Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Invicta La Borne - zbyt duży płomień w kozie - jak znaleźć przyczynę?

mihalkrol

Recommended Posts

Witajcie,

Od tego sezonu palę w kozie Invicta La Borne. Niestety ma pewien mankament - nie da się*w niej przygasić płomienia. Praktycznie nie ma różnicy między otwartymi oczkami na max a zamkniętymi do końca - płomienia to "nie rusza" :) Myślałem, że to wina szyby, która nie ma żadnego uszczelnienia, ale jak zrobiłem prowizoryczny test, to nie pomogło. Płomień bucha dalej. Koza od spodu ma żeliwną płytę, zastanawiam się, czy przez to, że jest luźna nie dochodzi niechciane powietrze do paleniska.

I teraz pytanie (oprócz rad wszelakich, które możecie mi udzielić na ten temat): w jaki sposób mogę sprawdzić*skąd to powietrze się tam dostaje? Jest jakiś sprytny sposób na to? Próbowałem z poślinionym palcem, ale nie jestem pewien jego "odczytów" :)

Znajdziesz przyczynę i co dalej? Producenta poprawisz ryzykując zatrucie dymem? W tego typu urządzeniach niskiej jakości, trzeba stosować specjalną szkołę palenia, która do łatwych nie należy. Spróbuj mniej, ale grubszych kawałków...

Znajdziesz przyczynę i co dalej? Producenta poprawisz ryzykując zatrucie dymem? W tego typu urządzeniach niskiej jakości, trzeba stosować specjalną szkołę palenia, która do łatwych nie należy. Spróbuj mniej, ale grubszych kawałków...

Palę*brykietem akurat. Wiesz, czasami się udawało świetnie zapalić - wsadziłem 8 klocków (po dwa na sobie), na to jeden, dwa kawałki drewna, żeby rozgrzać*kozę i potem ogień*spokojnie schodził w dół. Potrafiło się palić*kilkanaście godzin... znowu dzisiaj zrobiłem podobnie, a nawet mniej brykietu ustawiłem, bo tylko 6, ale coś poszło nie tak, rozhajcowało się tak, że na drugim końcu mieszkania nie szło wytrzymać z gorąca. Powiem szczerze, nie wiem co jest bardziej niebezpieczne - próba rozwiązania, czy przegrzana koza i mieszkanie? Nie chodzi mi o mądrowanie się, tylko szczerze się zastanawiam. Nie wierzę, że producent nie pomyślał o długim paleniu, tym bardziej, że nie pomyślał o częstym dokładaniu, skoro dym wydostaje się*z kozy przy otwarciu drzwiczek (o czym czytałem kilka razy przy opisie tego modelu) :)

Nie rozumiem też Piotrze jakie jest zagrożenie przy uszczelnieniu kozy? Rozumiem jakie jest przy rozszczelnieniu, ale z tym pierwszym to nie wiem :D I znowu szczerze się pytam. Na logikę wydaje mi się, że szczelniejsza koza daje mniej możliwości dla dymu do wydostania się. Z chęcią się czegoś*dowiem nowego :)

Witam.

A wiesz jakie ciśnienie masz w kominie ... ?

Czy dobre, czy też za słabe czasami (skoro koza poddymia), a może kilkukrotnie większe niż powinno być dla tego piecyka skoro ognia nie potrafisz opanować.

A może wszystkie na raz ... i paleniem nie sterujesz Ty lecz sama natura w zależności od pogody jaka panuje na dworze ?

Może zamiast szukać przyczyn w urządzeniu samym, poszukać warto w kominie właśnie i zamontować regulator ciągu kominowego ... ?

Pozdrawiam.

Opis czytałeś przed zakupem czy po? Bo jeśli po, no to jestem w stanie zrozumieć zakup...

Uszczelnienie kozy, może doprowadzić do wygaśnięcia ognia. Sam widzisz, że nieszczelność nie powoduje wydostawania się dymu, tylko intensyfikuje ciąg. Nawet bardzo duże dziury, nie są niebezpieczne przy drożnym kominie. Natomiast kombinacje z uszczelnianiem, robione przez osoby nie kumate w paleniu i procesach towarzyszących, mogą doprowadzić do zaduszenia ognia i stygnięcia komina. Skutkiem będzie po długim czasie sączenie dymu z tlącego się w urządzeniu opału...To niezwykle rzadkie zjawisko, ale zdarza się...Tak samo rzadkie jak uszczelnianie na własną rękę...;) To nie jest czad, ale też może ekipę w głębokim śnie uwędzić...Najlepiej kup czujnik czadu, skoro chcesz kombinować. Dym też wyłapie. Umieść go u góry pomieszczenia. Najlepiej zgodnie z instrukcją...

Witam.

A wiesz jakie ciśnienie masz w kominie ... ?

Czy dobre, czy też za słabe czasami (skoro koza poddymia), a może kilkukrotnie większe niż powinno być dla tego piecyka skoro ognia nie potrafisz opanować.

A może wszystkie na raz ... i paleniem nie sterujesz Ty lecz sama natura w zależności od pogody jaka panuje na dworze ?

Może zamiast szukać przyczyn w urządzeniu samym, poszukać warto w kominie właśnie i zamontować regulator ciągu kominowego ... ?

Pozdrawiam.

Niestety nie jestem w stanie z kominem zrobić nic, bo to nie jest mój dom. Sprawa skomplikowana, ale pomysł ciekawy.

Raz miałem tylko co prawda taką sytuację, ale dym się*cofał jak była bardzo wietrzna pogoda. Przy zamkniętym kominku przez wszystkie szpary dym wyskakiwał. Wyglądało to makabrycznie :)

Opis czytałeś przed zakupem czy po? Bo jeśli po, no to jestem w stanie zrozumieć zakup....

Oczywiście - po.

Tak samo rzadkie jak uszczelnianie na własną rękę... To nie jest czad, ale też może ekipę w głębokim śnie uwędzić...Najlepiej kup czujnik czadu, skoro chcesz kombinować. Dym też wyłapie. Umieść go u góry pomieszczenia. Najlepiej zgodnie z instrukcją...

Myślałem, żeby robić to etapowo - najpierw zamontować tę taśmę*wokół szyby (którą widziałem w każdej innej kozie) i potem zobaczymy co się będzie działo - dobrze myślę? Z takich miejsc, które najbardziej biorą powietrze z obserwacji to pod kozą, wokół popielinika i wokół szyby, dlatego chyba lepiej zacząć od góry?

Sądzisz, że ktoś Ci powie jak to robić i weźmie na siebie odpowiedzialność? ;) Chyba tylko człowiek nie mający doświadczenia...A takiej porady pewnie nie oczekujesz.

Nie oczekuję. Nie oczekuję też, że ktoś będzie na siebie brał odpowiedzialność*:) Sam powiedziałeś, że przytoczony przez Ciebie przypadek to wielka rzadkość, myślałem, że to upoważnia mnie do zadania tego pytania.

Tak mnie jeszcze naszło z opóźnieniem - pisałeś, coś w stylu "w takich niskiej jakości urządzeniach". Pierwsze pytanie - czy ta firma jest niskiej jakości? Fakt, że jak ją kupowałem patrzyłem głównie na jej design :)

Ale drugie, ważniejsze pytanie - czyli takie nieszczelności są normalne w takich właśnie niskiej jakości kozach jak pisałeś? To nie jest nic dziwnego? Może francuzi mają*taki styl palenia, bo u nich ciepło jest? :D

Edytowane przez mihalkrol