Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwiekszenie mozy przylaczeniowej

Recommended Posts

Witam mam pytanie

bede podlaczal prad z racji tego ze bede wykanczal narazie tylko parter domu a w przyszlosci pietro to chcialbym podlaczyc narazie prad 10 kw

i tu moje pytanie jesli bym pozniej chcial zwiekszyc do 14 kw to czy musze jeszcze wymianiac jakies bezpieczniki w mojej rozdzielni w domu?

sa inne przedzialy Amper dla 10 kw chyba 16 A a inne dla 14 kw 25A

pozdrawiam

Edytowane przez maxus79

Rozdzielnię w domu rób docelowo (u mnie większość obwodów jest na zabezpieczeniach B16, kilka B20). Jak będziesz chciał zwiększyć moc to zmiana polega na zmianie zabezpieczeń w skrzynce licznikowej. O tym decyduje dostawca energii.

Z drugiej strony, czy po zagospodarowaniu piętra będzie Ci potrzeba dodatkowo 4kW mocy ? Wszystkie naprawdę energochłonne urządzenia będziesz już miał na parterze; to co dojdzie to oświetlenie tak na prawdę i może jakiś dodatkowy TV.

Nie wiem jak u Twojego dostawcy, ale u mojego przy 12kW mocy dają zabezpieczenie 25A - i taką moc we wniosku polecił mi mój elektryk.

u mnie w tauron walasnie 25 A jest dostepne od 14 KW

-------------------------------------------------------------------------------------

ok dzis bylem w tauron cieszyn zlozyc wniosek o warunki

wpisalem 10,3 kw od tylu jest juz 20 A

widelki mocy sa

20A od 10,3 do 12,8 kW

25A od 12,9 do 16 kW

czyli najlepiej wybrac dolna granice czyli w moim przypadku 10.3 kw aby dostac 20A

tyle mysle ze mi wystarczy a jak juz zamieszkam czyli za jakies 2 lata to wtedy bedzie mozna myslec o podniesieniu do 25 A i 12.9 kw

pozdrawiam

Edytowane przez maxus79