Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad zakupem mieszkania nad którym jest poddasze, formalnie nieużytkowe. Developer nie uzyskał od dzielnicy zgody na zmianę warunków zabudowy i został przekierowany do wojewody. Developer twierdzi, że przekształcenie poddasza będzie możliwe w późniejszym terminie, on nie chce czekać tak długo i chce to po prostu sprzedać razem z mieszkaniem poniżej za niedużą dopłatą.

Tu pojawi się moje pytanie - czy kupując mieszkanie z tym poddaszem mam realną szansę przekształcenia go w powierzchnię użytkową - czas nie jest tak istotny, może to trwać i 2 lata. Chce po prostu wiedzieć, czy nie zostanę z czymś co nie da mi dodatkowej powierzchni użytkowej, a za co będę musiał dopłacić.

Jest to niewielki budynek wielorodzinny z 3 kondygnacjami naziemnymi. Miejscowy plan zagospodarowania ustala maksymalną wysokość zabudowy do 3 kondygnacji, podejrzewam, że to jest powód braku zgody na zmianę warunków. Pytanie tylko, czy mimo takiego planu zagospodarowania przekształcenie będzie w ogóle możliwe.

Z góry dziękuję za informacje w tym temacie.

https://forum.murator.pl/topic/207553-zmiana-poddasza-na-u%C5%BCytkowe-pytanie-przed-zakupem/

Zmiana sposobu użytkowania musi być zgodna z planem zagospodarowania. W tym wypadku zmiana poddasza z nieużytkowego na użytkowe jest możliwa tylko jeśli zmienił by się plan zagospodarowania. Procedura zmiany planu nie zawsze jest możliwa a jeśli nawet jest to długotrwałe postępowanie. Najlepiej pytać w Gminie czy taka zmiana planu w ogóle wchodzi w grę.
https://forum.murator.pl/topic/207553-zmiana-poddasza-na-u%C5%BCytkowe-pytanie-przed-zakupem/#findComment-7011568