... 200 MB rury - 600zł 140 L glikolu - 700zł Jakaś armatura, pompa, sterownik - 1000 zł Chłodnica z obudową - 1500 zł Koparka 1000 zł Robota 1000 zł Razem 5800 zł Da się jeszcze taniej ... Da się,ale to handmade . No i po co komplikować,skoro rurowiec jest wystarczający . Wykopać rów i zatrudnić kogoś z branży wod-kan by rury ze spadkiem umieścił. Ot i cała tajemnica. Tylko po co skoro aeris 350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Da się,ale to handmade . No i po co komplikować,skoro rurowiec jest wystarczający . Wykopać rów i zatrudnić kogoś z branży wod-kan by rury ze spadkiem umieścił. Ot i cała tajemnica. Tylko po co skoro aeris 350? Oczywiście że rurowy jest wystarczający a za jednym razem jedyny sensowny ... Ale jak ktoś się upiera to przecież nie zabronisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 16.01.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 W zasadzie to ceny z mojej wyceny nie odbiegają zbyt mocno od Twoich wyliczeń bo : - rura 200 m fi 40 - 1000 zł - montaz - 1000 zł - glikol 1200 zł Główną różnice robi koszt GWC glikolowego Zehnder Comfofond - 5500 zł ! Dodatkowo jest różnica w cenie rekuperatora . Ten do GWC aeris 350 luxe Vv ze sterownikiem comfosense jest o 900 zł droższy niż 350 standard w przypadku instalacji bez GWC I tak robi sie 10 k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 16.01.2016 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Tylko po co skoro aeris 350? Nydar, nie bardzo rozumiem . Skoro jest aeris 350 to ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 16.01.2016 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Nydar, nie bardzo rozumiem . Skoro jest aeris 350 to ... ? Po kiego Ci GW? Ile zeźre prądu rozmrażanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Po kiego Ci GW? Ile zeźre prądu rozmrażanie? Ludzie tak panicznie boją się zużycia prądu że pakują się we wszystkie możliwe marketingowe cuda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.01.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 W zasadzie to ceny z mojej wyceny nie odbiegają zbyt mocno od Twoich wyliczeń bo : - rura 200 m fi 40 - 1000 zł - montaz - 1000 zł - glikol 1200 zł Główną różnice robi koszt GWC glikolowego Zehnder Comfofond - 5500 zł ! Dodatkowo jest różnica w cenie rekuperatora . Ten do GWC aeris 350 luxe Vv ze sterownikiem comfosense jest o 900 zł droższy niż 350 standard w przypadku instalacji bez GWC I tak robi sie 10 k No za tyle kasy to pewnie zrobi klimat idealny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 17.01.2016 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Nie pakuje sie w GW pod katem rozmrażania a raczej braku zamarzania , nie kalkuluje każdego Kilowata, nie mam zboczenia na punkcie energoostrzednosci , nie będę chodził z termowizja i wyliczał lamb. Chce GW aby latem/zima zyskać kilka stopni . Jesli możecie to podpowiedzcie najlepsze rozwiazanie , Wasza szydera średnio mnie interesuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.01.2016 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Nie pakuje sie w GW pod katem rozmrażania a raczej braku zamarzania , nie kalkuluje każdego Kilowata, nie mam zboczenia na punkcie energoostrzednosci , nie będę chodził z termowizja i wyliczał lamb. Chce GW aby latem/zima zyskać kilka stopni . Jesli możecie to podpowiedzcie najlepsze rozwiazanie , Wasza szydera średnio mnie interesuje Tak naprawdę to nie bardzo wiem do czego ci ten wymiennik potrzebny, rekuperator który chcesz założyć spokojnie wydoli samodzielnie ... A z drugiej strony chcesz coś tam chłodzić latem, jak wiemy do przenoszenia energii wykorzystujemy powietrze wentylacyjne a tego trzeba baardzo dużo aby coś uzyskać... Ja użytkuje GWC od wielu lat i musiałem na podstawie obserwacji i notatek zbudować odpowiednie sterowanie aby to miało jakiś sens a o wydajności wentylacji to już nawet nie wspomnę ... Ty chcesz chłodzić a właściwie to udawać chłodzenie za pomocą standardowej centrali z przystawką, takie rozwiązane jest dobre od strony marketingu a nie użytkowania ... Jak dla mnie taki komercyjny układ to tylko wywalanie kasy w błoto , jak chcesz chłodzić to klimatyzator jest znacznie tańszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.01.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Nie pakuje sie w GW pod katem rozmrażania a raczej braku zamarzania , nie kalkuluje każdego Kilowata, nie mam zboczenia na punkcie energoostrzednosci , nie będę chodził z termowizja i wyliczał lamb. Chce GW aby latem/zima zyskać kilka stopni . Jesli możecie to podpowiedzcie najlepsze rozwiazanie , Wasza szydera średnio mnie interesuje Wentylacja nie zapewni w domu chłodu - to mit. Za 10 tys. Kupisz prąd na 30 lat rozmrażania grzałką elektryczną. Za resztę kupisz klimatyzator, który będzie latem chłodził. Albo zabierzesz rodzinę na wakacje. GWC opłaca się wyłącznie jak się go robi "po kosztach" i musiałem na podstawie obserwacji i notatek zbudować odpowiednie sterowanie aby to miało jakiś sens Najlepsza odpowiedź była ta pierwsza: ,, Czy warto wydać 10 tys. " Nie . Edytowane 18 Stycznia 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 18.01.2016 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Pozwolę się nie zgodzić z przedmówcami - jeżeli Cię stać to GGWC nie jest złym rozwiązaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Pozwolę się nie zgodzić z przedmówcami - jeżeli Cię stać to GGWC nie jest złym rozwiązaniem . A w czym jest takie niezłe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 18.01.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Pozwolę się nie zgodzić z przedmówcami - jeżeli Cię stać to GGWC nie jest złym rozwiązaniem . Surgi mógłbyś uzasadnić? Bo w takim układzie i z takim podejściem zrobi się zaraz temat na 1000 stron o wyższości świąt BN nad Wielkanocnymi. Konkretnie to i to i dlatego a nie taka wymiana półsłówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 18.01.2016 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja mam takie GWC trochę własnej pracy+koparka a koszt niecałe 3tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 25.01.2016 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Ha !!! Doczekałem sie oferty na rurowe GWC. Dostałem , przeczytałem i ręce mi opadły . Próbowałem zrozumieć cenę glikolowego , bo urządzenie , bo 200 rury z glikolem , wiedza , robota i cała ta ideologia. Ale jak ktoś chce odemnie 10 k netto za ułożenie 35 mb rury to ja odpadam. Dodatkowo słysząc do tego marketingowy bełkot o antybakteryjnych jonach srebra w rurze ... Ja pier... Postanowiłem !!! Zrobię sobie sam . Ja humanista , dyrektor z zawodu , wejdę do wykopu , upierd.... Sie po pachy i zrobię Znalazlem rury Wavina ze zwiększonymi kołnierzami , stosowane m.in na szkodach górniczych , tak dla świetego spokoju Z drugiej strony opowieści glikolowców o rozstrzelnianiu rur kanalizacyjnych w gruncie bawią mnie jeszcze bardziej . Czuje nawet ten fetor rozchodzących sie po całym osiedlu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts