mapo 16.01.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Witam, potrzebuję porady fachowców...Planuję wykopać (koparka) rów o głębokości 3 metrów i szerokości 1 metr. W związku z tym, że będę musiał wiele razy przebywać na dnie wykopu chcę zabezpieczyć go przed osunięciem. Problem w tym, że rów będzie miał kilkadziesiąt metrów więc najlepszym rozwiązaniem byłby nazwijmy to mobilny szalunek. Chodzi mi o to aby był na tyle lekki żeby dwóch ludzi mogło go swobodnie przesunąć. Pomyślałem, że wykonam go sam z paneli ogrodzeniowych o wym. 3x2m połączonych kilkunastoma rurami stalowymi o dł. 90cm. Przemieszczałbym się w wykopie przesuwając równocześnie szalunek. Co myślicie o tym pomyśle? Czy konstrukcja tego typu zabezpieczy wykop przed ewentualnym osunięciem? Dodam, że grunt jest raczej stabilny, gliniasty. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts