andrzejkm 16.01.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 Witam, w ostatnich dniach otrzymałem z gminy warunki zabudowy. W warunkach zostało m.in. zapisane: "- linię zabudowy wyznacza się jako nieprzekraczalną w odległości 10m od linii rozgraniczającej drogi gminnej o nr ewid. xxx i w odległości 6m od linii rozgraniczającej drogi wewnętrznej na działce o numerze ewid. xxxx" Według tego co czytałem ustawa określa minimalne odległości dla wszystkich rodzajów dróg poza drogą prywatną - wewnętrzną. Według prawa taka droga jest traktowana tak samo jak zwykła działka. W tym nawet przypadku sąsiad nie traktuje tego kawałka ziemi jako droga wew. ponieważ stanowi ona u niego fragment regularnego podwórka. Od strony formalnej pewnie kiedyś została wytyczona służebność na jego działce budowlanej do działki usytuowanej w głębi i określona jak droga wewnętrzna. Tak czy owak według mnie Urząd Gminy bezpodstawnie ustalił mi nieprzekraczalną odległość 6m mojego przyszłego budynku od drogi wewnętrznej sąsiada / granicy działek. Aby lepiej przedstawić obecną sytuację poniżej podaje link do stworzonej przeze mnie mapki sytuacyjnej:https://drive.google.com/folderview?id=0B2-eFV3v_a80VkNXcG83U21TQ1U&usp=sharing Czy w tej sytuacji mogę wnioskować do gminy aby odwołano w/w zasady tyczenia? Tak się składa, że zależy mi na tym min. jednym metrze ponieważ budynek przesunięty bardziej prawo będzie nierozsądnie blisko innego obiektu znajdującego się na mojej działce (którego tutaj akurat już nie nanosiłem).Prośba o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.01.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Machnęli się - chyba, że jednak jest to droga publiczna, której administratorem/właścicielem jest gmina. Pismo do gminy z prośbą o podanie podstawy prawnej takiego określenia linii zabudowy od tej drogi. Można zamiast pisma z pytaniem, napisać odwołanie od Decyzji WZiZT w zakresie obowiązującej linii zabudowy od tej drogi niepublicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 18.01.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 A w jaki sposób zagwarantowany jest dojazd do drugiej twojej działki określonej jako łąki/bagna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejkm 19.01.2016 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 A w jaki sposób zagwarantowany jest dojazd do drugiej twojej działki określonej jako łąki/bagna ? Nie ma takiego zagwarantowania na chwilę obecną. Czy mam obowiązek zapewnienia takiego dojazdu już w tej chwili? Docelowo droga dojazdowa będzie zapewniona prawdopodobnie przez jeszcze inne działkę rolna należącą do kogoś z rodziny, zlokalizowaną "z tyłu" czego już nie rysowałem, bo musiałbym zamieścić skan całej mapy geodezyjnej wraz z opisem historii ewolucji tych działek w ostatnim czasie. A dlaczego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts