Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prąd w łazience przy lustrze - kinkiety?

Recommended Posts

witam,

Wykonuję bruzdy pod instalację elektryczną w domu.

Poradźcie jak to zrobić w łazience, czy zrobić bruzdy tak aby powiesić kinkiet na lustrem (którego de fakto nie wiem jaka będzie wysokość) czy bardziej praktyczne są może lustra z kinkietami w zestawie? W takim przypadku kabel trzeba byłoby puścić w dowolne miejsce pod lustro?

Jeśli natomiast kinkiety osobno a nie w lustrze zrobić go nad lustrem czy raczej dwa osobne po bokach lustra na wysokości np środka lustra ?

Kolega się lepiej zapyta :

- ilu żyłowy będzie ten przewód

- do jakiego zabezpieczenia podłączony

- jaka lokalizacja tych wypustów ośw, jeżeli chodzi o strefy ?

- przewód 3x1,5

- nie wiem

- o to głownie pytałem, czy te wypusty oświetlenia zrobić sobie obok lustra, nad lustrem, czy zostawić kabel za lustrem i kupić lustro z wbudowanymi kinkietami

[......]

- nie wiem

- o to głownie pytałem, czy te wypusty oświetlenia zrobić sobie obok lustra, nad lustrem, czy zostawić kabel za lustrem i kupić lustro z wbudowanymi kinkietami

- Czy Twój elektryk wspominał Ci coś o strefach przy okazji tych bruzd pod kable ?

- Nie znam geografii Twojej łazienki. Jeżeli wykujesz bruzdę obok lustra to możesz wyjść poza 3 strefę. Nie-elektryk powinien w łazience od instalacji trzymać się jak najdalej.

- W Skandynawii bardzo popularne są lustra ze świetlówką ponad. W tej sytuacji przewód powinien być umieszczony w górze za lustrem. Ale to wymaga znajomości chociaż przybliżonego wymiaru lustra. Dodatkowo przewód wchodzi do oprawy świetlówki przez dławik co zwiększa bezpieczeństwo.

do jakiego zabezpieczenia będzie podpięte - to już mi kuzyn zrobi także to już nie jest istotne dla mnie.
Jest istotne, a nawet bardzo istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa Twojego i najbliższych.

Zapytaj kuzyna, czy zna wymogi bezpieczeństwa porażeniowego zgodnie z PN-HD 60364 Instalacje elektryczne niskiego napięcia -- Część 7-701: Wymagania dotyczące specjalnych instalacji lub lokalizacji -- Pomieszczenia wyposażone w wannę lub prysznic

(PS. Poprawki w PN-HD 60364-7-701:2010/A:11:2012 nas nie dotyczą)

Wtedy pogadamy dalej.

witam,

Wykonuję bruzdy pod instalację elektryczną w domu.

Poradźcie jak to zrobić w łazience, czy zrobić bruzdy tak aby powiesić kinkiet na lustrem (którego de fakto nie wiem jaka będzie wysokość) czy bardziej praktyczne są może lustra z kinkietami w zestawie? W takim przypadku kabel trzeba byłoby puścić w dowolne miejsce pod lustro?

Jeśli natomiast kinkiety osobno a nie w lustrze zrobić go nad lustrem czy raczej dwa osobne po bokach lustra na wysokości np środka lustra ?

Ja u siebie mam 2 kinkiety obok lustra w górnej jego części - moim zdaniem jest bardziej praktycznie - żonka może sobie ustawić odpowiednie oświetlenie do swoich "malunków".

Z całym szacunkiem dla kolegów elektryków - po co tyle pytań i pouczania (pytanie retoryczne - domyślam, się, że w trosce o zdrowie i życie autora i jego domowników)? Autor zapytał tylko o praktyczność rozwiązania z lampą centralną na środku vs kinkiety po bokach lustra, sposób połączenia elektrycznie to po stronie elektryka (rozumiem, że kuzyn uprawnienia posiada). Co prawda pytanie raczej do działu "wnętrza"-tam zapewne łatwiej uzyskać takie informacje.

Edytowane przez przemo1

Kolego przemo1, nie po to została opracowana specjalna norma, poświęcona tylko i wyłącznie dla łazienek, by omijać zasady bezpieczeństwa. To jest pomieszczenie mokre, w domu/mieszkaniu najbardziej narażone na porażenie użytkowników instalacji. Lokalizacja wypustów urządzeń elektrycznych oraz sposób ich ochrony ma tutaj kluczowe znaczenie, a nie wiemy, gdzie i w której strefie będą one umieszczone.

Kolego przemo1, nie po to została opracowana specjalna norma, poświęcona tylko i wyłącznie dla łazienek, by omijać zasady bezpieczeństwa. To jest pomieszczenie mokre, w domu/mieszkaniu najbardziej narażone na porażenie użytkowników instalacji. Lokalizacja wypustów urządzeń elektrycznych oraz sposób ich ochrony ma tutaj kluczowe znaczenie, a nie wiemy, gdzie i w której strefie będą one umieszczone.

elpapiotr - wiem i absolutnie nie neguję. Natomiast uważam, że śmiało można udzielić odpowiedzi w stylu: "praktyczniej jest zastosować rozwiązanie xxx bo .... Pamiętaj tylko o normie ... która opisuje zasady bezpieczeństwa w łazienkach".

Kolego elpapiotr - proszę mi nie sugerować tego, czego nigdy nie robię. Mam świadomość zagrożeń mogących powstać w instalacji elektrycznej i nigdy nie omijam ani nie namawiam do omijania zasad bezpieczeństwa. Przypominam, że pytanie nie brzmiało jak wykonać instalację elektryczną, tylko gdzie lepiej (praktyczniej) umieścić źródła światła. Pytanie raczej natury estetycznej a nie elektrycznej (dlatego sugerowałem inny dział)- autor też nie wie, gdzie (a więc w której strefie) ma umieścić źródła światła i pewnie dlatego pyta.

Edytowane przez przemo1

Pytanie raczej natury estetycznej a nie elektrycznej (dlatego sugerowałem inny dział)- autor też nie wie, gdzie (a więc w której strefie) ma umieścić źródła światła i pewnie dlatego pyta.
Na pytanie natury elektrycznej odpowiadam :

- Wyposażenie elektryczne w łazienkach montujemy zgodnie z p. 701.512.2 normy PN-HD 60364-7-701:2010

- Oprzewodowanie chronimy zgodnie z p. 701.512.3 j.w.

- Osprzęt elektryczny montujemy zgodnie z p. 701.512.4 j.w.

Pytający będzie wiedział ?

PS. Normy polskie są do dobrowolnego stosowania, ale zawierają kwintesencję wiedzy technicznej, dlatego pełnią bardzo ważną rolę.

[.....]

Co prawda pytanie raczej do działu "wnętrza"-tam zapewne łatwiej uzyskać takie informacje.

Nie ma zakazu umieszczania oświetlenia w strefie 2. Jest za to wymóg zwiększenia IP lampy i druga klasa ochronności oraz umieszczenia wyłącznika w strefie 3. Tak więc bezpieczeństwo najpierw a dopiero później gust i styl wnętrza.

Nie ma zakazu umieszczania oświetlenia w strefie 2. Jest za to wymóg zwiększenia IP lampy i druga klasa ochronności oraz umieszczenia wyłącznika w strefie 3. Tak więc bezpieczeństwo najpierw a dopiero później gust i styl wnętrza.

A to jakaś nowinka, jak sądzę.

Gdzie podano II klasę ochronności dla łazienek ?

I po co w takim razie RCD dla wszystkich obwodów (pomijając separację oraz SELV i PELV) ?