maxima12 16.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, mam pytanie w następującej sytuacji : dom w trakcie rozbudowy o drugi lokal mieszkalny - dom stojący w terenie 50 lat został rozbudowany o drugą samodzielną częsć mieszkalną , obecnie - stanie surowym zamknietym. Inwestor części nie odebranej /nowo dobudowanej/ ma ważne pozwolenie na - rozbudowę - a obecnie w sądzie złozył wniosek o podział budynku dwulokalowego na dwa osobne domy z udziałem w gruncie / mają być 2 osobne nieruchomości zabudowane / Czy PINB w tej sytuacji stwierdzi samowolę budowlaną ? część lokalowa w stanie surowym jako osobny dom jest już na mapie podziału i znajduje się na innej dzialce /jest mniejsza niż najmniejsza w Planie, podział poza MPZP/ . podział jest w trakcie ale mapa z podziałem już jest przyjęta do zasobu gminy...Podział geodeta zrobił po ścianie z moim oknem, choć ściana nowej częsci jest w odleglości 5 m /wymagane 4/ Co z przepisami pożarowymi jeśli odległość minimalna między budynkami stojacymi do siebie stroną niepalna-niepalna to min. 6 m, a tu są 2 strefy pożarowe: nowa inwstycja jest murowana, stara - drewniana...w przepisach - 12 m A odległość między ścianą drewnianą a murowaną to tylko 5 m /bez wystających okapów/ No i pozwolenie było na rozbudowę o lokal w bryle jednego budynku, a nie na - budowę osobnego "domu".- .. Podział jeszcze sądownie nie zatwierdzony, kwestia czasu.Kto może sprawdzać zgodności z przepisami, jesli podział robi sąd ? Biegli ? pozdr Edytowane 16 Stycznia 2016 przez maxima12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts