maxus79 17.01.2016 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Witam mam pytanie bede podlaczal prad z racji tego ze bede wykanczal narazie tylko parter domu a w przyszlosci pietro to chcialbym podlaczyc narazie prad 10 kw i tu moje pytanie jesli bym pozniej chcial zwiekszyc do 14 kw to czy musze jeszcze wymianiac jakies bezpieczniki w mojej rozdzielni w domu?sa inne przedzialy Amper dla 10 kw chyba 16 A a inne dla 14 kw 25A pozdrawiam Edytowane 17 Stycznia 2016 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.01.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Rozdzielnię w domu rób docelowo (u mnie większość obwodów jest na zabezpieczeniach B16, kilka B20). Jak będziesz chciał zwiększyć moc to zmiana polega na zmianie zabezpieczeń w skrzynce licznikowej. O tym decyduje dostawca energii. Z drugiej strony, czy po zagospodarowaniu piętra będzie Ci potrzeba dodatkowo 4kW mocy ? Wszystkie naprawdę energochłonne urządzenia będziesz już miał na parterze; to co dojdzie to oświetlenie tak na prawdę i może jakiś dodatkowy TV. Nie wiem jak u Twojego dostawcy, ale u mojego przy 12kW mocy dają zabezpieczenie 25A - i taką moc we wniosku polecił mi mój elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
talar 17.01.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 w domu nie. Ale bedziesz musial wymienic zabezpieczenie przedlicznikowe po zmianie mocy. Ja tak mialem, ze na czas budowy mialem 8 kw i zabezpiecznie c13, a teraz zmienilem na 16 kw do zamieszkania i rownoczesnie wymiana na c25 przed licznikiem w obudowie na granicy dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.01.2016 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) u mnie w tauron walasnie 25 A jest dostepne od 14 KW-------------------------------------------------------------------------------------ok dzis bylem w tauron cieszyn zlozyc wniosek o warunki wpisalem 10,3 kw od tylu jest juz 20 A widelki mocy sa 20A od 10,3 do 12,8 kW25A od 12,9 do 16 kWczyli najlepiej wybrac dolna granice czyli w moim przypadku 10.3 kw aby dostac 20A tyle mysle ze mi wystarczy a jak juz zamieszkam czyli za jakies 2 lata to wtedy bedzie mozna myslec o podniesieniu do 25 A i 12.9 kw pozdrawiam Edytowane 18 Stycznia 2016 przez maxus79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts