Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie ścienne ..

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Takie pytanie bardzo teoretyczne ...

Chodzi o ogrzewanie ścienne.

Powiedzmy kwadrat ściany 1m x 1m czyli 1m2 , z ułożonymi rurami alupex fi 16 co 10cm jaką dałby moc ?

Zasilanie powiedzmy 35 stopnie ..

Pytam bo kiedyś w dalekiej przyszłości być może bym wywalił grzejniki i wstawił ogrzewanie ścienne , tyle że jest problem z całe ogrzewanie musiało by być tylko na 1 ścianie pokoju i boję się że jednak będzie to za mała moc , bo wiadomo skosy i itd ..

Chodzi o koszty, Ułożenie ogrzewanie na jednej ścianie w pomieszczeniu + zatynkowanie było by tańsze niż klimakonwektor ...

Tyle że boję się że jednak jedna ścian i to ze skosami i oknem to będzie stanowczo za mało w pomieszczeniu 25m2 po podłogach ..

Tyle że boję się że jednak jedna ścian i to ze skosami i oknem to będzie stanowczo za mało w pomieszczeniu 25m2 po podłogach ..

A to nie jest tak że jak rurki są w podłodze to ciepło "unosi się" do góry i przepływa przez całą kubaturę pomieszczenia ?

Jak to będzie jedna ściana to wydaje mi się że ciepło będzie tylko w jej pobliżu ? Fizyka nie jest moją mocną stroną.;)

Takie pytanie bardzo teoretyczne ..

Można to szybko policzyć, potrzeba tylko różnicę temp we/wy i przepływ. Np zakładając ∆T=2* przepływ na rotametrze 2l/min tj 120l/h to moc takiego grzejnika wyniesie 280W, dla innych danych skorzystaj z kalkulatora z mojej stopki, jest tam "kalkulator ciepła dla bufora wodnego"

Witam.

Kaszpir007 chcesz wymienić całe ogrzewanie,czy tylko 1 pokój?

Wivaldi,zgadza się,"fizyka nie jest twoją mocną stroną". ;)

Nie tak nie jest.

Pozdrawiam.

Na razie to tylko pomysł i nic więcej :)

Jak już to tylko w pokojach , bo tylko tak było by to możliwe "konstrukcyjnie" i tylko możliwe na jednej ścianie w każdym pokoju ...

Pokoje spore , bo około 25m2 po podłogach ...

Na razie to pomysł , bo albo w przyszłości w tych pokojach pojawi się klimakonwektor albo zrobię mały remont i wtedy moze ogrzewanie ścienne ...

Ale to na razie gdybanie , bo nie wiadomo czy kiedykolwiek zdecyduję sie na to ...

Po prostu chce wiedzieć czy było by to możliwe i czy dało by to radę ...

Można to szybko policzyć, potrzeba tylko różnicę temp we/wy i przepływ. Np zakładając ∆T=2* przepływ na rotametrze 2l/min tj 120l/h to moc takiego grzejnika wyniesie 280W, dla innych danych skorzystaj z kalkulatora z mojej stopki, jest tam "kalkulator ciepła dla bufora wodnego"

Czyli powiedzmy z 1m2 można by uzyskać około 280W przy temp zasilania 35 stopni , przy rozstawie rurek co 10cm ?

Czyli przy 10m2 było by to 2800W mocy przy zasilaniu 35stopni i przy rozstawie co 10cm ?

Pytam , bo jeśli gdzieś tyle jest to by sądzę takie ogrzewanie dalo by radę ...

Obecnie w tych pomieszczeniach (po 25m2 po podłogach) jest po jednym grzejniku C22 600x1000 , zasilane do 60 stopni i daje jakos radę ...

Czyli powiedzmy z 1m2 można by uzyskać około 280W przy temp zasilania 35 stopni , przy rozstawie rurek co 10cm ?

Czyli przy 10m2 było by to 2800W mocy przy zasilaniu 35stopni i przy rozstawie co 10cm ?

nie do końca. generalnie 1 m2 powierzchni o dT=1*C w stosunku do otoczenia to 11 W. jak rozgrzejesz ścianę do 30*C a w pomieszczeniu będzie 22 *C, to masz promieniowanie 88 W/m2. jak policzyć temperaturę ściany w zależności od temperatury zasilania i przepływu - nie wiem. generalnie można do sprawdzenia mocy zastosować tablice takie jak http://www.purmo.com/pl/produkty/ogrzewanie-podlogowe/planowanie-i-montaz.htm , ale Purmo wypisuje średnią temperaturę wody w rurach. czyli tam gdzie piszą 35*C można założyć temperaturę zasilania 37,5*C. z drugiej tablicy wynika, że w tych warunkach dla rozstawu 10 cm i temperatury powietrza 22*C masz 70 W/m2

tak z ciekawości - z czego te ściany?

tak z ciekawości - z czego te ściany?

To ściany szczytowe , czyli gazobeton 24cm + ocieplenie 15cm.

Czyli wygląda że nic z tego bo na tylko jednej ścianie moc była by mocno symboliczna i na 100% nie starczyła by do ogrzania pokoju 25m2 ...

To wygląda na to że jednak klimakonwektor to jedyne rozwiązanie ...

Witam. Ja mam zrobione tak 5 ścian. W połączeniu z podłogówką jest super. W sypialni, gdzie nie mam podłogówki tylko 2 ściany grzejne mam temperature około 19 st. Do snu idealna. W ogóle nie mam sterownika. Ogarnia to czujnik w salonie i jest tak jak jest. Na pewno nie ogrzejesz tego tak jak podłogówką lub kaloryferem. Ściany są ciepłe w dotyku, w sumie przy pogodówce bywa tak że są zimne ale nie tak jak ściany nie ogrzewane. Robotę w każdym bądź razie robią ale sypialnie mam około 15 m2. Ocieplenie takie jak Ty, 15 cm 0,33. na stropie 15 . Na ściany nigdy nie dałem temp powyżej 35 stopni ale wydaje mi się że jakby poszło tam tyle ile dopuszczalne to hmm...

Witam.

Kaszpir007,znaczy ma być tanio=w cenie grzejników i nie robi dla ciebie różnicy czym grzejesz,podłogówką czy grzejnikiem ? :D

To po co mam się produkować. :D

Pozdrawiam.

Nie rozumiesz ...

Jeśli kiedyś przejdę na pompę , to będę musiał coś zrobić z grzejnikami na poddaszu.

Albo wymienić je na klimakonwektory , każdy po minimum 1500zł za sztukę , ale zrobić na ścianie ogrzewanie ścienne.

Rura pex jest jednak tańsza niż klimakonwektor , ale z wyliczeń wynika że jedna ściana to stanowczo za mało ..

I pomysł upadł ...

Witam. Ja mam zrobione tak 5 ścian. W połączeniu z podłogówką jest super. W sypialni, gdzie nie mam podłogówki tylko 2 ściany grzejne mam temperature około 19 st. Do snu idealna. W ogóle nie mam sterownika. Ogarnia to czujnik w salonie i jest tak jak jest. Na pewno nie ogrzejesz tego tak jak podłogówką lub kaloryferem. Ściany są ciepłe w dotyku, w sumie przy pogodówce bywa tak że są zimne ale nie tak jak ściany nie ogrzewane. Robotę w każdym bądź razie robią ale sypialnie mam około 15 m2. Ocieplenie takie jak Ty, 15 cm 0,33. na stropie 15 . Na ściany nigdy nie dałem temp powyżej 35 stopni ale wydaje mi się że jakby poszło tam tyle ile dopuszczalne to hmm...

19 stopni ?

By mnie żona wywaliła z domu :)

U mnie jest 22 stopnie ...

W sypialnie mam około 21 stopni , bo powyżej rano budziłem się mokry jakbym z sauny wyszedł ...

Czyli przy 10m2 było by to 2800W mocy przy zasilaniu 35stopni i przy rozstawie co 10cm ?.

Z tą mocą grzejnika to nie tak (jak już inni zauważyli): tylko przykładowo podałem takie dane, ale przepływ można odczytać na rotametrze, różnicę temp we/wy zmierzyć dla jednego obwodu w skrzynce, jednak dopiero wynik podzielony przez powierzchnię grzewczą tej pętli pokaże z jaką mocą na m2 pracuje taki grzejnik. Dodać należy, że również moc takiego grzejnika będzie uzależniona od warunków pracy - tj z dużo większą mocą będzie na starcie rozgrzewał mocno wyziębioną ścianę niż wtedy, kiedy będzie utrzymywał stałą temp w pomieszczeniu - oczywiście decyduje o tym różnica temp we/wy. Dodam, że z grzejnika ściennego można można nawet więcej mocy wyciągnąć, a to dlatego że ogrzewanie ścienne nie jest tak szkodliwe dla zdrowia jak ogrzewanie podłogowe i można go zasilać wyższą temp cieczy grzewczej, nawet taką jak grzejniki tradycyjne - odpowiednio przygotowana ściana wytrzyma.

Skrajny przykład to stary "fawir" zasilany parą zabudowany szamotem i kaflami będzie również bardzo wydajnym grzejnikiem ściennym o dużej mocy i akumulacji.

Edytowane przez kbab

• 3 weeks później...
Nie rozumiesz ...

Jeśli kiedyś przejdę na pompę , to będę musiał coś zrobić z grzejnikami na poddaszu.

Albo wymienić je na klimakonwektory , każdy po minimum 1500zł za sztukę , ale zrobić na ścianie ogrzewanie ścienne.

Rura pex jest jednak tańsza niż klimakonwektor , ale z wyliczeń wynika że jedna ściana to stanowczo za mało ..

I pomysł upadł ...

Według mnie to trochę przerost formy nad treścią, zaoszczędzisz parę złotych, roboty w c..j a potem małżonka będzie ci głowę suszyła że jej za zimno:mad: Ile masz pokoi do przerobienia? Piszesz, że w przyszłości chcesz przejść na pompę wiec wystarczy sukcesywnie po 1 pokoju wymieniać grzejniki na klimakonwektory. Bez roboty, ściągasz grzejnik, zakładasz k-konwektory i śmiga!

Sam zamierzam zmodernizować swój system grzewczy i wywalić w przyszłości kalafiory zastępując je klimakonwektorami. Fakt, tanie to nie jest ale podobno komfort zarąbisty. Jedynie co mnie niepokoi to szum wentylatora, nie słyszałem go jeszcze " na żywo " więc nie wiem czy by czasem mnie to nie w......ło!

Edytowane przez lesiu681

• 9 months później...
Witam !

Takie pytanie bardzo teoretyczne ...

Chodzi o ogrzewanie ścienne.

Powiedzmy kwadrat ściany 1m x 1m czyli 1m2 , z ułożonymi rurami alupex fi 16 co 10cm jaką dałby moc ?

Zasilanie powiedzmy 35 stopnie ..

Pytam bo kiedyś w dalekiej przyszłości być może bym wywalił grzejniki i wstawił ogrzewanie ścienne , tyle że jest problem z całe ogrzewanie musiało by być tylko na 1 ścianie pokoju i boję się że jednak będzie to za mała moc , bo wiadomo skosy i itd ..

Chodzi o koszty, Ułożenie ogrzewanie na jednej ścianie w pomieszczeniu + zatynkowanie było by tańsze niż klimakonwektor ...

Kaszpir007 myślę, że można byłoby spróbować to policzyć na grzejnikach podtynkowych 3THERMO. Wspominasz o skosach a te grzejniki można tak montować, np. pod płytę GK. Resztę zatynkujesz tak jak chciałeś na ścianie szczytowej ale już nie specjalnym i grubym tynkiem, tylko zwykłym i cienkowarstwowo bo grzejnik ma tylko 8,5mm grubości a nie 16 jak rurka. Jest ażurowy z siatki.

Szczegóły dotyczące ściennego systemu grzewczego w technologii mokrej oraz suchej (panele z gipso-włókniny) znajdziesz na naszej stronie internetowej:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/poradnik-KAN-therm-WALL.pdf

Cennik dostępny jest tu:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/ogrzewanie-plaszczyznowe-cennik-kan-therm-pl.pdf

Tablice z wydajnością instalacji ściennej, w zależności od średnicy rur, rozstawu i wykończenia ściany znajdziesz tu:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/poradnik-ogrzewanie-podlogowe-tablice-obliczeniowe.pdf

• 1 year później...
  • 1 month później...