Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena wyceny wymiany kotła

Karenz

Recommended Posts

Aktualnie mam piec atmosferyczny torus laura 20/20

chce go wymienić na kondensacyjny IMMERGAS VICTRIX 20 X TT

i dostałem taką wycenę :

robocizna pod klucz 2200

w tym zdjęcie starego , podłączenie nowego z zasobnikiem , wyczyszczenie rury na spaliny , przerobienie całego układu spalin pod kondensacyjny piec .

Oczywiście w tym jest też podłączanie pogodówki i sterownika

Niby 3 dni pracy dla 2-3 osób . Jak to określone roboty tyle co i wszędzie , nic specjalnego

Aktualnie wylot spalin to kwasówa 100 mm

materiały do podłączania pieca + zasobnika 1000 zł (tego nie zrozumiałem za co niby nowe zawory )

układ spalinowy : 65 m za metr prostej rury , 200 zł za kolanko , 350 za dyfuzor

Jak wygląda ta wycena ?

robi mnie w balona czy takie są stawki , 40 km od wawy

podłączenie

12498790_168970796801277_1024630609_n.jpg

12570900_168970773467946_1930572966_n.jpg

Edytowane przez Karenz

Wymieniałem atmosferycznego Junkersa na Victrixa X24 - odpięcie starego, podłączenie nowego do starego zasobnika, wymiana układu powietrzno-spalinowego, podłączenie pogodówki - za robotę zapłaciłem 1000 zł, zajęło to około 8-9 godzin dwóm ludziom. Dodatkowo następnego dnia małe poprawki - coś tam ciekło....

15 km od wawy.

edit: to czyszczenie komina to jakaś ściema - po gazie tam nie będzie co czyścić....

• 3 weeks później...