rustin 17.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Zamontowano parapety zewnętrzne , zaokrąglane z plastikowymi zakończeniami. Miały wyglądać bardzo ładnie a wyszło jak zwykle.Po artykule miedzy innymi tym http://oknotest.pl/galerie-zdjec/bledy-montazu-parapetow-zewnetrznych stwierdziliśmy , że nie będziemy wcinać zakończeń parapetów w styropian. Chciałem aby finalnie wyglądały jak tuhttp://www.lawendowyblog.mojabudowa.pl/pliki/lawendowyblog/image/parapety%20zewnetrzne.jpghttp://vlep.pl/aq81vg.jpgA wyszło inaczej, plastiki nie są prosto i przez to są dziury.http://forum.budujemydom.pl/uploads/monthly_01_2016/post-38667-1452959237_thumb.jpghttp://forum.budujemydom.pl/uploads/monthly_01_2016/post-38667-1452959321_thumb.jpghttp://forum.budujemydom.pl/uploads/monthly_01_2016/post-38667-1452959543_thumb.jpg Dlaczego tak się stało i co teraz z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 To, że są krzywo to pewnie wyłamanie mocowania od wewnątrz. A to że są dziury to efekt kolesi od elewacji - plastik chyba prosto a ściana krzywo.Dziury uszczelnić silikonem (ja profilaktycznie smarowałem specjalistycznym uszczelniaczem dekarskim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 17.01.2016 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Co do mocowań o których mówisz to ciężko mi powiedzieć , w 8 oknach jest tak samo i w każdym było by wyłamane ? Sprawdzałem i wydaję się ściana prosto tylko to plastiki takie badziewne, giętkie. Przejrzałem twój dziennik ale nie znalazłem fotek parapetów. Masz może jakieś zdjęcia ? ps. Bardzo fajny domek, mam podobny do Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.01.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 U mnie tak się wygięły jak było mocowanie wyłamane. Na razie mi to nie przeszkadza.Zdj. jeśli nie ma w dzienniku to muszę jakieś pstryknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 17.01.2016 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Jak możesz to pstryknij fotkę. Rozumiem, że też nie wpuszczałeś zakończeń w styropian tylko tak jak u mnie do lica ściany ? Jeżeli Ci się też wygięły jak u mnie to i szpary takie porobiły ? Woda Ci nie zacieka?Szczerze myślałem , że będzie ja na fotkach w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 17.01.2016 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 i widzisz dlaczego końcówki wchodzące w elewacje dlatego żeby woda spływająca po ścianie nie przedostawało się między ścianę a końcówkę. parapet się wydłuża i kurczy wraz ze zmianami temperatury i to co masz na zdjęciach wcale nie musi być efektem włamania wasów mocujacych tylko pracy parapetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.01.2016 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 ciężko zrozumieć co napisałeś. Ja jedynie widzę, że można zrobić, ze są prosto i chciałbym wiedzieć jak. druga sprawa ze w każdym artykule czy poradniku o błędach montazowych jest napisane aby nie wpuszczać w styropian i tym się sugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 ciężko zrozumieć co napisałeś. Ja jedynie widzę, że można zrobić, ze są prosto i chciałbym wiedzieć jak. druga sprawa ze w każdym artykule czy poradniku o błędach montazowych jest napisane aby nie wpuszczać w styropian i tym się sugerowałem. Oj faktycznie napisałem mało czytelnie Chodzi o to że rozszerzający się parapet wygina końcówkę Może być też powodem piana (o ile tak montowali) która górną część końcówki wygięła Pokaż te "instrukcje" montażu takich końcówek do czołom ściany - jestem ciekaw kto takie .... rozpowszechnia, bo jest to błąd, żądna tragedia ale błąd montażowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.01.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 linka zamiescilem, google tez jest dostępny. Dostałem tez odpowiedział od doradcy budowlanego, ze dobrze ze nie są w styropianie. także wybacz, wierze bardziej im niż tobie. co nie zmienia faktu,ze to nie ma znaczenia w tym przypadku bo mogą być prosto nawet jak są do 'czoła' . Jak to teraz naprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Widzisz mozesz wierzyc komukolwiek no ty masz problem nie ja. Do montazu takiego jak u Ciebie sa zupelnie inne koncowki w przekroju w ksztalcie litery L a nie C jakie zastosowales Ale umowmy sie. Ja sie nie znam a internet tylko prawidlowe rozwiazania ukazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.01.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) A ty to niby nie z internetu? końcówek ja nie dobierał, takie dali w hurtowni do parapetow.wrzuć linka jakie w takim razie są do moich? jak do zaokrąglonych założyć z kątem prostym? odpowiedz konkretnie jeżeli wiesz jak to poprawić jak na fotkach które zamiescilem a jak nie to nie zasmiecaj tematu jak dość często to robisz Edytowane 18 Stycznia 2016 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 18.01.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Następnym razem obejrzyj wcześniej co kupujesz Ze swojej strony mogę polecić - dla potomnych - zakup innych, porządnych zakończeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Prosto - nic nie połamane. Krzywe - Wyłamana jedno mocowanie. Było tak krzywo zaraz po zamontowaniu więc ani pianka ani rozszerzalność temp. nie miała na to wpływu. Nie ma jeszcze tynku więc za bardzo nie krzyczeć, że coś krzywo czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Następnym razem obejrzyj wcześniej co kupujesz Ze swojej strony mogę polecić - dla potomnych - zakup innych, porządnych zakończeń. Widzisz pojawia sie problem i jak sie mowi gdzie zostal popelniony blad to jest zasmiecanie watku Jak to poprawic ? Bez demontazu jedyne co mozesz zrobic to przykleic do ocieplenia pozniej od gory uszczelnic i co roku sprawdzac czy dalej jest szczelnie A i tak nie ustrzezesz sie przed wyginaniem koncowek latem gdy szerokosc parapetu jest największa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Dopiero teraz zobaczylem fotkiZa szeroki parapet do twojej wizji wykonczenia bo ci co robili ocieplenie go wygieli - najprawdopodobniejsza przyczynaJak powinien byc zamontowany pozniej wkleje tu rysunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Jeśli mówisz o moich zdj. to nie ma ludzi od ocieplenia i od parapetów. Wszystko samemu i jeśli jest błąd to wina po mojej stronie.Były to pierwsze parapety jakie zakładałem więc ...Mnie już to w oczy się nie rzuca. Jest to okno od garażu więc da się z tym żyć.I na pewno nie był za długi parapet. Zawsze było trochę luzu a zakończenie krzywo było zanim trafiło pod okno więc ja obwiniam tylko i wyłącznie wyłamane mocowanie na tej krótkiej pionowej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 18.01.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Następnym razem obejrzyj wcześniej co kupujesz Ze swojej strony mogę polecić - dla potomnych - zakup innych, porządnych zakończeń. Proszę wskazać jakie są lepsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 18.01.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ogolnie do wazystkichSa dwa rodzaje koncowekPatrzac w przekroju ponad plaszczyzne parapetuC - jak na zdjeciu. Przystosowane do montazu w tynku/ociepleniu. Dlaczego taki ksztalt ? By woda splywajaca po scianie spadala bezposrednio na parapet. Ta wneka jaka powstaje ponizej parapetu zabezpiecza sciane przed woda jaka po powierzchni parapetu przesuwa wiatr. Montaz koncowki wzgledem sciany powinien byc elastyczny dlatego boku stosuje sie tasme rozprezna miedzy sciana a koncowka. Tak samo powinno sie od gory dac taśmę rozprezna. Typ najbardziej rozpowszechniony w sklepach L - do mocowania na styk do sciany. Zasada elastycznego polaczenia miedzy sciana a koncowka w tym przypadku takze obowiazuje. Pozostaje tylko problem od gory czym to elastycznie uszczelnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 18.01.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Wrzuć jakieś fotki jakie zakończenia L pasują do parapetu takiego co mam ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts