Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie nadmuchowe jako instalacja powietrza mieszanego w domu pasywnym

Recommended Posts

Witam,

jestem studentką, projektuję dom jednorodzinny pasywny dla 4 osob. Nawiew świeżego powietrza- 80m3/h. Powietrze usuwane z kuchni i łazienki jest usuwane na zewnątrz poprzez odzysk ciepła. Z obliczeń strumien powietrza recyrkulowanego to 281m3/h.

Stad moje pytanie, czy stumień powietrza usuwnego z kuchni i łazienek może być większy niż strumień naiewanego powietrza świezego 80m3/h??

Budynek pasywny jest szczelny, wiec czy nie wytworzy się w nim podciśnienie?

Witam,

jestem studentką, projektuję dom jednorodzinny pasywny dla 4 osob. Nawiew świeżego powietrza- 80m3/h. Powietrze usuwane z kuchni i łazienki jest usuwane na zewnątrz poprzez odzysk ciepła. Z obliczeń strumien powietrza recyrkulowanego to 281m3/h.

Stad moje pytanie, czy stumień powietrza usuwnego z kuchni i łazienek może być większy niż strumień naiewanego powietrza świezego 80m3/h??

Budynek pasywny jest szczelny, wiec czy nie wytworzy się w nim podciśnienie?

I ty masz być inżynierem? A wiesz ile jest dwa plus dwa?

pax obywatele pax...

teoretycznie - strumienie powinny się równoważyć 80 tam i z powrotem. w celu wytworzenia nadciśnienia nawiew będzie większy, ale tylko przez chwilę ( budynek jest szczelny)

praktycznie - nawiew będzie musiał być nieco wyższy niż wywiew ( nieszczelności budynku)

Ilośc powietrze obiegowego obliczyłam ze względu na obciązenie cieplne pomieszczeń. Czyli na wyrzutni bedzie strumień również 80m3/h (taki jak wymagana ilość powietzra świeżego na 4 osoby). Powietrze usuwane jest z dwóch łazienek i kuchni. Czyli jeśli zrobię 3 wyciągi o tej samej wydajności, jeden bedzie równy ~26,6m3/h. Czy w takim razie nie obowiazuje w tym przypadku wymóg normy np. że wywiew z kuchni (z kuchenką elektryczna) music byc ok 50m3/h?

Ilośc powietrze obiegowego obliczyłam ze względu na obciązenie cieplne pomieszczeń. Czyli na wyrzutni bedzie strumień również 80m3/h (taki jak wymagana ilość powietzra świeżego na 4 osoby). Powietrze usuwane jest z dwóch łazienek i kuchni. Czyli jeśli zrobię 3 wyciągi o tej samej wydajności, jeden bedzie równy ~26,6m3/h. Czy w takim razie nie obowiazuje w tym przypadku wymóg normy np. że wywiew z kuchni (z kuchenką elektryczna) music byc ok 50m3/h?

Troszkę nie tak...

Wydajności możemy podzielić na trzy podstawowe:

- obliczeniowe (według normy) np. 50m3/h dla kuchni

- minimum sanitarne - 30 m3/h

- rzeczywiste, czyli tyle ile zużywamy na co dzień.

Chyba mylisz te rzeczy, dlatego wychodzą Tobie "różne wyniki"

W jakim programie to liczysz? Arcadia, PHPP?

Liczę "ręcznie'.

'ogrzewanie powietrzne, które zapewnia pokrycie strat ciepła i ogólnie

ilości powietrza obiegowego. Powietrze usuwane z kuchni i łazienki jest usuwane

na zewnątrz bezpośrednio przez wyciągi lub poprzez odzysk ciepła. Instalacja

o. powietrznego składa się z nagrzewnicy l, systemu

kanałów do rozdziału powietrza nawiewanego oraz powrotu powietrza

obiegowego. Instalacje o. powietrznego projektuje się zwykle jako instalacje

powietrza mieszanego, przy czym ilość powietrza zewnętrznego powinna

spełniać wymagania higieniczne.' Taką instalację mam zaprojektować: http://zapodaj.net/8dd2bf688a724.jpg.html

Prędkość wywiewu założyłam 4. Drugą wartością doboru jest wydajność. I dlatego sie zastanawiam czy mam wywiewać tylko 80m3/h z całego budynku na zewnątrz, poprzez odzysk ciepła.

Bo dzieląc 80 na 3 pomieszczenia wydajność=26,6 i założona predkosc 4m/s czyli nie ma takiej kratki w nomogramie