Zosia Anastazja 17.01.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam,jestem studentką, projektuję dom jednorodzinny pasywny dla 4 osob. Nawiew świeżego powietrza- 80m3/h. Powietrze usuwane z kuchni i łazienki jest usuwane na zewnątrz poprzez odzysk ciepła. Z obliczeń strumien powietrza recyrkulowanego to 281m3/h.Stad moje pytanie, czy stumień powietrza usuwnego z kuchni i łazienek może być większy niż strumień naiewanego powietrza świezego 80m3/h??Budynek pasywny jest szczelny, wiec czy nie wytworzy się w nim podciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.01.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam, jestem studentką, projektuję dom jednorodzinny pasywny dla 4 osob. Nawiew świeżego powietrza- 80m3/h. Powietrze usuwane z kuchni i łazienki jest usuwane na zewnątrz poprzez odzysk ciepła. Z obliczeń strumien powietrza recyrkulowanego to 281m3/h. Stad moje pytanie, czy stumień powietrza usuwnego z kuchni i łazienek może być większy niż strumień naiewanego powietrza świezego 80m3/h?? Budynek pasywny jest szczelny, wiec czy nie wytworzy się w nim podciśnienie?I ty masz być inżynierem? A wiesz ile jest dwa plus dwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 17.01.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 pax obywatele pax... teoretycznie - strumienie powinny się równoważyć 80 tam i z powrotem. w celu wytworzenia nadciśnienia nawiew będzie większy, ale tylko przez chwilę ( budynek jest szczelny)praktycznie - nawiew będzie musiał być nieco wyższy niż wywiew ( nieszczelności budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ilośc powietrze obiegowego obliczyłam ze względu na obciązenie cieplne pomieszczeń. Czyli na wyrzutni bedzie strumień również 80m3/h (taki jak wymagana ilość powietzra świeżego na 4 osoby). Powietrze usuwane jest z dwóch łazienek i kuchni. Czyli jeśli zrobię 3 wyciągi o tej samej wydajności, jeden bedzie równy ~26,6m3/h. Czy w takim razie nie obowiazuje w tym przypadku wymóg normy np. że wywiew z kuchni (z kuchenką elektryczna) music byc ok 50m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ilośc powietrze obiegowego obliczyłam ze względu na obciązenie cieplne pomieszczeń. Czyli na wyrzutni bedzie strumień również 80m3/h (taki jak wymagana ilość powietzra świeżego na 4 osoby). Powietrze usuwane jest z dwóch łazienek i kuchni. Czyli jeśli zrobię 3 wyciągi o tej samej wydajności, jeden bedzie równy ~26,6m3/h. Czy w takim razie nie obowiazuje w tym przypadku wymóg normy np. że wywiew z kuchni (z kuchenką elektryczna) music byc ok 50m3/h? Troszkę nie tak... Wydajności możemy podzielić na trzy podstawowe: - obliczeniowe (według normy) np. 50m3/h dla kuchni - minimum sanitarne - 30 m3/h - rzeczywiste, czyli tyle ile zużywamy na co dzień. Chyba mylisz te rzeczy, dlatego wychodzą Tobie "różne wyniki" W jakim programie to liczysz? Arcadia, PHPP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Liczę "ręcznie'. 'ogrzewanie powietrzne, które zapewnia pokrycie strat ciepła i ogólnie ilości powietrza obiegowego. Powietrze usuwane z kuchni i łazienki jest usuwane na zewnątrz bezpośrednio przez wyciągi lub poprzez odzysk ciepła. Instalacja o. powietrznego składa się z nagrzewnicy l, systemu kanałów do rozdziału powietrza nawiewanego oraz powrotu powietrza obiegowego. Instalacje o. powietrznego projektuje się zwykle jako instalacje powietrza mieszanego, przy czym ilość powietrza zewnętrznego powinna spełniać wymagania higieniczne.' Taką instalację mam zaprojektować: http://zapodaj.net/8dd2bf688a724.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 I moje pytanie brzmi czy na wyrzutni ma być 80m3/h czy 272+80? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Aby ogrzewać dom poprzez system wentylacji, to obciążenie musisz mieć mniejsze niż 10W/m2Pojemność cieplna powietrza jest bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Budynek jest pasywny, powierzchnia 148m2, obciązenie cieplne budynku=2,9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2016 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Dom pasywny, który chcesz zaprojektować musi spełniać kilka wytycznych, jedną z nich jest szczelność budynku wyliczana dla n50 poniżej 0,6. Jeśli spełniasz ten warunek, to strumienie powietrza (nawet na logikę) nie mogą wyjść różne !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Właśnie tak mi sie wydawało. Budynek spelnia warunek n50. Czyl powinnam zrobić wywiew z łazienki 26m3/h z drugiej tez i z kucni rowniez? Naprawde, przepraszam jesli to pytanie jest glupie, ale robię to pierwszy raz i nie mogę znaleźc literatury ktora by mi w tym pomogla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Budynek jest pasywny, powierzchnia 148m2, obciązenie cieplne budynku=2,9kW Ups. Czy oby na pewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A zastanowilo mi to, ponieważ mam kratki wywiewne które maja min wydajnosc 36m3/h. Czyli mimo to mam zrobic wywiew 3x26,6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Tak, tyle mi wyszło. Robię także charakterystykę energetyczną i roczne zapotrzebowaine na ogrzewanie wyszlo troch ponad 7kWh/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 A zastanowilo mi to, ponieważ mam kratki wywiewne które maja min wydajnosc 36m3/h. Czyli mimo to mam zrobic wywiew 3x26,6? Jakie to są kratki o wydajności minimalnej 36 m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Obciążenie obliczyłam wg wzoru ((HTie+HTig)*(delta temp)*3600) / cp*ro*(temp nawiewu-temp wewnętrzna) dla kazdegopomieszczenia w budynku Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Zosia Anastazja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 http://www.sawpol.pl/pl/oferta/item/21-scienne/34-st-s-gtak wynika z wykresu strat ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 http://www.sawpol.pl/pl/oferta/item/21-scienne/34-st-s-g tak wynika z wykresu strat ciśnienia Jaką prędkość strugi powietrza liczyłaś? I jaki przekrój kanału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Prędkość wywiewu założyłam 4. Drugą wartością doboru jest wydajność. I dlatego sie zastanawiam czy mam wywiewać tylko 80m3/h z całego budynku na zewnątrz, poprzez odzysk ciepła.Bo dzieląc 80 na 3 pomieszczenia wydajność=26,6 i założona predkosc 4m/s czyli nie ma takiej kratki w nomogramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zosia Anastazja 21.01.2016 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ale powiedział Pan ze na rekuperatorze wywiew=nawiew? CZyli nawiewajac 80m3/h ze względów higienicznych i recyrkulując 270 to na wyrzutni również mam 80m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts