Bracianka 17.01.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Proszę o opinie co do tego zdjęcia. Temperatura na zewnątrz: ok. - 10 stopni. Wewnątrz: średnio 20-21 stopni. Wilgotność pomieszczenia ok. 45% (najwyższa: 52 %). Będę wdzięczna za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.01.2016 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Zdjęcie jest nieprawidłowo zrobione. Wyciąganie na jego podstawie wniosków jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.01.2016 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 A możesz napisać, co jest nieprawidłowe? Właśnie po to wstawiłam m.in. Ja się nie znam, i nie mogę ocenić, czy jest nieprawidłowe, a robiła je osoba, która podobno się zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.01.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Po pierwsze nie robi się zdjęć okien pod kątem. Samo to dyskwalifikuje to zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.01.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Bracianka, bwojtek zajmuje się stolarką okienna i gdyby coś więcej miał do powiedzenia na temat pewnie by to zrobił.Skontaktuj się z xsmg, działa na FM i zna się na rzeczy. Na pewno udzieli Ci więcej szczegółowych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.01.2016 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Trochę się spóżniłem ze wpisem bo widzę, że bwojtek doprecyzował o co chodzi...Tak czy inaczej jak zależy Ci na opini to skontaktuj się z Panem Grzegorzem-xsmg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 17.01.2016 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Ok, zdjęcie jest krzywo (choć jak patrzę na zdjęcia w googlach to może ze dwa są prosto - ale ok, przyjmuje do wiadomości). Napiszcie co jeszcze oprócz tego, bo jak ze wszystkim innym, widzę, że najpierw muszę się zdoktoryzować z danej dziedziny, a dopiero później zlecić to "fachowcowi"... Spróbuję się skontaktować z xsmg, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.01.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam Napiszcie co jeszcze oprócz tego, bo jak ze wszystkim innym, widzę, że najpierw muszę się zdoktoryzować z danej dziedziny, a dopiero później zlecić to "fachowcowi"... Bracianka, jeżeli byś zleciła badanie termowizyjne fachowcowi to byś nie musiała się doktoryzować. Jeżeli nie otrzymałaś opisu itp. wykonanej fotki domniemam, że zdjęcie zrobiłaś sama lub uczynił je laik, który jest w posiadaniu kamery i tyle. Aby dobrze ocenić zdjęcie - pomijając już kwestię czy zostało wykonane zgodnie ze sztuką czy nie, potrzeba znać trochę więcej parametrów np. czy dzień był słoneczny ? jakie były warunki we wcześniejszych dniach ? na jaką stronę świata wychodzi to okno ? miejsce wykonania fotki ? itd. itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ok, ja już się w kwestii fachowców nie wypowiadam, bo jeden przychodzi, a drugi pyta "kto Pani to tak spie...." I dopóki się nie podszkolę sama (między innymi przez taki wątek) to wychodzi na to, że wszystko jest źle... Czy jeśli napiszę, że było z rana słonecznie, później pochmurnie, a zdjęcie było już robione po zmroku, dni wcześniej były raczej słoneczne i mroźne, okno jest na północnej stronie (na południowej stronie w nocy sytuacja ta sama, tylko w dzień okno szybciej wysycha) to coś mi odpiszecie w kwestii samego okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.01.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 to coś mi odpiszecie w kwestii samego okna? Mogę odpisać tylko tyle, że według mnie zdjęcia okien w termowizji (nawet te prawidłowo wykonane i opisane) nie mogą i nie powinny stanowić podstawy do oceny stanu technicznego, czy jak to się mawia, jakości okien. Zdjęcie termowizyjne pokazuje jedynie miejsca występowania mostków termicznych. Ktoś kupując okno spodziewał się, że ich nie będzie? Były, są i będą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ogólnie to wiesz, ja się nie spodziewałam, że będę mieć lód w domu... A jak nie zdjęcie ma być brane pod uwagę, to co? Już uwierzyłam na słowo i kupiłam okna, a równie dobrze mogłam wziąć najprostsze z marketu... W końcu mostki były, są i będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.01.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam Nie zrozum nas źle, ale zmierzamy do tego, że osoba, która ma odpowiednie kwalifikacje powinna zrobić zdjęcie i je odpowiednio opisać - z opisu będzie wynikać jaka wielkość mostaka termicznego występuje w różnych miejscach i ... tyle - i to będzie odpowiedz na Twoje pytanie zawarte w pierwszym poście.Po otrzymaniu takiego opisu będziesz chciał dowiedzieć się czy tak m być i czy jest to normalne prawda ? i kolejna kwestia będzie tak, że nikt nie poda odpowiedzi jeżeli nie widział okna - a to np. dlatego, że na zdjęciu nie widać jaka np. jest zastosowana ramka w pakiecie i wiele innych istotnych szczegółów. Niestety pewnych aspektów nie da się ocenić na FM a tylko i wyłącznie wykonując wizję lokalną. Wszystkie oceny, które by się pojawiły to tylko i wyłącznie domniemania i gdybania nić rzeczowego dla Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 No niestety na wizję serwisanta czekamy i doczekać się nie możemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przyczynę lodu szybciej można byłoby wskazać widząc normalne zdjęcie tego okna. A informacje takie jak temperatura i wilgotność w pomieszczeniu to klucz do odpowiedzi.. Ps. Właśnie doznałem "olśnienia";) - to okno dachowe!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.01.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ogólnie to wiesz, ja się nie spodziewałam, że będę mieć lód w domu... A jak nie zdjęcie ma być brane pod uwagę, to co? Już uwierzyłam na słowo i kupiłam okna, a równie dobrze mogłam wziąć najprostsze z marketu... W końcu mostki były, są i będą. Szanowna Pani, na tym zdjęciu nie widać lodu, widać jedynie występujące mostki. Ze względów konstrukcyjnych są one nie do uniknięcia, a zapewne z braku ustaleń umownych, co do ich wartości oraz braku obliczeń krytycznej wartości wskaźnika temperaturowego Frsi dla przegród w projekcie oraz ewentualnych pożądanych temperatur na powierzchniach przegród trudno będzie na podstawie takiej fotografii coś skutecznie reklamować. Tak przy okazji "doktoryzować" się albo udać do "mądrej", to trzeba przed zakupem lub wykonaniem czynności, później to już tylko... rozczarowania i uczucie zawodu. Nie od dzisiaj podpowiadam Państwu nabywcom, że okna mają specyficzne cechy użytkowe. Jak o nie nie pytacie tylko ciągle to Uw i komory, to macie, jak macie i kupujecie, co kupujecie. Ja mogę westchnąć jedynie, cóż...Wasza wola i kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 18.01.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Właśnie doznałem "olśnienia";) - to okno dachowe!? Mnie teraz też trochę olśniło Bo wcześniej myślałem, że to zdjęcie okna od zewnątrz ale temperatury nie pasowały więc wmawiałem sobie, ze to okno otwierane na zewnątrz. Wiele się nie pomyliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2016 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Tyle właśnie jest warte zdjęcie rzucone "na pożarcie". Tysiące możliwych interpretacji bez oczywistych punktów zaczepienia. Pewnie gdyby takie zdjęcie pokazać na innym forum to byłaby "pożywka" dla wszelkiej maści najlepszych znafców.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Tak przy okazji "doktoryzować" się albo udać do "mądrej", to trzeba przed zakupem lub wykonaniem czynności, później to już tylko... rozczarowania i uczucie zawodu. Nie od dzisiaj podpowiadam Państwu nabywcom, że okna mają specyficzne cechy użytkowe. Jak o nie nie pytacie tylko ciągle to Uw i komory, to macie, jak macie i kupujecie, co kupujecie. Ja mogę westchnąć jedynie, cóż...Wasza wola i kasa. Szanowny Panie, jeśli idę do firmy, która dobrych kilka lat sprzedaje dachówkę, blachodachówkę, okna dachowe i wszystko co z tym związane, montuje te dachy i jest raczej polecana w okolicy, to czy na prawdę muszę być "mądrzejsza od radia"? Czy muszę recytować z pamięci każdą cechę każdego okna, żeby przypadkiem nikt mnie w balona nie zrobił za moją ciężką kasę? A jak już wyrecytuję, to czy przypadkiem nie usłyszę, że się "naczytałam muratorów i innych dupereli"? Ja na prawdę nie oczekiwałam przy kupnie nie wiadomo czego za marne pieniądze. Tak to okno, dachowe, Wy poważnie dopiero teraz zauważyliście? No ok. Okno dachowe z lodem w rogach po mroźnej nocy. Temp. i wilgotność podałam na początku wątku, wystarczy przewinąć w górę Przed Trzema Królami zgłosiliśmy problem do sprzedawcy, sprzedawca zadzwonił, powiedział, że zgłosił do serwisu i mamy czekać na kontakt i na tym się skończyło. Czekamy sobie dalej. To takie dziwne, że próbujemy coś sami działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.01.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Szanowny Panie, jeśli idę do firmy, która dobrych kilka lat sprzedaje dachówkę, blachodachówkę, okna dachowe i wszystko co z tym związane, montuje te dachy i jest raczej polecana w okolicy, to czy na prawdę muszę być "mądrzejsza od radia"? Czy muszę recytować z pamięci każdą cechę każdego okna, żeby przypadkiem nikt mnie w balona nie zrobił za moją ciężką kasę? A jak już wyrecytuję, to czy przypadkiem nie usłyszę, że się "naczytałam muratorów i innych dupereli"? Ja na prawdę nie oczekiwałam przy kupnie nie wiadomo czego za marne pieniądze. Gdzieżbym śmiał sugerować białogłowie nabywanie wiedzy technicznej:-). Wieszcz Adam pisał, że czucie i wiara więcej dlań znaczą niż mędrca szkiełko i oko. Widać dla Pani przy zakupach też. Uwierzyła Pani, że firma "polecana w okolicy" to to samo co profesjonalna. A co do recytowania i muratorów, to osobiście gdybym nie miał odpowiedniej wiedzy wysłałbym na zakupy kierownika budowy. W końcu to fachowiec, a na dodatek chyba za coś mu płacimy, czyż nie tak? Gdyby jego zakup okazał się chybiony, miałaby Pani otwartą drogę z art. 471 K.c. w związku z art.355 K.c.. a tak ma Pani kiepskawe okno, żal do wszystkich w około prócz siebie i rozterki, że nie wspomnę o straconym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 T12345T, jak idziesz do lekarza, to nie bierzesz ze sobą atlasu anatomii. A może jesteś z tych, co biorą? Widzę ponadto, że i prawnik-amator z Ciebie Oby Ci jakiś mój kolega po fachu nie powiedział, że powinieneś się KC i KPC na pamięć nauczyć (a może kilku pomniejszych ustaw też ). A gwoli dyskusji, dziękuję ze opinię - wbrew pozorom trochę wniosła - jako jedyny napisałeś o kiepskawym oknie A na przyszłość, zabronić Ci oczywiście nie mogę, mogę jednak prosić: napisałeś już, co miałeś napisać i nie pisz tu więcej Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts