T12345T 18.01.2016 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 T12345T, jak idziesz do lekarza, to nie bierzesz ze sobą atlasu anatomii. A może jesteś z tych, co biorą? A po mi ten atlas? Nie biorę. Wystarczy mi, że leczy od lat i ma w okolicy dobrą opinię. nie pisz tu więcej Nie będę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.01.2016 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Zanim zamilkną jak reszta kolegów zapytam jeszcze:co brać prawnicza wpisała w opisie reklamacji?Ps. "Nasłałem" na to zdjęcie profil ekspercki jednej z firm dachowych. Wbrew pozorom okna dachowe i ścienne to bardzo różne dziedziny i gdybyś od razu wpisała, że to nie chodzi o okna pionowe, to i pierwsze odpowiedzi byłyby bardziej powściągliwe. Z mojej strony: amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja po prostu nie pomyślałam, że ktoś to zdjęcie może uznać za zdjęcie zwykłego okna. Jeszcze nic nie wpisano w reklamację, po prostu zgłosiliśmy sprawę do sprzedawcy i czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mobe 18.01.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja się kompletnie na tym nie znam, ale też pomyślałem, że to zdjęcie zwykłego okna zrobione pod kątem, więc coś w tym musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.01.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ja się kompletnie na tym nie znam, ale też pomyślałem, że to zdjęcie zwykłego okna zrobione pod kątem, więc coś w tym musi być ja tez sie nie znam a pierwsze co rzucilem okiem przez dziesiata czesc sekundy to od razu zauwazylem ze to dachowe, i szczerze dziwie sie ze wyjadacze pomyslaly ze to scienne, chyba ze zwrocili bardziej uwage na temperatury na zdjeciu niz na obrysie okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 18.01.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 No to ja nadmienię, że dzisiaj miałem termowizję w domu po raz drugi i od razu zaatakowałem Pana fachowca pytaniem " czy kąt robionego zdjęcia okna ma realne znaczenie dla wyniku badania". Obejrzałem kilka zdjęć jednego okna pod różnym kątem i mogę stwierdzić, że temp. obiektu i otoczenia na zdjęciach były jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 18.01.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dobra, wprost napiszę: okno dachowe, zdjęcie robione WEWNĄTRZ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.01.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Panowie od okien to co robicie to pier.... enie o szopenie. Nie wierzę w to że grupowo wzięliście okno dachowe za ścienne. Nie potraficie ocenić fotki (ja też nie potrafię) ale nie ściemniajcie że widzicie ścianę na tej fotce. Byłem kiedyś na szkoleniu z kamery (planowałem zakup), robiliśmy fotki, okien, fasad pod rożnymi kątami szkolący nie wspominał o jedynym słusznym kącie, mało tego kolory czy temperatury były takie same z rożnych kątów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.01.2016 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dobra, wprost napiszę: okno dachowe, zdjęcie robione WEWNĄTRZ... A może podaj co to za okno. Mróz na uszczelkach to znaczy że okno nie spełnia swojej funkcji. Ja bym zlecił dokładniejsze zdjęcia okna z podanymi temperaturami w rożnych punktach. Niech mierzący sprawdzi temp. na szybie , uszczelce, ramie itd. Rozumiem przewiew na styku otwieranego okna z ramą, (źle wyregulowane zawiasy, czy zamknięcie) ale na uszczelce szyby ujemna temp. to przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Panowie od okien to co robicie to pier.... enie o szopenie. .... Widzisz, by zdjęcie termowizyjne było w jakikolwiek sposób miarodajne w ocenie muszą być spełnione pewne warunki które eliminują większość błędów w odczycie - nie wszystkie ale większość Czyli stabilna temperatura, prostopadle do powierzchni, bezwietrznie w przypadku zdjęć robionych z zewnątrz itd itd Może i Chopin lubił pewne rzeczy ale my tu nie o Chopinie tylko o miarodajnym odczycie zdjęcia poszperaj sobie w sieci i popatrz jak można oszukać kamerę termowizyjną i jak błędnie odczytać jej wskazania Jedyne co można stwierdzić na podstawie tego zdjęcia że są miejsca o niższej temperaturze - nic a nic ponad to Można na jego podstawie dopiero szukać przyczyny ale może okazać się, o zgrozo dla właścicielki tego okienka że ono samo w sobie jest OK a gromadzący się lód jest przyczyną nadmiaru wilgoci, braku przepływu powietrza we wnęce gdzie znajduje się okno itd itd powodów może być wiele Doświadczenie wskazuje na podstawowe miejsca gdzie gromadzi się para wodny i w pewnych warunkach temperaturowych może powstać lód nawet przy w pełni sprawnym oknie Sa to dolne naroża szyby okna połaciowego oraz dolna pozioma część szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2016 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Proszę o opinie co do tego zdjęcia. Temperatura na zewnątrz: ok. - 10 stopni. Wewnątrz: średnio 20-21 stopni. Wilgotność pomieszczenia ok. 45% (najwyższa: 52 %). Będę wdzięczna za odpowiedzi. Zastanawia mnie dlaczego temperatura ściany wynosi ok 12 stopni gdy właścicielka zdjęcia mówi o temperaturze wnętrza na poziomie 20-21 stopni zaś sama temperatura wnęki jest jeszcze niższa na poziome ok 8 stopni - to jest doprawdy mało jak na temperaturę wnętrza Interpretując to zdjęcie już widać że przepływ powietrza we wnęce jest słaby - stąd niższa o kilka stopni temperatura ramy okna Pomijam kwestię dolnej, lewej części ściany - może być to błąd kamery i jej położenia względem obiektu ale wygląda na to jakby w tym miejscu był jakiś kłopot z ociepleniem Reasumując może okazać się że powodów należy szukać nie w oknie - niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 19.01.2016 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Nikt ważny, jakby Ci wiało od okna temperaturą -5, to też we wnęce miałbyś mniej niż w pomieszczeniu. Na rogu okna jest po prostu najzimniej i jednocześnie jest najmniej ocieplenia - ale nie dlatego, że go nie daliśmy, tylko dlatego, że więcej nie dało się upchnąć: obok okna jest krokiew, a szpalety są zrobione zgodnie z techniką i instrukcją - prostopadle do podłogi, więc przy samym oknie najmniej ocieplenia wchodzi. Nie wepchnę tam więcej, niż mam na to miejsca. To jest normalnie grzany i wentylowany pokój, ale nie używany, nie siedzimy tam, nie chuchamy. W momencie odczytu wilgotność w pomieszczeniu była, jak napisałam, na poziomie ok. 45 %. Przecież nie zejdę z nią do 30% przy dziecku w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysior 19.01.2016 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 jakie masz okno tj firma, oraz jaki pakiet szybowy? ps. poczytaj ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243153-Paruj%C4%85ce-i-zamarzaj%C4%85ce-okna-dachowe-FAKRO/page5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 19.01.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 opisałem Ci co może być przyczyną,A może tak jak w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243153-Paruj%C4%85ce-i-zamarzaj%C4%85ce-okna-dachowe-FAKRO ponosisz po prostu konsekwencja zakupu ?Mam trzy pokładówki, zamontowane niezgodnie ze sztuką bo dolny obróbka nie jest pionowa tylko okno jest w wnęce. Pakiet dwuszybowy, sam montowałem i wiem że montaż jest OK.Wilgotność 40-50 % i zbiera mi się woda, czasem lód i po prostu się z tym muszę pogodzić bo okno nie jest opływane strugą ciepłego powietrza z wnętrzaA nie chcę wentylatorkiem wymuszać ruchu powietrza a i nie mam szansy by grzejnik pojawił sie pod samym oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 19.01.2016 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Wątek czytałam, chyba większość z mężem przeczytaliśmy. I bardzo możliwe, że ponoszę konsekwencje swojego zakupu - zaznaczam, że ani nie oczekiwałam cudów, ani nie chciałam najtaniej. Tak, nie przeczytaliśmy wcześniej, że może lód się zbierać w oknie, bo szczerze mówiąc, dla mnie to jest nie do pomyślenia. Mamy najprostsze okna dwuszybowe, jak pytaliśmy przy zakupie, to usłyszeliśmy, że będą ok. Ale w sumie, który sprzedawca powie: "proszę tego nie kupować?" Specjalnie wstępnie nie podałam firmy, bo ważniejsze były dla mnie merytoryczne opinie co do zdjęcia. W każdym razie serwisant nadal bimba, kontaktu telefonicznego brak. Zgłosiliśmy to ponownie do sprzedawcy - jutro mają znowu oddzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 20.01.2016 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Wstępna diagnoza serwisanta: PRZEZ TELEFON! - mam za wilgotno. Bo powinnam mieć max. 40%... Serwis ma przybyć jutro, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.01.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam Wstępna diagnoza serwisanta: PRZEZ TELEFON! - mam za wilgotno. Bo powinnam mieć max. 40%... Serwis ma przybyć jutro, zobaczymy. Dobra diagnoza Jak się pojawi serwisant zapytaj gdzie to podaje się taka maksymalną wartość ? PN-78/B-03421 - jakoś w dokumentach widać co innego, uśredniając pory roku i czynności wilgotność powinna wynosić pomiędzy 40-60% - to tak w bardzo dużym skrócie i uproszczeniu. Co nie zmienia faktu, że takie zdjęcie możesz tylko do albumu wkleić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysior 23.01.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 (edytowane) opisałem Ci co może być przyczyną, A może tak jak w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?243153-Paruj%C4%85ce-i-zamarzaj%C4%85ce-okna-dachowe-FAKRO ponosisz po prostu konsekwencja zakupu ? Mam trzy pokładówki, zamontowane niezgodnie ze sztuką bo dolny obróbka nie jest pionowa tylko okno jest w wnęce. Pakiet dwuszybowy, sam montowałem i wiem że montaż jest OK. Wilgotność 40-50 % i zbiera mi się woda, czasem lód i po prostu się z tym muszę pogodzić bo okno nie jest opływane strugą ciepłego powietrza z wnętrza A nie chcę wentylatorkiem wymuszać ruchu powietrza a i nie mam szansy by grzejnik pojawił sie pod samym oknem To naprawdę nie ma w PRAKTYCE znaczenia czy masz obróbkę pionową czy nie, czy masz kaloryfer pod oknem czy nie. Mam 12 tych samych okien dachowych z wiecznie otwartymi nawiewami, w różnych pomieszczeniach i zachowują się niemal podobnie. A nawet te co mam w łazience ( więc wilgoć) zamiast kaloryfera tuż pod nimi mam szeroki blat ograniczający cyrkulacje i te okna mniej parują/marzną niż te w sypialni z kaloryferem pod, pionową obróbką i wilgotnością 32-35%.. Dlatego te wszystkie TEORIE którymi karmią tutaj wszyscy monterzy i przedstawiciele (którzy opanowali to forum) są dla mnie zabawne. Bo ja w praktyce widzę co innego.. No ale dobra. Winisz siebie za zakup? Więc robisz świetną przysługę producentowi w dodatku za darmo.. Edytowane 23 Stycznia 2016 przez cysior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.01.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Pozwól ruszyć do przodu z tematem i powiedz wprost co podejrzewasz w zakresie sedna sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.01.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 ...z wiecznie otwartymi nawiewami, w różnych pomieszczeniach i zachowują się niemal podobnie...i masz odpowiedź tylko nie każde okno ma nawiewnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts